Birka módján tűrjük

2019. október 31. 08:13

A mostani önkormányzati választások politikai csatáiban is folytatódott a már jól bevált témájú fake news háború a kormányoldal részéről.

2019. október 31. 08:13
Somfai Péter
168 Óra

„Divatos nevén a fake news, vagy ahogyan egyszerűbb volna nevezni, a kamu vagy álhírek vírusként terjednek a világban. Gyakorlatilag ember legyen a talpán, aki elsőre meg tudja állapítani, van-e valóságtartalma annak, amit olvas. A nagyobbik baj nem is ez, hanem a politika, amely kisajátította magának az álhírgyártás jogát. Az ellenfelek lejáratásának legegyszerűbb, egyben legmocskosabb eszköze lett a valótlan hír, amit gátlástalanul használnak határokon átnyúlva is, világszerte. Így avatkoznak be a nagyhatalmak egymás belügyeibe, változtatnak meg választási esélyeket, fordítják a közvéleményt egyik vagy másik oldal irányába. Akik pedig birka módján tűrik, mert az emberek többségében még ott munkál a megszokás: biztosan igaz, ha ők mondják.

Ritka az olyan alkalom, amikor a politikailag pikáns hírek valóságtartalmát akár a »saját szemünkkel« is megláthatjuk. A minap a finn és a magyar miniszterelnök közös tájékoztatóján egy finn újságíró megkérdezte, lehetséges-e hogy a Tiborcz család uniós pénzeken hízik. Orbán felháborodva szólt közbe: fake news! Mire valaki odasúgta a kollégának: döntsd el, kinek hiszel, neki vagy a szemednek. Tavaly tavasszal, amikor az ellenzéki pártok jelöltjeiről azt terjesztették, hogy máson sem törik a fejüket, mint azon, hogyan lehet ezer-, tízezerszám migránsokat betelepíteni az országba, hogy aztán lebonthassák a kerítést. Már ki is nézték azokat a vidéki üres házakat is, ahová majd elhelyezik a családokat. Az egyszerű, csak a kormány által közölt hírekből tájékozódó népek az utolsó szóig elhitték a hazugságokat. Hanyatt-homlok szaladtak a biztonságot, védelmet ígérő párt neve mellé behúzni az ikszet.

A mostani önkormányzati választások politikai csatáiban is folytatódott a már jól bevált témájú fake news háború. A kormányoldal minden megszólalója arról beszélt, hogy ha az ellenzéki politikusok nyerik el a polgármesteri címet, be fognak jelentkezni az Európai Uniónál, hogy a támogatásokért cserébe migránsokat fogadjanak be a városukba. Volt olyan települési újság, ahol már a hülyeségig sem restelltek hazudni: egyenesen azt terjesztették, hogy az ellenzéki győzelem esetén elrendelik majd, hogy a helyi vendéglőkben kutyából és macskákból készüljenek az ételek.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 69 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
makapaka2
2019. november 01. 11:28
Somfai, van bőr a képeden?
Béna Géza
2019. november 01. 11:01
Most miért van mindenki annyira oda a "táposokat"mindig könnyű volt megvezetni az ők felfogása szerint ha nekem nincs akkor ne legyen senkinek ilyen egyszerű
balsors
2019. november 01. 07:52
Üveg zseb tejüvegből.
Bokros Birka
2019. november 01. 07:02
Bokros Lálit alpolgármesternek, mert megérdemli a szarházi! :D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!