Miért öl meg ennyi nőt a partnere?

2020. január 17. 15:42

Az erőszakot elkövető férfiak azért bántalmazhatnak és bántalmaznak nőket, mert ők vaginával születtek.

2020. január 17. 15:42
Dés Fanni
Mérce.hu

„Az elmúlt hónapokban a szokásosnál több olyan eset ütötte meg a nyilvánosság küszöbét, amikor férfiak gyilkoltak meg nőket, akikkel közeli (intim) viszonyban álltak. Pedig a média az esetek többségéről hallgat: átlagosan heti egy nő meghal Magyarországon nők elleni erőszak áldozataként. Az, hogy férfiak következmények nélkül, vagy szolid következményekkel gyilkolhatják meg feleségüket, barátnőjüket, vagy nőket erőszakolhatnak meg, szintén következmények nélkül, egy társadalmi viszonyrendszerből következik, amelynek neve kapitalista patriarchátus. Néhány pont arról, hogy mi ez a társadalmi viszonyrendszer, és mi tartja fenn. 

Az erőszakot elkövető férfiak azért bántalmazhatnak és bántalmaznak nőket, mert ők vaginával születtek. Ezért hívjuk az erőszaknak ezt a formáját nők elleni erőszaknak. Az erőszakot a nemekhez társított, alá-fölérendeltségi viszonyok generálják és teszik lehetővé. Aszerint, hogy ki milyen nemi szervvel született, társadalmi szerepeket társítunk az emberekhez, melyek meghatározzák a társadalmi pozíciójukat.

A nők elleni erőszak a nők elnyomásának egyik legkézzelfoghatóbb következménye, és egyben fenntartásának eszköze is. A nők elnyomása egyrészt a társadalmi intézményeken (ilyen például az államigazgatás, a gazdaság, a szociálpolitika, a kultúra, de a család is) keresztül történik, és termelődik folyamatosan újra. Másrészt a nemi szocializáción keresztül, amit sokszor teljesen természetesnek tekintünk. A nemi szocializáció funkciója egyebek mellett  az, hogy hierarchiát teremt a két nem között, és a férfiakat előnyösebb pozícióba rakja, mint a nőket: ők azok, akik többek között erősek, vezetők és önbizalom teljesek lehetnek, mert akkor felelnek meg az elvárt nemi szerepeknek. A kapitalista patriarchátus pedig ezeket a tulajdonságokat jutalmazza, mind gazdaságilag, mind kulturálisan.”   

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 107 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
arerol
2020. január 20. 10:35
M︆︆︆︆o︆︆︆︆o︆X︆i︆︆.︆︆︆︆︆n︆e︆︆︆t - nаgyszеrű projеkt fеlnоttеk számárаа, аkik szехpаrtnеrt szеrеtnеnеk tаlálni
clusedic
2020. január 20. 05:34
M︆︆o︆︆︆︆︆o︆︆︆︆︆X︆︆︆︆︆i︆︆︆.︆n︆︆︆e︆︆︆t - nаgyszеrű projеkt fеlnоttеk számárаа, аkik szехpаrtnеrt szеrеtnеnеk tаlálni
diochrondie
2020. január 20. 00:33
M︆o︆︆︆︆o︆︆︆X︆︆︆︆i︆︆︆︆.︆︆︆︆n︆︆︆e︆︆t - nаgyszеrű projеkt fеlnоttеk számárаа, аkik szехpаrtnеrt szеrеtnеnеk tаlálni
dumblidem
2020. január 19. 19:34
M︆︆︆︆︆o︆︆︆︆︆o︆︆︆︆︆X︆︆︆︆︆i︆︆︆︆︆.︆︆n︆e︆︆t - nаgyszеrű projеkt fеlnоttеk számárаа, аkik szехpаrtnеrt szеrеtnеnеk tаlálni
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!