Rendkívüli!

Békemenet after: közönségtalálkozó Bayer Zsolttal, Mráz Ágoston Sámuellel és Horváth Józseffel szombaton 18 órától

Rosszabb, mint egy járvány

2020. február 04. 08:05

Egy esetleges világjárvány árnyékában már keresik a lehetőségét, hogyan lehet fellépni az álhíroldalakon terjedő információk terjesztői ellen, de a normális tájékoztatás ugyanilyen jó lenne.

2020. február 04. 08:05
Haiman Éva
Magyar Nemzet

„Nem kérdés: a koronavírust komolyan kell venni, az Egészségügyi Világszervezet nem hirdet naponta nemzetközi jelentőségű közegészségügyi vészhelyzetet, mint tette azt a Vuhanban felbukkant kórokozó miatt január 30-án. A WHO azonban nem a világvégét jelentette be, nem szólította fel a Föld lakóit, hogy ne hagyják el otthonukat, sem az országokat, hogy zárják le a határokat.

A globális vészhelyzet nem azt jelenti, hogy a gyilkos vírus hamarosan pusztító járványként söpör végig a bolygón, az emberekből sötétben kuporgó, döghúson vegetáló, veszélyes, zombiszerű lények lesznek, mint a Legenda vagyok című filmben. Sokkal inkább azt jelenti, hogy a tudósok az egész világon összefogtak azért, hogy megállítsák a vírus terjedését. Jó lenne ezt is meghallani, persze nem egyszerű a hiteles információkat kihámozni a rengeteg ijesztő hírből, nem is szólva a szándékosan gerjesztett álinformációkról.

Nem mellékes, hogy a rémhírterjesztés bűncselekmény, egy esetleges világjárvány árnyékában pedig kifejezetten üdvözlendő, hogy a magyar kormány már keresi a lehetőségét, hogyan lehet fellépni a koronavírusról szóló, a közösségi médiában és a különböző álhíroldalakon terjedő információk terjesztői ellen. Hasonlóan fontos lenne azonban erősíteni a másik oldalt, és létrehozni mondjuk egy olyan online tájékoztatási felületet, ahonnan egészen bizonyosan korrekt, hiteles információkat kaphatnának az érdeklődők.

Olyanokat, amilyet például a minap közöltek az www.mta.hu-n a Pécsi Tudományegyetem Szentágo­thai János Kutatóközpontja Virológiai Kutatócsoportjának kiváló szakemberei. Kemenesi Gábort és Jakab Ferencet pontosan az motiválta, hogy a laikusok nehezen igazodnak el a sok hivatalos és félhivatalos, hiteles és légből kapott hír között, pedig a pánik és a félelemkeltés egy ilyen helyzetben talán rosszabb, mint maga a járvány.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2020. február 04. 21:06
Aztán mi a normális tájékoztatás? A kormánypártpropaganda?
Laudaricus
2020. február 04. 19:00
Most csak elvi alapokon: ki dönti el, hogy egy hír álhír-e vagy sem? Szigorúan logikailag nem lehet elvetni annak a lehetőségét, hogy bizonyos körök direkt találnak ki álhíreket, hogy aztán az erre való hivatkozással fel lehessen lépni szinte minden hírterjesztő ellen. Mondom, csak logikailag, itthon nem tartom valósnak a fenti lehetőséget. Akárhogy nézzük, ez a szólásszabadság elvét sérti. A másik oldalon: persze, Kínától csak szigorúan hiteles információkat fogunk kapni... Azoktól, akik először megpróbálták elsunnyogni a járványt, de ma is cenzorkodnak és működtetik a kínai nagy tűzfalat...
BandiMandi
2020. február 04. 11:28
Ha valakit érdekel a blog jelezte mta-dolgozat: https://mta.hu/tudomany_hirei/a-koronavirusrol-es-a-kialakult-jarvanyugyi-helyzetrol-targyilagosan-110308
BandiMandi
2020. február 04. 09:41
Még egy konteo! ? Beleillik a sorba: Klímakatasztrófa, migránsválság, világjárvány megoldás: VILÁGKORMÁNY!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!