A tudós tud, az elit hallgat, a klíma összeomlik

2020. április 16. 09:22

A klímatudomány szociológiája és a posztpolitikus tudástermelés korlátai.

2020. április 16. 09:22
Csontos Gábor
Mérce

„A klímaváltozás a maga egészében nem észlelhető közvetlenül – főként a természettudomány eszközeivel ismerjük meg (és annak görbéivel, grafikonjaival, ábráival kommunikáljuk), ezért nem csoda, hogy a klímatudósok különleges státuszt élveznek, ha a klímaváltozásról való nyilatkozásról van szó. Mikor a politikai térben vagy épp a mindennapi életben (»régen is volt meleg«) klímaszkepticizmussal találkozunk, érthető hát, hogy a tudományos konszenzushoz nyúlunk mint ellenérvhez – pl. az angolszász világ klímatudósainak 99%-a egyetért, hogy a Föld felszíni átlaghőmérséklete emelkedik, és ez az emelkedés az emberi üvegházhatású gáz-kibocsátáshoz köthető.

Azonban veszélyes és leegyszerűsítő, ha a klímaváltozást úgy elemezzük, mint két tábor vitáját, ahol ha végre-valahára a felvilágosult tudósok kerülnek »meghallgatásra« a maradi klímaszkeptikusokkal szemben,  akkor politikusaink végre cselekedni fognak. Bár a koronavírus-járvány idején elhalványult a médiában a Fridays for Future mozgalom és annak ifjú vezetője, érdemes lehet most visszatekintenünk egy emlékezetes pillanatra. Greta Thunberg tavaly az amerikai Kongresszushoz intézett beszédében hangzott el a következő (kiemelések tőlem): ...a probléma, amivel szembenézünk, nem abból fakad, hogy nem tudunk egy jobb világot elképzelni. Arról van szó, hogy fel kell ébrednünk. Ideje szembenézni a valósággal, a tényekkel, a tudománnyal.

És a tudomány nem egy nagy lehetőségről beszél, hogy »végre létrehozzuk a társadalmat, amire mindig vágytunk«. Helyette elmondhatatlan emberi szenvedésről beszél, ami csak egyre rosszabb lesz – hacsak nem cselekszünk azonnal. Mint valaki, aki baloldaliként igenis reménykedik, hogy hatalmunkban áll a klímaváltozás kezelése során egy jobb világot építeni, aggasztónak találom a világképet, amit ez a Thunberg-beszéd fest.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
I_Isti
2020. április 17. 08:24
Minden 'jobb világ' építés iszonyatos tömeggyilkosságokba torkollt eddig is, ezek a klímanácik/komcsik is ugyanúgy kiirtanák a nekik nem tetsző embereket, ha lehetőségük volna rá, ahogy adolf hitler, meg joszip viszarjonovics, meg kim-ir szen, is megtette...
Da Vinci
2020. április 16. 12:38
Nyugi van Gabcsi! Grétádnak, valljuk be, magától nincs ennyi esze, őt, jobban mondva a felelőtlen szüleit, akik futtatják, fizetik. Mint a klímahisztériát is, fizetik. A globalizmus átka ez is és ahogy most a globalogazdijaid álma épp kezd halomra dőlni, majd a globalizmus megszűntével az anyatermészet is szépen magához tér és megköszöni, hogy eltűntetek végre ti mindannyian, a természet kivégző osztaga.
puszika
2020. április 16. 12:01
Kisfiam! Talán így lenne helyes............ A tudós TALÁLGAT, az ELIT/mint mindig/a divatos LIBSI kánonokat ordítja/lásd Greta Thunberg/ A KLÍMA meg amúgy jól van....................mert volt már ilyen sőt rosszabb is,VISZONT NEM VOLTAK HATALOMVÁGYÓ BOLSIK MEG LIBSIK!!
EMM195
2020. április 16. 11:28
Most éppen fellélegzik a klíma.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!