Hogyan vezet az államosított egészségügy a koronafasizmushoz?

2020. április 11. 16:39

Mindenkiben megbújik a totalitárius fasiszta, és csupán az alkalomra vár, hogy a felszínre törjön.

2020. április 11. 16:39
Ellenpropaganda
Ellenpropaganda

„Megőrült volna a világ?

Mindig is őrült volt.

Most csupán kiélheti az őrületeit.

A világjárvány azt mutatja meg a számunkra, hogy – egy statisztikailag elhanyagolható kisebbséget leszámítva – mindenkiben megbújik a totalitárius fasiszta és csupán az alkalomra vár, hogy a felszínre törjön. Nem arról van szó, hogy a szabadság nem volna képes megbirkózni a koronavírussal, hanem arról, hogy a tömeg nem szabadságszerető, hanem hatalomszerető emberekből áll, és az emberek önkéntes együttműködésébe, a társadalmi hatalomba, a közösségek erejébe vetett hitük messze nem olyan erős, mint az államhatalomba és az erőszakos kényszerbe vetett hitük.

Tegnap hajnalban álmatlanul forgolódtam az ágyban és próbáltam megérteni ezt a jelenséget, amit az internet népe találóan COVID-1984-nek keresztelt el.

A COVID-1984 jelenség a következő.

Az elmúlt évszázad során az állam olyan hatalmas mértékben avatkozott bele és korlátozta az egészségügyi szolgáltatások (illetve biztosítások) előállítását és értékesítését, hogy a világon talán egyetlen ország sem maradt, ahol szabad piacról beszélhetnénk a gyógyítás terén. A ruhák, a cipők, a könyvek előállítása mérhetetlenül kevesebb bürokratikus akadályba, szabályozásba és tilalomba ütközik, mint a gyógyítás szolgáltatása.

Ez még a szabadságban fogant Amerikai Egyesült Államokra is igaz, aminek a kultúrája mind a mai napig akkora hangsúlyt fektet az államtól való szabadság eszméjére, ami felfoghatatlan az európaiak számára.

A szabad piacgazdaság egyik fő vonása, hogy képes gyorsan és hatékonyan reagálni a fogyasztói keresletben bekövetkező változásokra. Minden állami beavatkozás szabotálja ezt az alkalmazkodóképességet, hiszen az állami beavatkozás definíció szerint a fogyasztók kezéből az államhatalom kezébe helyezi a termelés irányítását. Többé nem a fogyasztók döntik el – vásárlásukkal vagy a vásárlástól való tartózkodásukkal – hogy mit, milyen mennyiségben és minőségben termeljenek, hanem a fogyasztók kizárólag azt vásárolhatják meg, méghozzá olyan minőségben, mennyiségben és áron, amit az állam engedélyez.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
NTLLK
2020. április 12. 20:42
Haj, haj, haj! Nagy itt a baj! Magától senki sem lehet ennyire hühü!
NTLLK
2020. április 12. 20:42
Haj, haj, haj! Nagy itt a baj! Magától senki sem lehet ennyire hühü!
lofejazagyban
2020. április 12. 15:38
ha paródia a szöveg, akkor jó.
balbako_
2020. április 12. 14:51
A piacgazdasági alapon működő egészségügy egy rémálom. Járvány idején addig srófolnák fel az árakat amíg a kapacitásuk meg nem telik és utána elérhetetlen árakkal tartanák távol a többit. Többen halnának meg viszont a biznisz nagyot kaszálna.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!