Lepattanó kritikák a visegrádiakról

2020. szeptember 09. 16:57

A nyugati elit továbbra sem fogadja kellő megértéssel a térségünkből érkező kezdeményezéseket.

2020. szeptember 09. 16:57
Balázs Ádám Samu
Vendégszerző

Koronavírus-járvány ide vagy oda, a stratégiai-politikai-gazdasági kérdések megvitatása most is aktuális, sőt! Ezért találkoztak a szlovéniai Bledben a régió állam- és kormányfői. A Bledi Stratégiai Fórumon Andrej Babiš  cseh kormányfő az illegális bevándorlás megállítására utalva az Asterix és Obelix nevű francia képregényben szereplő gall faluhoz hasonlította a kontinenst: Európa olyan, mint egy jól körbefalazott falu, amelyet természetes határok, tenger vesz körül. Ismert, a történet szerint Julius Caesar Gallia meghódításakor egy kis bretagne-i falut számtalan próbálkozás ellenére sem tudott hozzácsatolni a Római Birodalomhoz. Napjainkban különösen ismerősen csengő szembenállás: az egyik oldalon szuverén, demokratikusan megválasztott kormányok vezetői, akik hazájuk prosperitása érdekében pártoktól, nézeteltérésektől függetlenül is képesek az egyezségre, a másikon a föderális, katonailag, pénzügyileg és morálisan is gyenge lábakon álló Európai Unió.

Az amerikai filozófus Sissela Bok Hazugság című könyvében sokat foglalkozik az igazmondás és a hazugság közötti választás egyéni, morális dimenzióival. A gondolkodó szerint a hazugság egyik legsúlyosabbnak mondható mentségtípusa, ha a hazug ember morális magyarázatot keres hazugságának igazolására. Elismeri ugyan a hazugságot, de egy fontosabb morális elv látszólagos szolgálatába helyezi magát. Ilyen, amikor egy magát szabadelvűnek valló újságíró a klasszikus, liberális felfogás szerint értelmezett tájékoztatásra hivatkozva szólal fel valami ellen a médiában, amit – jogosan – olyan térnek tekint, amely alakítja az gondolkodását, döntéseit. Az ebben a térben tevékenykedő hamis morális elvek terjesztőinek befolyást szereznek a különböző álcivil szervezetek és a politikailag motivált közösségi média számukra korlátlan lehetőséget biztosító csatornái. Sokszor így lesz egy újságírói kérdésből és véleményből álhír, majd vádaskodás a jogállamisággal, a demokráciával kapcsolatban; a sajtószabadság és az LMBTQ jogok számon kérése.

Nem történt ez másképp az idei Stratégiai Fórumon sem, ahol Nik Gowing televíziós műsorvezető mondta fel a megszokott kritikákat ahelyett, hogy a beszélgetés eredeti témáiról kérdezett volna. A harcias Andrej Babiš volt az első, aki szembesítette az újságírót és a nézőket azzal, hogy a Spiegel és a Guardian álhíreire alapozva teszi fel a kérdéseket a résztvevőknek.  Arról a „független” brit médiumról van szó, amely gyakran szerkesztőségi cikkben ítéli el a magyar kormányt és kifejti: a kereszténység a fehér ember szinonimája. 

Ebben a nemzetközi környezetben a visegrádi országok nem csak politikai és gazdasági értelemben próbálnak érvényesülni, sokszor a brüsszeli döntésekkel szemben, hanem intellektuális harcot is vívnak azok ellen, akik az említett liberális ideákra hivatkozva próbálják megkérdőjelezni a V4-ek egyedülálló gazdasági növekedésének jelentőségét és a közép-európai országok számára valódi biztonságot eredményező intézkedéseket, keresztény-konzervatív társadalompolitikai döntéseket. Emellett azért is támadják a visegrádi kormányokat, mert gyorsabban és sikeresen reagáltak a bevándorlási válságra és a koronavírus elleni küzdelemben is hatékonyabbnak bizonyultak, mint a nyugatiak, amelyek sokáig nem vettek tudomást arról, hogy a volt kommunista országok külön-külön, és főleg együtt is képesek lehetnek ekkora erőfeszítésekre. 

Míg az elmúlt időszakban az Európai Unió késlekedett a válaszlépésekkel, és Donald Tusk vezetésével néhány anyahajótól balra sodródott néppárti tagpárt hazánkat kritizálta a koronavírus elleni küzdelem miatt, a kormány gyorsan meghozta az élet védelméhez és a gazdaság újraindításához szükséges döntéseket. Egyes nyugati újságíróktól, a finn pénzügyminiszteren keresztül, a holland EP-képviselőkig most éppen azért kérdőjelezik meg Magyarország EU-tagságát, mert a vírusveszély miatt újra lezártuk a határokat. Az Európai Bizottság mintha a „jól bevált” svéd modellt venné elő, szerintük ugyanis „nem hatékony” a határok lezárása. 

A nyugati elit továbbra sem fogadja tehát kellő megértéssel a térségünkből érkező kezdeményezéseket, de a szellemi frontvonalon sem mindig ismer szolidaritást. Ahogy Orbán Viktor miniszterelnök Bledben megfogalmazta, valójában az intellektuális szuverenitásért zajlik a harc: azért küzdünk, a liberális nézetekkel szemben, hogy érvényesíthessük kereszténydemokrata-konzervatív demokráciafelfogásunkat. Ez alkotmányjogi szempontból „unalmas” lehet ugyan, olyan, mint bármelyik másik nyugati demokrácia, értékeiben azonban annál izgalmasabb, mert ragaszkodik ezeréves hagyományaihoz, és magyarosan, egy kicsit szabadságharcos is. 

A Polgári Magyarországért Alapítvány által szervezett, Aleksandar Vučić szerb elnök, Janez Janša szlovén miniszterelnök és Orbán Viktor miniszterelnök részvételével zajló júliusi konferencián – amelynek hirdetését politikai indokból megtagadta az egyik legnagyobb, európai ügyekkel foglalkozó nemzetközi hírportál – a térség vezetői egy francia republikánus EP-képviselő moderálása mellett arról beszéltek, hogy Európának vissza kell nyernie a demokrácia alapját jelentő párbeszéd lehetőségét. Az Európa Cenzúrázatlanul beszélgetésen Jansa kulturális marxizmusnak nevezte azt a folyamatot, amikor az európai elit a média offenzíváján keresztül saját világnézetét erőlteti egyes tagországokra, emellett egységes fellépést sürgetett az unió jövője érdekében. 

A bledi rendezvényen részt vett Mateusz Morawiecki lengyel, Andrej Plenkovic horvát és Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök is, ami annak a jele, hogy jelenleg a néhány évvel ezelőttinél kisebbet billenne a képzeletbeli mutató, ha mérleget vonnánk a nemzeti szuverenitást képviselők és az Európai Egyesült Államokban hívők között. A felháborodás mégsem akkor hangos az álhírterjesztők részéről, amikor egy platformon láthatjuk a kelet-közép-európai vezetőket, vagy amikor a hazai ellenzék összefog a balliberális oldaltól a szélsőjobboldalig – ezekről kevés cikk születik-, hanem akkor, amikor lekerül egy szivárványos zászló a budapesti főpolgármesteri hivatalról.

Aki valóban érdeklődik a tények iránt, a két nyilvános fórumnak köszönhetően cenzúrázatlanul megismerheti a közép-európai motor energiáját: nemzeti és szellemi szuverenitás, Szerbia EU-s csatlakozásának támogatása, a schengeni övezet bővítése, közös európai hadsereg, szembenézés a demográfiai válsággal és a családok támogatása, versenyképességünk további növelése. A lassan őrlő unióval szemben nélkülözhetetlen, hogy a közép-európaiak hallassák a hangjukat a budapesti és a bledi összejövetelhez hasonló alkalmakkor, így ugyanis a tények elhallgatása és kínos meghamisítása egyre nehezebbé válik a balliberális oldal számára. Ha a Magyarország és a magyar jogállamiság miatt aggódók nem követték volna a beszélgetéseket, visszanézhetők, még megtehetik. Persze, csak ha nem túl nagy kihívás számukra a sajátjuktól eltérő vélemény és világnézet befogadása. Legalább titokban hallgassanak bele, amikor már mindenki más hazament a szerkesztőségből (nem áruljuk el senkinek).
 

A Szerző a Fidesz Külügyi Titkárságának vezetője.

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Leo3
2020. szeptember 09. 23:10
A Visegrádiak együttműködése, nagyon bosszantja a ballib nyugatot, hiszen így nem tudják irányítani az itteni kis nemzeteket, pedig pont ez volt a céljuk, amikor szétszakították a királyi Magyarorszégot.
Vakfolt
2020. szeptember 09. 22:43
"A gondolkodó szerint a hazugság egyik legsúlyosabbnak mondható mentségtípusa, ha a hazug ember morális magyarázatot keres hazugságának igazolására." Deriváljuk le a konklúziót és hagyjuk a ködösítő levezetést. Ez a "kisebbik rossz" elve, felismerhetetlenre tupírozva. Az alkalmazott (magyar ellenzéki) valóságban "kisebbik rossz, ha a szörnykoalíció átveszi a hatalmat és szétlop mindent, mintha Orbán rendszere tovább építené amit elkezdett", illetve ellenzéki megfogalmazásban "még a tehetségtelen szar ellenzékiek korrupciója is kevesebb kárt okoz, mint Orbán kártevő rendszere". Erre mondjuk fenyőünnep pőfolgármekkmester 11 hónapja megélt rendszere kurva keményen rácáfol, de ezt mondjuk most hagyjuk. Ha formál logika szerint megfordítjuk, a kontrapróba szintén becstelen lesz, hiszen implicit módon a bizonyítatlan lopás rágalmat elfogadja: "még mindig inkább Orbánék lopjanak, mint a tolvaj hazaáruló komcsik, mert Orbánék alatt a kisembereknek is esik valami" Geralt, a nagy moralista erre azt mondja, hogy nincsen kisebb meg nagyobb rossz, a rossz az rossz.. aztán azért csak megteszi amit kell.
ellenforradaImár
2020. szeptember 09. 18:42
Akkor inkább V8.
figyelő4322
2020. szeptember 09. 18:28
Bok elmélete szerint az egész magyarországi parlamenti ellenzék a legrosszabb típusú hazugságot terjeszti nap mint nap. Tudják, hogy hazudnak. Még csak nem is egy elképzelt jó cél érdekében, hanem saját beteges hatalmi céljaik érdekében. Ez igaz a EU vezetőinek és törvényhozóinak nagy részére is. Vannak persze olyanok is, akikre a régi kommunista- párti "hasznos hülye" elnevezés illik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!