Mossák kezeiket

2020. szeptember 20. 21:36

A nemzeti együttműködés kormányának sem a mostani perpatvar az első konfliktusa népével.

2020. szeptember 20. 21:36
Somfai Péter
168 Óra

„Orbán tanár úrnak igazi könyökvédője volt a kék köpenyén, és latint okított nekünk a történelmi múltban, a Kölcsey Gimnáziumban. Most biztosan büszke volna rám, hogy a színművészeti egyetem körüli perpatvar kapcsán Pilatust latinul idézem: Lavabo inter innocentes manus meas! A Biblia szerint a római helytartó ezt talán akkor mondta, amikor – legjobb meggyőződése ellenére – politikai okokból a keresztfára küldte Krisztust. Ám látván, hogy ebből még háborúság támadhat, vizet kért, megmosta a kezeit a sokaság előtt, és – gondolom – nyeglén, ahogyan ez mostanában dívik, megrándította közben a vállát, majd azt mondta: »Ártatlan vagyok ez igaz embernek vérétől; ti lássátok!«

Ennél jobb kibúvót a felelősség alól azóta sem találtak ki maguknak azok a politikusok, akik nagyon szeretnének elhatárolódni akár a saját döntéseiktől is. Nem akarom a magyar kormány egyetlen illetékes emberét sem az egykori római helytartóhoz mérni, de ami a színművészeti egyetem körül történik, tálcán kínálja a párhuzamot. Pilatusnak sem Krisztus halálra ítélése volt az első konfliktusa Júdea népével. Amikor a római csapatok Jeruzsálembe vonultak, az Antonius-vár előtt, a templomtéren felállíttatta hadijelvényeiket. Ez a zsidókat sértette, követelték eltávolításukat, és heves tüntetésbe kezdtek. Pilatus – látva a nép rendíthetetlenségét – ezt meg is tette.

A nemzeti együttműködés kormányának sem a mostani perpatvar az első konfliktusa népével.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
atila68
2020. szeptember 21. 11:16
Ez hülye!
VeJoLa
2020. szeptember 21. 10:46
Semmi se stimmel a nagyívű példáddal! De mindegy, mert amit bizonyítani akarsz vele, az se.
zakar zoltán béla
2020. szeptember 21. 10:24
Nagyképű senkY!
formaegy
2020. szeptember 21. 07:44
"A nemzeti együttműködés kormányának sem a mostani perpatvar az első konfliktusa népével." A népével semmi baja, sőt a népének sem a kormánnyal! A hazaáruló, mocskos ballibes veszett kutyák nem a nép! Ugye értehető Petike?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!