Sarrazin, az obsitos német szociáldemokrata

2020. szeptember 25. 07:47

Sarrazin kizárásával a képletes történelmi szocdem lámpa is kialudt.

2020. szeptember 25. 07:47
Boros Imre
Magyar Hírlap

„Manapság magyarázatra szorul az obsitos fogalma, hiszen a szó ma már nincs napi használatban. A hadseregből leszerelt katonát hívták így, a német szóból (Abschied, azaz elbúcsúzás) magyarítva, lévén a közös osztrák–magyar hadseregben német nyelvű volt a vezénylet. A berukkolni szó jóval tovább élt, pedig annak is régi katonai hagyományai vannak (einrücken, azaz katonának bevonulni). A mi bevonulásunkkor is még gyakran lehetett ezt a szót hallani, főként hagyományőrző vidéki környezetben. Thilo Sarrazint, a neves német közgazdász-szociológust harmadik nekifutásra pártja, az SPD – amelynek nagyon régóta tagja volt – ez év januárjában elbocsátotta, azaz kizárták, örökre elbúcsúztak tőle.Belőle így lett obsitos német szociáldemokrata. Mondhatnánk azt is, hogy Sarrazin az utolsó obsitos német hagyományőrző szocdem mohikán.

Az a szociáldemokrata párt, amelybe hajdan Thilo Sarrazin belépett, ezzel formálisan is végleg megszűnt, noha lényegét, újabban követett gyakorlatát tekintve ez már jóval korábban bekövetkezett. Sarrazin kizárásával a képletes történelmi szocdem lámpa is kialudt.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lhotx
2020. szeptember 25. 15:16
Publicisztika. Tanulhatnának tőle páran a frecsegő tollúak fajából!
Vakfolt
2020. szeptember 25. 13:38
Ez a libernyák véleményszabadság. Teljesen szabadon elmondhatod, ha megegyezik az övékkel.
Mich
2020. szeptember 25. 10:20
Ez az európai önfelszámolás része: megszűnnek a pártok azt az országot és azt az eszmét képviselni, amiért létrejöttek. És ebben a magyar "baloldal" (most már ideértve a nácikat is) az élen jár...
bispora
2020. szeptember 25. 10:03
Esetleg lenne pénz a fidesz-mogulok háza táján Sarrazin legújabb könyvének (Der Staat an seinen Grenzen: Über Wirkung von Einwanderung in Geschichte und Gegenwart) magyarra fordítására és kiadására? Mert igény lenne rá...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!