A titkosszolgálat és a maffia érdekei néha összeérnek

2020. december 28. 11:46

Nem szeretnék politizálni és egyik oldalra sem állni, de ami tény az tény: ez a 2010 előtti kormányzat idején történt. Interjú.

2020. december 28. 11:46
Orosz István
Pesti Srácok

Tudomásom szerint a hatóságok legújabb elmélete az, hogy a Szájer- és Torgyán-lakás, illetve a Fidesz Lendvay utcai székháza elleni merénylet, valamint az Aranykéz utcai robbantás »sima« alvilági akció volt, utóbbinál pedig éppen a felbujtói kör dobta be a titkosszolgálati szálat, elterelés céljából. Persze sok részlet az Aranykéz-ügyben rejtve maradt, ezt a bíróság is kimondta.

Egyet ne feledjünk, a titkosszolgálat és a maffia érdekei néha összeérnek.

Ha már titkosszolgálat, amikor a 2000-es évek közepén felléptek az úgynevezett olajosok egy része ellen, nehezményezte, hogy a szolgálatok nem segítették önöket.

Ennél sajnos többről volt szó. Nagyon nehezteltem rájuk, mert amikor megkaptam azt a lehetőséget, hogy létrehozhatok egy bűnszervezetek elleni osztályt, szó szerint az az ígéret hangzott el, hogy szabad kezet kapok és jelöljem meg azokat a csoportokat, akik az akkori tudásunk szerint a legkomolyabb veszélyt jelentik az országra. Piti betörők, telefonfülke-fosztogatók, zsebesek, valutázók nőtték ki magukat, és ellenük sokáig nem tudtak hatékonyan fellépni. Mi viszont felvettük a kesztyűt, ám ne felejtse el, hogy ez nem volt egy veszélytelen dolog a részünkről, hiszen a csápjaik ott voltak mindenhol. Egy normálisan működő országban elvárható lenne, hogy akiknek az a dolguk, védjenek minket, az ország érdekeit, illetve szolgáltassanak információt az általuk beszerzett hírekről a szervezett bűnözői csoportokkal összefüggésben is, ám ennek az ellenkezőjét tették. Mondhatom, hogy elárultak minket.

Mire gondol?

Mondok egy példát: amikor már csak pár nap hiányzott ahhoz, hogy lecsapjunk az előbb említett olajosokra, bejött az irodámba a Galambos-Laborc (mindketten az NBH vezetői voltak a Gyurcsány-érában – PS) által fémjelzett Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) egyik magas beosztású tisztje és feltette azt a kérdést, hogy »biztos jó dolog-e, hogy elkapjátok őket«? Először úgy voltam, hogy számoltam magamban és vártam, hátha csak viccnek szánja, de egyre nagyobb intenzitással kezdte el mondani. Ekkor közöltem vele, hogy takarodjon az irodámból. Persze emellett már volt értesülésem arról, miképpen akadályozzák a munkánkat. Ez egy tragikus szituáció volt, pont egy olyan helyzetben, amikor minket kellett volna védeniük. Ők ezeket a bűnözőket védték, akik évtizedeken keresztül kinőtték magukat, és az állam bizonyos személyeinek segítségével létrehozták a magyar maffiát. Az akkori vezetőmnek jeleztem, hogy mi történt és számoljon azzal, hogy a szolgálatnál ezt rossz néven veszik, de nem álltunk meg. Csak aztán történtek újabb fejlemények.

Mik?

Ahogy a legutóbbi interjúban említettem, volt egy komoly játszma, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) akkori vezetője, Bolcsik Zoltán (ő jelenleg az NVSZ igazgatója) került célkeresztbe és megpróbálták lejáratni úgy, hogy elhintették, bűnözőkkel áll kapcsolatban. Dokumentumokat lopattak el, voltak arra utalok jelek, hogy az NBH emberei állnak a háttérben. Egy jól szervezett, összehangolt akció volt. Mindezek mellett még olyan információk is eljutottak hozzánk, hogy bizonyos maffiacsoportok csápjai hatósági emberekig, ügyvédekig, politikusokig értek.

Milyen magas szintig?

Miniszteri. Írtam egy jelentést, amit már szintén említettem, és ez a jelentés, amiben politikusok, ügyvédek, hatósági személyek neveit írtam, egyszerűen eltűnt. Pedig a leírtak alapját képezhették volna egy olyan vizsgálat megindításának, amelyben nem mi rendelkeztünk hatáskörrel. Ráadásul, akik abban a dokumentumban szerepeltek, mint érintettek, hirtelen minden kommunikációt megszakítottak egymással. Telefonon és személyesen is.

Valaki szólt nekik.

Nyilván. A jelentés pedig nagyon magas szintre lett elküldve. Itt még nincs vége a történetnek: a mi forrásaink is elhallgattak. Elkezdtünk nyomozni, hogy ez miért történt, de mindig falakba ütköztünk. Hangsúlyozom, nem szeretnék politizálni és egyik oldalra sem állni, de ami tény az tény: ez a 2010 előtti kormányzat idején történt. Ezt csak azért említem meg, mert ugye mostanában sokszor találkozhatunk olyan véleményekkel, hogy mennyire nagy a korrupció, mennyire átsző mindent a politika, amely teljesen befolyásolja az igazságszolgáltatást. Én nem állítom, hogy nincsenek erre kísérletek, de most vannak felszínre hozott régi ügyek, vannak fellépések, azt nem lehet mondani, hogy mindent lefojt a politika. Attól még, hogy a politika mindkét oldala sárral dobálja egymást, azt látni kell, hogy az ügyészek, rendőrök teszik a dolgukat. Pár hete vitték el az Agrárminisztérium helyettes államtitkárát, Mengyi már börtönben, Simonka és Boldog ellen is már vádat emeltek.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
benedek77
2020. december 29. 08:59
Most meg a legfőbb olajos a belügyminiszter:-):-):-) Semmi sem változott...
peter.jordanson
2020. december 28. 14:25
Ügynökaktákkal mi van? A Fidesz megvéd.... ja, nem.
még fokozza
2020. december 28. 14:06
Vagyis Szájernek, az alvilági körökhöz is köthető kapcsolata volt! Jól megvédtétek srácok. Ti sem lesztek már hülyébbek.
nick89
2020. december 28. 13:03
Melyik különb a Deákné vásznánál? A műmájerkedő nemzethazafiak vagy a gyurcsányiék?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!