A német sajtó a magyar ellenzék szekerét tolja

2021. február 20. 21:03

Nagy problémájuk, hogy a magyar migrációs politika vagy családpolitika Németországban is népszerű lenne.

2021. február 20. 21:03
Jan Mainka
Magyar Nemzet

„Hiányzik Németországban a tényekről tudósító klasszikus újságírás: az ő megközelítésük az álláspontjukat is kifejező Haltungsjournalismus, és egyfajta tanítómesterként próbálnak fellépni az olvasók felé. Ez agitációs és propagandamunka, amelyhez csak hozzáigazítják a tényeket. Általánosságban is így van ez, nem csak Magyarországra vonatkozik – mondja a Magyar Nemzetnek Jan Mainka, több mint harminc éve Magyarországon élő német újságíró, a Budapester Zeitung kiadója és főszerkesztője, aki Szakmaiatlan szimbiózis címmel írt vezércikkében bírálta, hogy otthoni kollégái a magyarországi ellenzékhez húznak.

– A felmérések szerint a német újságírók abszolút többsége baloldali vagy zöld beállítottságú. Feladatuknak tekintik, hogy a magyarországi tudósításokon keresztül hozzájáruljanak az Orbán-kormány megbuktatásához, az ellenzék és az ellenzékhez húzó civil szervezetek megsegítéséhez. Szerintük ez egy gonosz kormány, amelytől meg kell szabadulni.

Nagy problémájuk ugyanakkor, hogy a magyar migrációs politika vagy családpolitika Németországban is népszerű lenne. Ezért inkább úgy fordítják a szót, hogy a magyar vezetés homofób vagy kirekesztő, antiszemita. Rendre ugyanazok a módszerek és manipulatív jelzők köszönnek vissza, amelyeket aztán egyre-másra ismételgetnek. Ha Orbán Viktorról van szó, kötelezően hozzáteszik: vitatott, populista, nacionalista vagy ilyesmi. Ugyanez a finom manipuláció az illusztrációknál is jelen van: mindig próbálnak minél előnytelenebb fotót használni a magyar miniszterelnökről. Miközben pedig alig érdekli őket, pontosan mit mond a kormányoldal, minden szűrő nélkül készpénznek vesznek mindent, ami az ellenzéktől jön – mondja Mainka, aki szerint mindez belső meggyőződésből fakad, nem külső nyomás eredménye.

– Engem már tíz éve nem kérdeznek, mert nem illek bele a Magyarország-képükbe. Tőlem nem kapnak olyan idézeteket, amelyeknek hasznát vennék. Én több mint harminc éve két világ között élek, így nap mint nap össze tudom hasonlítani egyiket a másikkal – teszi hozzá.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 84 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
egripeti77
2021. február 21. 18:35
Azért nehéz lehet a német újságíróknak is abba belegondolni, hogy itt Közép-Kelet Európában valószínűleg 80 év múlva is magyarok, lengyelek, csehek és horvátok fognak élni, mikorra Németországban unalmas kérdés lesz az iszlám tanács előtt a német kisebbségi ügy. Ezzel együtt élni és ebben a saját szerepükkel nap mint nap szembenézni elég frusztráló lehet. Valahol le kell vezetni a feszkót....
zsoltkom2
2021. február 21. 12:10
"+A német sajtó a magyar ellenzék szekerét tolja" Legyen a Fidesz is demokratikus, emberséges... és majd a Fidesz szekerét is tolja. De egyébként az minek számít, hogy legalább három német autógyár, meg valamennyi fegyvergyártó tolja a lét... és Merkel meg még mindig a kezét engedi Orbán szájjal csókolgatni?
elfújta az ellenszél
2021. február 21. 09:46
Németország egy megszállt ország, de előbb-utóbb ki fog vonulni az összes megszálló haderő. Ezért kell gondoskodni új megszálló hatalomról, amit az egzotikus bevándorlás jelent, másrészt mélyszántást végezni a német egyakban, ami a sajtó feladata
patópál
2021. február 21. 09:38
"az ő megközelítésük az álláspontjukat is kifejező Haltungsjournalismus, és egyfajta tanítómesterként próbálnak fellépni az olvasók felé" Julius Streicher elismerően csettint a pokolban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!