Matovic a Szputnyik V-vel felrúgta a szlovákiai külpolitika stratégiai alapjait

2021. március 04. 13:45

A problémák fő forrása Igor Matovič konfrontatív stílusában rejlik.

2021. március 04. 13:45
Tokár Géza
Index

„A problémák fő forrása Igor Matovič konfrontatív stílusában rejlik. Ami a miniszterelnök szívén az a száján és a Facebookon, Matovič pedig az elmúlt időszakban a különböző politikusok (köztük saját koalíciós partnerei), intézmények és szakértők gyalázásával, valamint saját képességeinek fényezésével töltötte. A kormányfő egyfajta ellenzék a kormányon belül, nagy hangsúlyt fektet arra, hogy konkrét intézkedéseket kapcsoljanak a nevéhez. Erre példa a lakosság tömeges teszteléséhez való viszonyulása. Az országos antigénes tesztelés ötletét a kormányfő először 2020. októberében fogalmazta meg, majd az általános tanácstalanság közepette hetek alatt verte át partnerein.

A járvány elfojtására szolgáló tesztekből később heti szintű rutin lett, miközben maga az intézkedés egyértelműen hatástalan – néhány ellenvélemény szerint a lakosság zárt térbe kényszerítésével és a sorakozással nem megakadályozza, hanem egyenesen elősegíti a koronavírus terjedését. A tesztelést a lebonyolítással megbízott (és a változatosság kedvéért Matovič által szintén kritizált) önkormányzatok is megelégelték, egy hete pedig úgy tűnhetett, hogy a kormányfőre végleg ráomlik az irányítás felelőssége, állandósul az államfő és koalíciós partnereinek kritikája, a lakosság mindössze negyedének bizalmát élvezte. 

Majd jött a Szputnyik, és a feje tetejére állított mindent a szlovák politikában.

Korábban úgy tűnhetett, hogy a szlovákiai közbeszédben az alternatív vakcinák, köztük a Szputnyik V beszerzése csak egy értelmetlen, elvont probléma, mint annyi más téma az elektronikus karanténtól az elvben szigorú, de gyakorlatban ellenőrizetlen utazási korlátozásokig. Matovič február 19-én ugyan bejelentette, hogy kétmillió adag Szputnyik V vakcina szállítását kötötte le Oroszországban, de a tervezetet a kormánykoalíció a konzervatív, de nyugati irányultságú Emberekért (Za ľudí) vezetésével elgáncsolta, az engedélyezés pedig keresztülvihetetlen folyamatnak tűnt a szlovákiai hatóságok ellenkezése miatt.

Az ellenzéki pártok felkészültek arra, hogy a hiányzó orosz vakcinák miatt kritizálják a kormányt, a nyugatpárti jobboldal igyekezett ignorálni a kérdést és a járványkezelést bírálta, Matovičtól pedig arra lehetett számítani, hogy a Szputnyik-beszerzés elkaszálását politikai fegyverként használja a riválisai ellen, mikor a felelősöket keresi a halottakért.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Harangláb
2021. március 04. 22:12
Nemrég ti libsik sírtátok tele a világhálót, hogy nálunk nincsen tömeges tesztelés, de bezzeg Szlovákia! ...Most meg károsnak kiáltod ki a tömeges tesztepést??! Libsi következetesség...:)))
nempolitizálok
2021. március 04. 20:20
A szlovák nem valami értelmes.
Hannibal
2021. március 04. 16:27
Ezek szerint " szlovákiai külpolitika stratégiai alapja" az volt, hogy benyalunk az EU-nak és nincs egy önálló lépésünk, mielőtt kikérnénk a gyám véleményét. Gratulálok nekik! :D
turáni sólyom
2021. március 04. 16:12
Tokár Géza, nagy hülye vagy! Igor Matovic nagy népszerűségnek örvend a Felvidéken. Ő még akkor is vezető politikus lesz, amikor te csak közmunkás.... Az értelmi szintedhez mérten!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!