Ezt akartátok?

2021. április 29. 15:56

Visszavonják a putyini mintára alkotott civiltörvényt.

2021. április 29. 15:56
A szerk.
Magyar Narancs

„Visszavonják a putyini mintára alkotott civiltörvényt, de amit kitaláltak helyette, abban sem lesz sok köszönet. A kormány a múlt héten nyújtott be törvényjavaslatot a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló 2017-es törvény hatályon kívül helyezéséről.

Ideje volt, az Európai Unió Bírósága tavaly júniusban kaszálta el a jogszabályt, februárban pedig az Európai Bizottság figyelmeztette a magyar kormányt, hogy ha nem hajtja végre sürgősen az ítéletet, ismét bírósághoz fordul, és pénzbüntetés kiszabását kezdeményezi.

A megbélyegző szabályozás eltörlése az ellene küzdő civil szervezetek sikere, azonban ezzel még nem kerültek ki a kormányzat célkeresztjéből. A jogszabály visszavonásával párhuzamosan a kormány javaslatot tett a közélet befolyásolására alkalmas tevékenységet végző civil szervezetek átláthatóságáról szóló törvényre, amely az Állami Számvevőszék kezébe adja a legalább 20 millió forintos mérlegfőösszeggel rendelkező civil szervezetek (mínusz sportklubok, vallási és nemzetiségi szervezetek) gazdálkodásának ellenőrzését. Könnyen lehet, hogy ezzel a változtatással még új lendületet is vesz a kormánykritikus civilekkel szembeni harc. Az uniós bíróság előtt elvérzett előző civiltörvény a legalább évi 7,2 millió forint külföldi támogatásban részesülő NGO-kat kötelezte arra, hogy »külföldről támogatott szervezetként« regisztrálják magukat. Ez kétségkívül alkalmas volt a civil szféra általános gyanúba keverésére, de túl sok gyakorlati következménnyel nem járt. A külföldről támogatott szervezeteket listázó állami honlapra nem volt kíváncsi a kutya se, ráadásul éppen azok tagadták meg a regisztrációt, akik miatt meghozták a törvényt (TASZ, Amnesty, Helsinki Bizottság), de őket sem érte ezért semmilyen szankció. Hátrányos megkülönböztetésről egyetlen esetben értesült a nyilvánosság, amikor az innovációs minisztérium felügyelete alatt működő Tempus Közalapítvány azért dobta vissza egy szervezet uniós projektjét, mert az nem volt hajlandó nyilatkozni arról, külföldről támogatott szervezetnek minősül-e.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
civis72
2021. április 30. 13:07
És mi a véleménye a Bush féle hazafias törvényről a ruszofóbiás zsidóknak ?
monuskaroly
2021. április 30. 11:37
A "kormánykritikus civilek"? Azokat nem civileknek, hanem politikai pártoknak nevezzük. Ha meg külföldről finanszírozzák őket, akkor nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek, fel kell számolni őket az erre való hivatkozással.
Andre1bp
2021. április 30. 10:07
Az új törvény mért nem vonatkozik a sportklubokra, vallási és nemzetiségi szervezetekre?
youngboy
2021. április 30. 10:04
Azt mondják magukról, hogy megbélyegzés annak a TÉNYnek a rögzítése és közlése, hogy külföldi pénzen politikai szervezetként dolgoznak a magyar kormány ellenzékeként ás a moslék"összefogás" mellett (a TASz, Amnesty, Transparency International, Helsinki Bizottság, stb estében ez nyilvánvaló). Hogy a fenében van az, hogy ha a tény maga joggal "bélyegez meg" egy szervezetet, azzal van bajuk, hogy valaki rögzíti és közli a tényt? Miért kellene egy ilyen tényt titokban tartani és ezzel félrevezetni a közvéleményt?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!