A Fudan nem jelent nemzetbiztonsági kockázatot

2021. április 30. 07:55

Azt az elavult dogmát végképp el kell felejtenünk, hogy ami keletről jön, az veszélyes vagy legalábbis gyanús.

2021. április 30. 07:55
Horváth József
Magyar Nemzet

„Egyébként Magyarországon már három évtizede lehet külföldi vállalkozásokat alapítani. Ha egy titkosszolgálat ezt a fedést kihasználva kívánt pozíciókat kiépíteni, azt már régen megtehette. Akár idegen zászló alatt is. Hiszen ne gondoljuk azt, hogy egy veszélytelennek tűnő, akár uniós székhelyű vállalkozás mögött nem húzódhatnak meg veszélyes titkosszolgálati szándékok. A profi szolgálatok általában konkrét céllal alapítanak, működtetnek fedővállalkozásokat. Például azért vásárolnak egy panziót, hogy átutazó ügynökeiket biztonságban tudják vagy fedett találkozóknak adjanak nyugodt helyszínt. Persze az is előfordulhat, hogy egy teljesen legális, transzparensen működő vállalkozásba építenek be fedett ügynököt, aki a tulajdonosok tudta nélkül végzi az illegális munkáját. A világ sokkal összetettebb annál, mint hogy sommás kijelentésekkel rá lehetne mutatni a valós veszélyekre. A jól működő, hatékony elhárítás nem láncfűrésszel dolgozik, hanem mikronpontosságú lézerrel. Ki kell ábrándítanom azokat, akik úgy érzik, hogy néhány jól megírt krimi vagy akciófilm után már értik ennek a zárt világnak a logikáját. Ahogy a ma oly népszerű kórházas sorozatok nézése sem tesz bennünket orvossá, esetleg néhány szakkifejezés jelentését ismerjük meg.

Egyébként pedig tudomásul kell vennünk, hogy a világ újra többpólusúvá vált. Attól, hogy a NATO és az Európai Unió elkötelezett tagjai vagyunk, gazdasági és politikai kapcsolataink kiszélesítése nem ördögtől való dolog. Elég, ha az orosz és a kínai vakcinák körül felizzott vitákra gondolunk. Azt az elavult dogmát pedig végképp el kell felejtenünk, hogy ami keletről jön, az veszélyes vagy legalábbis gyanús.

Egy orosz vagy kínai pénzintézet, egyetem, vakcina önmagában nem jelent semmiféle nemzetbiztonsági kockázatot. Aki mást mond, az nem ért hozzá, vagy szándékosan nem mond igazat. Soha nem vezet jóra, ha a szakmát összekeverik a politikával. A magyar titkosszolgálatoknak tenniük kell a dolgukat, a legmagasabb szakmai elvárások szerint, hogy mi nyugodtan alhassunk. Bíznunk kell a szakemberekben, hogy ők legalább pontosan tudják: nem minden az, aminek látszik.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
masikhozzaszolo
2021. május 01. 10:12
Ha lehet TASZ, Helsinki Bizottság, CEU, stb, akkor lehet egyetem is. Egy Huawei telefon(társaság) sokkal nagyobb kockázat, nemzetbizonytalanságilag.
Pierre
2021. május 01. 09:17
"A keleti politika nem tűri az önállóságot, nem tűri a függetlenséget, és nem tűri a szabadságot. Felszámolja az emberek független életét védő védvonalakat. Vagyontalanná tesz, elszegényít, kiszolgáltatottá vetkőztet, ha kell, megfélemlít. A hatalomtól függő élet láncába fűz. Mióta a Kelet betette a lábát Magyarországra, a magunkfajta szabadságszerető magyarok mindig ugyanazt akarták; szabadulni sorvasztó öleléséből, és elzavarni hazai helytartóikat. A keleti önkény világa helyett megalkotni a magunk szabad magyar világát, kiszakadni a hatalomtól függő élet láncolatából, visszaszerezni, újrateremteni az önálló és független polgári élet garanciáit; tisztességes munkát, tulajdont, szabad vállalkozást és védelmet nyújtó jogrendet. Mindig is ez volt a kívánságunk. Nyugati demokráciát akartunk, amely a keresztény kultúrára, a szabadság, egyenlőség és testvériség eszméjére épül. Mindig is harcoltunk az áldemokrácia ellen, ahol az élet rendjét az emberek helyett a hatalom szabja meg, a hatalom önkénye működteti, ha érdekei úgy kívánják, hazugsággal, csalással, maffiapolitikával, ha kell, erőszakkal is." (orbán viktor, 2007)
nempolitizálok
2021. április 30. 21:45
A libernyák szerint nem a muszlim bevándorló veszélyes, hanem a kínai mérnök.
realman
2021. április 30. 18:14
Hogy veszelyes-e egy komcsi patkanyfeszket Bp-re telepiteni errol nem egy ujraaktivalt III/III-as faszkalap velemenye erdekelne.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!