Többen fatvát hirdettek ellenem

2021. április 02. 13:34

Az én Jézusom morális lázadó, fésületlen proletár. Tud és szeret élni. Nem szigorú Pantokrátor, nem a Világ Bírája.

2021. április 02. 13:34
Konok Péter
Facebook

„Iménti nagypénteki posztom miatt kommentekben és privát üzenetekben többen fatvát hirdettek ellenem... izé, bocs, anatémát mondtak ki rám. Van, aki túlvilági, más pedig evilági büntetéssel fenyeget, és akad, aki a kettőt kombinálná.

Először azon gondolkodtam, hogy leírom, mint jelent nekem az úgynevezett, sokat emlegetett "judeo-keresztény és hellén-római alapú európai kultúra" (benne az arabok által átörökített görög-római kultusz- és kultúrkör, a dekadens, sziporkázó hellénizmus, az ezerféle, kis-ázsiai eredetű kereszténység, az inkvizítorok, boszorkányok és boszorkányégetők, az eretnekek légiói, a vágánsok és a reneszánsz, a protestáns etika, a humanizmus, a felvilágosodás, a modern és a posztmodern, a francia forradalom, a francia ellenforradalom, az itáliai pénzváltókból kinövő bankrendszer, a józanul gyilkos ipari forradalom és a rajongó ludditák, a marxizmus, az antiimperializmus és a gyarmati kizsákmányolás, a csodaváró tranzitológia és a messianisztikus kommunizmus, a neoliberális haszonhajhász nihilizmus és a neokonzervatív gyilkos barbárság stb. stb.) csecsein hízott ateista, közép-európai, anarchista, prekárius humánértelmiséginek a Jézus-metafora, mint a szemforgatás és szentfazékság afféle (persze eléggé elcsépelt, ezerszer leírt, közhelyes) kontrapunktja, és mint az egyetemes szolidaritás vallásoktól független szimbóluma.

De inkább nem teszem. Írtam, amit írtam. Ez itt, kérem, az én személyes Jézusom: egy dühös istentagadó kudarcos, mégis győztes Megváltója (és abba a meddő és unalmas vitába sem mennék bele, hogy létezett-e Jézus, vagy sem: nem tökmindegy?).

Az én Jézusom morális lázadó, fésületlen proletár. Tud és szeret élni. Nem szigorú Pantokrátor, nem a Világ Bírája, de nem is belenyugvó, békés áldozat; nem unalmas, rendpárti zsinórmérték, és nem giccses, kifehérített ókori Coelho.

Mondom, az enyém – és semmivel sem kevésbé releváns, mint más, hasonló, vagy éppen szögesen (khmmm... elnézést...) ellentétes Jézusok. És nekem eszem ágában sincs másokra ráerőltetni – az olyan idegen lenne tőle.

Ezúton kívánok mindenkinek kellemes húsvéti ünnepeket, vagy amit akartok.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 120 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
1000bocs
2021. április 03. 19:31
L'art pour l'art Jézus. Milyen eredeti....
u.cserkész
2021. április 03. 18:19
Az egyik ellen fatvát (amiről nem tudja, hogy mi) hirdetnek, a másiknak a vérét akarják venni . . . Mi lesz ezzel a lánglelkű értelmiséggel. A végén még elmennek az országból és akkor mi lesz velünk.:-)
deovolente
2021. április 03. 15:04
Az a baj Konok úr, hogy Önnel abszolút senki nem foglalkozik, kutyát nem érdekel senkit a véleménye. Jelentéktelen, bármit is mond. Ezt tudja Ön is, ezért próbál egyre kétségbeesettebben, egyre nagyobb hülyeségeket írni, beszélni. Önnel egyedül az Örökkévaló Isten foglalkozik, ezért ne káromolja tovább, hanem higgyen Benne!
DonCiccio
2021. április 03. 13:28
Hát akkor nevessünk má' Kohnok ha ijjjen tréfának teccikk lenni : Józsefet testvérei rabszolgának adták irigységből; de rendes kis család ez, csupa jól nevelt gyerkőc hahaha Zsuzsannát a zs.dó bíró házában a vén kéjencek kuukkolják, és összebeszélnek hogy a hűséges asszonyt megerőszakolják. Ez nem jön össze ezért hamisan megvádolták; csupa független, pártatlan elfogulatlan bíró, akárcsak ma, semmi korruptság, hahaha A zs.dók ősanyja Sára 90 éves korában esett teherbe ! Ki kívánhatott rá ???? Haha jujj de vicces! Most ez a három tréfás mese jutott hirtelen eszembe 1
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!