Elindult a félév Grazban

2021. október 09. 10:05

A csoportom jelentős része gender szakos. Milyen durva, hogy nálunk ezt a szakot tiltották be.

2021. október 09. 10:05
Perintfalvi Rita
Perintfalvi Rita
Facebook

„Elindult a félév Grazban és ismét van egy órám az egyházon belüli szexuális visszaélések témájában. Tegnap találkoztam először a csoporttal, a létszám megint elérte a maximumot, sőt még voltak a várólistán is. Tehát a téma iránti érdeklődés hatalmas. Az a legjobb az óráimban, hogy hozzám nem csak teológus hallgatók járnak. Nagyon sokan jönnek egyéb szakokról is, most is a csoport egy jelentős része gender szakos. Milyen durva, hogy nálunk meg pont ezt a szakot tiltották be törvényileg. Pedig pont ezeket a hallgatókat érdeklik nagyon ezek a témák, mert a bántalmazás minden formája ellen szeretnének fellépni ezek a diákok. Meséltem nekik a könyvről, a benne megszólaló áldozatok hatalmas bátorságáról. Nagyon megérintette őket a dolog. Ahogy az is, hogy Ausztriából nézve teljesen érthetetlen a magyar egyház reakciója. Amikor elmeséltem nekik Pető Attila feljelentését, azt már el sem akarták hinni.

Most nagyon sok fiatal, a huszas évei elején járó hallgatóm van. Rajtuk nagyon láttam az óra végére, hogy néhány árnyalattal halványabb lett az arcuk. Kemény lelki és pszichés megpróbáltatás lesz számukra ez az óra. Tudom. És bár a sajtóból hallottak már jó pár esetről, ilyen mélységében még nem találkoztak áldozatokkal. Ez bizony próbára fogja tenni a hitüket. Az egyházról való gondolkodásuk naivitása is csiszolódni fog, ebben biztos vagyok. Hiszen az eltussolás és a probléma súlyos mélysége az osztrák egyházat éppúgy érinti, mint az összes többit. Kértem őket, ha nem bírják a történetek megrázó elemeit, emeljék fel a kezüket vagy írjanak privátban emailt. De egy alkalommal, amikor már előrhaladtunk a feldolgozásban egy pszichológus prof. kollegámat is be fogom hívni, hogy segítsen nekik a feldolgozásban és ne legyen számukra is trauma ez az óra.

Egyszer már tartottam egy órát erről a témáról, de akkor még csak éppen kezdtem írni a könyvet. És már akkor is azt jelezték vissza a végén, hogy fantasztikusan sokat tanultak, ez volt az egyik legfontosabb órájuk az eddigi tanulmányaik alatt, de iszonyatosan megterhelte őket lelkileg. Hát igen. De abban legalább bízhatok, hogy ezek a fiatalok, amikor végeznek majd és hitoktatók, papok, lelkipásztori munkatársak lesznek és felfigyelnek majd egy-egy ilyen esetre, azonnal érteni fogják, hogy miről van szó és nem fognak habozni, hogy megmentsék az áldozatot, aki esetleg majd éppen tőlük kér segítséget. Milyen érdekesek az Isten útjai, hogy idehaza találkoztam a gonosszal, de kint, ezek a fiatalok fogják elsőként élvezni ennek a harcnak a gyümölcseit. És amíg a magyar katolikus egyház hallgat a könyvemről ill. a személyem lejáratásán kívül semmi más nem érdekli őket, az osztrák egyház máris gazdagodik és tisztul a munkásságom által. Vagyis valahol az egyik szemem sír, a másik meg nevet. De hát ugye Isten útjai! Ki tudja még, hova vezetnek!”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 89 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
dglaj
2021. október 10. 13:52
Annak kell örülni, hogy külföldi egyetemen tanít, nem hazánkban....
Picnic Niki
2021. október 10. 04:18
kellett a gender szakot, meg a CEU-t nálunk betiltani. vagy ami itthon elképzelhetetlen lenne, h vki bemegy az óvodába, és a meleg témáról oktasson ott. sztem nyugaton se igen fordul elő. ha az állam hagyta volna a fenébe ezeket a témákat, már rég elült volna. okosabban kellett volna csinálni, mert milyen alapon megy be vki egy közintézménybe, csak úgy oktatni? okosabban kellett volna csinálni, és nem feleslegesen támadási elületet adni. rendeletileg meg kell tiltani, csak az oktathat, akinek van képesítése, stb. aztán egy melegnek miről lenne? :D
kulszek
2021. október 10. 00:09
Fiatalként nyakig benne voltam egyházi tevékenységekben, de - becsületükre legyen mondva - egyetlen esettel sem találkoztam ami visszaélésnek vagy molesztálásnak lenne tekinthető. Nem vonom kétségbe hogy léteztek esetek, valahol, valakivel, részvétem az áldozatoknak és méltó büntetés az elkövetőnek! Akkoriban még nagyon nagy visszatartó ereje volt vidéken a pletykának. Poénkodó kedvemben gondoltam arra hogy lehet hogy ez eltűnőben van és emiatt kell genderkedni? Mondhatnánk hogy a genderezés az olyan mint a (tyúk) bendérezés, arra szolgál hogy termékeny legyen a tyúk-mony-ókolás (mony a tojás, régiesen) . ;-)
Pitypangocska
2021. október 09. 22:20
Gender-szak! Ez lesz ám az értékes diploma! :DDDDDDDDD
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!