Mussolini, Hitler, stb.

2022. szeptember 29. 11:30

Már megint a fasiszták és persze a nácik, kinek éppen melyik jön a szájára.

2022. szeptember 29. 11:30
null
Galló Béla
Galló Béla
Mozgástér blog

„De persze mindegy is, az a fő, hogy e stigmákkal – pontos képzavarral élve –, jól oda lehessen az ellenlábasokra sújtani, hiszen kétségtelenül a 20. század  szörnyszülöttje mind a kettő.

Nem érdekes, hogy igényesebb elemzésekben már akkoriban is illett a fasisztát a nácitól megkülönböztetni, sőt a mai »nyelvgazdáktól« ezt fölösleges is számon kérni. Számukra most az a lényeg, hogy a neolib főáramnak – így vagy úgy, ezért vagy azért – ellenszegülő erőket ideológiailag a múlt sárga földjébe lehessen döngölni, közvetlenül Benito és Adolf mellé.

Hogy a 21. század ideológiailag sem a 20. század folytatása, hanem új fogalmakat igénylő valóság? Az meg kit érdekel? Az a fontos, hogy ölni lehessen a szavakkal, nem az, hogy pontosak legyenek.

S ha e nyilvánvaló történelmi csúsztatást olykor netán maguk a nyelvgazdák is túlzásnak érzik, akkor jöhet a »populista« bélyeg. Ami valamivel enyhébb ugyan, de ebben a harcias összefüggésben mégiscsak a demagóg szinonimája. Vagyis az okos elit ellen lázadó buta népé, amely szembeszállni merészel a haladás – a progresszió – minden gyanún felül állóan pozitív erőivel, amit természetesen az elitista neoliberális főáram képvisel. Ők alkotják a tudományosan jövőbe látó  nemzetközi, globális »élcsapatot«, akik a történelem pulzusán tartják demokratikus ujjbegyüket. Ma nem a Párt, ma ők csinálnák meg az életedet neked – és  helyetted. Mégpedig ellentmondást nem tűrően, de persze a saját érdekedben, ha kell, diktatórikusan.

Hogyan?

Példának okáért úgy, hogy eme agresszíven diktáló, globális élcsapat egyik szürke uniós adminisztrátora, Ursula von der Leyen – egy-két nappal az olasz választások előtt – fölöttébb demokratikusan megfenyegette Olaszországot, mondván, lesz majd nemulass, ha az olaszok Meloniékat merik választani. Úgy járhatnak, mint a magyarok meg a lengyelek, köztudott ugyanis, hogy  a demokrácia csorba kését az unió már régóta rajtuk köszörüli.”

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zolizolizoltan
2022. szeptember 30. 08:22
Galló csak kavarodást akart kelteni a fejekben, pedig szükséges lenne a nácizmus és a fasizmus definíciójára. A többség annyit tud, hogy Hitler náci volt, Moussolini pedig fasiszta. Igen, Gallónak igaza van, a definíciók változnak, éppen ezért tisztázni kellene, hogy Oroszországban miféle keveréke van a nácizmusnak és a fasizmusnak.
Agnieszka
2022. szeptember 29. 17:29
Bele fogok nézegetni a Mozgástér blogba. Ez egy nagyon tisztességes írás volt a szavak devalválásáról, ami nyilván NEM öncélú, egy társaság részéről, amelyik többszörösen lejáratta magát. Pillanatnyilag szerintem Magyarország legpopulistább, legdemagógabb, leghazugabb politikusa Dobrev Klára az európai minimálbérével, pl..
Gentry69
2022. szeptember 29. 16:52
Galló Béla a /nagyon/kevés normális baloldali értelmiségiek egyike. Nem csoda, hogy gyűlöli a sok lumpenproli. Csak nézd meg a köcsög trolljaikat, miket irkálnak ide.
istvanpeter
2022. szeptember 29. 16:46
Jó, de viszont Adolf Hitler is a háttérhatalom ügynöke volt és óriási pénzeket kapott a kiválasztottak bankjaitól. Akkor miről beszélünk?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!