Az utolsó CDU-SPD nagykoalíció immár a múlté – tartományi választások Alsó-Szászországban

2022. október 10. 09:09

Szocdem-zöld koalíció alakulhat Alsó-Szászországban, a CDU megújulása pedig még mindig várat magára.

2022. október 10. 09:09
null
Bauer Bence és Dobrowiecki Péter
Magyar-Német Intézet

Írta: Dr. Bauer Bence – Dobrowiecki Péter (MCC Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért)

 

Az előzetes végeredmény alapján vörös-zöld kormány válthatja az utolsó regnáló tartományi nagykoalíciót Alsó-Szászországban. Ugyanakkor a választáson elért eredményükkel – hol kisebb, hol nagyobb mértékben – nem lehet maradéktalanul elégedett egyik, fősodorhoz tartozó politikai párt sem – választási beszámoló.

Politikai sokszínűségben gazdag múlt

Az Észak-Németországban elhelyezkedő Alsó-Szászország arról híres, hogy ennek a tartománynak a keleti részein beszélik a legtisztább német nyelvet. A germanisztikát ismerők szerint Celle város az a hely, ahol a letisztult és helyes német nyelvezet nemcsak irodalmárok és értelmiségiek, de a mindennapi emberek hétköznapi életében is jelen van. A nyolcmillió lakossal rendelkező szövetségi tartomány nem hivatalos himnuszában az ottaniakat a zord időjárási viszonyokra utalva viharálló és földön járó embereknek mondják. Egyúttal

a tartomány a németek szemében a rideg, szófukar, de egyenes lakosairól ismeretes,

akik nem kertelnek sokat, hanem szókimondóak és egyenesek. Ilyenek a vezető politikusaik is, akik soraiból kimagasló személyiségek kerültek ki. A magyarok számára talán nem is annyira köztudott, hogy Ursula von der Leyen (CDU) bizottsági elnök édesapja, Ernst Albrecht (1930-2014) egészen 14 éven át CDU-s miniszterelnökként vezette a tartományt, 1976-tól 1990-ig. Abban az évben nem más, mint a későbbi német kancellár Gerhard Schröder volt az, aki egy viharos kampány után megbuktatta a regnáló polgári, CDU-FDP alkotta kormányt és mintegy a jövendő berlini viszonyokat megjósolva létrehozott egy vörös-zöld (SPD-Zöldek) koalíciót.

Ez volt Németország-szerte a harmadik ilyen kooperáció Hessen (1985) és Berlin (1989) után. Abban az időben a Zöldek még teljesen az az anti-establishment párt volt, akik egy erős baloldali indíttatásból politizáltak, s botrányos viselkedésükkel, megszólalásaikkal megosztották a német közvéleményt. Gerhard Schröder viszont 1990-1998 között miniszterelnök volt, s ebben az időben alakította magáról ki a fiatalos, dinamikus, energikus vezető képét, aki nem volt rest keményen odaszólni a politikai ellenfeleinek, vagy beleállni a kemény politikai vitákba. Schröder 1994-ben abszolút többséget szerzett Hannoverben és egyedül tudott kormányt alakítani. Az 1998-as németországi szövetségi Bundestag-választás előkampányában immár Oskar Lafontaine-vel, a Saar-vidék miniszterelnökével szemben kellett megküzdenie az SPD kancellár-jelöltségéért. Mindez végül azért sikerülhetett, mert az alsó-szászországi tartományi választás alkalmával, 1998. márciusában diadalmaskodni tudott, a szavazatok 48 százalékát besöpörve. Innen egyenes út vezetett a jelöltségig majd pedig a kancellárságig. A többi már csak történelem.

Az országban uralkodó politikai váltógazdaság során CDU-vezette kormányok versenyeztek SPD-s kormányokkal. Alig öt évvel Schröder fölényes győzelme után pont a Schröder vezette szövetségi kormány katasztrofális politikai megítélésének pillanatnyi helyzetében épp Alsó-Szászország volt az a hely, ahol erodálódott az SPD hatalma. Ugyanis a fiatal Christian Wulff, a későbbi szövetségi elnök, vette át a kormányrudat Schröder utódjától, s ismét egy egészen 2013-ig tartó CDU-s tartományi dominanciának ágyazott meg. Azonban ekkor megint fordult a kocka, s bár a CDU első lett, egy mandátummal nyert az SPD-Zöld szövetség a CDU-FDP-tábor előtt.

2017-ben viszont az újonnan bekerült AfD miatt egyik tábor se rendelkezett a szavazatok kellő többségével,

így egy SPD vezette nagykoalíció alakult Stephan Weil (SPD) vezetésével. Akinek a miniszterelnök-helyettese a CDU-s Bernd Althusmann lett. Érdekesség, hogy a 2017-es választást előrehozott választásként tartották meg (a rendes ciklus öt évig tart), miután Elke Twesten zöldpárti képviselő átlépett a CDU-ba, s a kormány elveszítette a többségét.

A miniszterelnök-jelöltek

Az előreláthatólag újabb öt évig a szövetségi tartományt irányító Weil (63) immár harmadik miniszterelnöki ciklusára készülhetett Alsó-Szászországban. A tartományt 2013 óta vezető – korábban jogi tanulmányának befejeztével ügyvédként, bíróként és ügyészként is dolgozó – Weil országos ismertségre igazán a német Szövetségi Tanács, a Bundesrat elnökeként (2013 november – 2014 október között) tett szert, ugyanakkor Hannover polgármestereként (2006-2013) és az alsó-szászországi szociáldemokraták vezetőjeként (2012 januárjától) már régóta meghatározó baloldali politikusnak számított a tartományban. Weil elsőszámú kihívója a tartományi kereszténydemokraták vezetője Bernd Althusmann (55) miniszterelnök-helyettes volt, aki leköszönő gazdasági, munkaügyi, közlekedési és digitalizációs miniszterként is aktív szerepet vállalt a második Weil-kormány munkájában. Parlamenti képviselővé választása előtt Althusmann 1994 és 2009 között már tagja volt az alsó-szászországi tartományi parlamentnek. Ezt követően a Konrad-Adenauer-Stiftung namíbiai kirendeltség vezetőjeként, valamint egy tanácsadó cég munkatársaként dolgozott. 2010 és 2013 között pedig oktatási miniszter volt Alsó-Szászország legutóbbi, CDU-vezette kormányában.

A 2021-es szövetségi választásokhoz hasonlóan a Zöldek a tartományban is társ-csúcsjelölt állítás mellett döntöttek. Julia Willie Hamburg (36) és Christian Meyer (47) személyében két tapasztalt társjelölt tervezte visszavezetni – öt év kihagyással – a tartományi kormányzásba a Zöldeket. Hamburg 2013 óta tagja az alsó-szászországi tartományi parlamentnek, 2020 óta pedig a Zöldek frakcióvezetője. Csúcsjelölt-társa, Meyer 2008 óta a tartományi képviselő, 2013 és 2017 között az első Weil-kabinet élelmiszerügyi, mezőgazdasági és fogyasztóvédelmi minisztere volt.

Az immár harmadszorra az FDP csúcsjelöltjeként induló Stefan Birkner (49) 2013 óta tagja a hannoveri tartományi parlamentnek, ugyanezen évtől kezdve óta pedig – Philipp Rösler országos pártelnökké választásását követően – az észak-rajna-vesztfáliai FDP elnöke. 2012 és 2013 között tartományi környezetvédelmi miniszter. Az AfD csúcsjelöltje Stefan Marzischewski-Drewes (56), az AfD Alsó-Szászország tartományi elnökségének a tagja, egyúttal pedig a gifhorni városi és járási tanács tagja volt.

A 2017-es eredmények, a kampány és előzetes várakozások

A legutóbbi választásokon 2017-ben – a szavazásra jogosultak 63,1 százalékának a részvétele mellett – az előzetesen a CDU-val több felmérés szerint fej-fej mellett haladó SPD végül magabiztos előnnyel, 36,9 százalékkal tudott nyerni a 33,6 százalékot elérő CDU előtt. A harmadik legtöbb szavazatot a 2013-as eredményüket kereken 5 százalékkal alulmúló, 8,7 százalékot elnyerő Zöldek szerezték meg a 6,2 százalékot elérő AfD előtt. A Baloldali Párt 4,6 százalékot szerezve nem tudta megugrani a parlamentbe jutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt.

A választásokat követően az összes leadott szavazat több mint 70 százalékát megszerző

SPD és CDU a többi párt alacsony támogatottsága miatt lényegében rákényszerült a nagykoalíciós kormányzásra,

így a második Weil-kormány felállásához az SPD a Zöldek helyett a CDU-val alakított kormányt. A 137 képviselőből álló tartományi parlamentben az előző ciklus végére az SPD 54, a CDU 50, a Zöldek 12, az FDP 11, az AfD pedig 7 hellyel rendelkezett – további 3 képviselő függetlenként politizált.

A sokáig polarizált Alsó-Szászországban az utolsó öt évben, a nagykoalíció kormányzásának hatására enyhültek a táborok közötti ellentétek. A kimenő SPD-CDU nagykoalíció jellegéből, valamint az ukrán-orosz háború hatására kialakult rendkívüli gazdasági és politikai nehézségekből adódóan a két fő politikai párt által vezetett kampány középpontjában a szövetségi kormány válságkezelő lépéseinek a kritizálása, illetve támogatása állt. A Scholz kancellár által vezetett, „közlekedési-lámpa” koalíció országos megítélésének a módosulása éreztette hatását az idei évben megrendezett, észak-rajna-vesztfáliai, Saar-vidéki és schleswig-holsteini választások során is és nem volt ez másképp Alsó-Szászországban sem. A választásokat megelőző időszakban az energiaellátással és a vásárlóerő további csökkenésével kapcsolatos kérdések kerültek a kampány középpontjába. Előbbi kérdés kampány-tematizáló szerepe korántsem számíthatott meglepetésnek, hiszen a német energiaellátás esetleges nehézségei jobban érintenék Alsó-Szászországot, mint más tartományokat. Jelentős szélturbina kapacitásával a tartomány Németország zöldáramának jelentős részét termeli, egyúttal pedig a közeljövőben a tartomány lesz a német LNG-import legfontosabb helyszíne. Mindezt tetőzve Alsó-Szászországban találhatóak Németország legnagyobb földgázkészletei, valamint a tartomány ad otthont a még működő három német atomerőmű egyikének (Emsland) is.

Mindezek tükrében nem meglepő, hogy 2022-ben mindenki a Zöldekre figyelt.

Politikai megfigyelők előzetesen biztosra vették, hogy a párt jelentős eredményt ér majd el, s megkerülhetetlen tényezőként garantált kormányerő lesz belőle. Már csak az a kérdés, hogy melyik párttal fognak összefogni – jellemezték sokan a választásokat megelőzően a kialakult helyzetet. A Zöldek mindig szívesen kötnek együttműködési megállapodásokat a számukra kedves SPD-vel – így volt ez Alsó-Szászországban 1990-ben és 2013-ban is – azonban ezek mindezidáig „egyciklusos kalandok” voltak. Most viszont a sok más tartományban megvalósult CDU-Zöld együttműködés (Hessen, Baden-Württemberg, Schleswig-Holstein és Észak-Rajna-Vesztfália) miatt előzetesen egy ilyen konstellációjú új kormány felállása sem tűnt elképzelhetetlennek – a választási eredmény azonban mindezt felülírta.

Másrészről viszont a Zöldek Alsó-Szászországban mindig egy kicsit radikálisabbak voltak – a gorlebeni atomhulladék-lerakóhely elleni fundamentalista tüntetések fontos ismérvei az itteni zöld politizálásnak. Sokak szerint pont ezen élesen balos megközelítés végett nem merte jelentősen meghosszabbítani a meglévő három atomerőmű – melyek közül egy-egy Baden-Württembergben és Bajorországban, egy viszont pont Alsó-Szászországban helyezkedik el – használatát szövetségi szinten a jelzőlámpa-koalíció. A kampány során a Zöldek az ottani szavazóiktól félve ezt a lépést nem voltak hajlandóak megtenni, hanem csak a másik két erőmű egy rövid időszakra történő további üzemelésébe mentek bele. Viszont a német társadalom már egyáltalán nem atomellenes. Friss felmérések szerint

a választók nagy többsége meghosszabbítaná az üzemeltetési időt.

Előbbi kulcskérdések mellett a Zöldek szociálpolitikai újításokat is beemeltek a kampányukba, többek között felvetve egy 365 eurós éves helyi tömegközlekedési bérlet bevezetését, valamint a választói korhatár – tartományi választások esetén – 14 évre való csökkentését is. Az FDP ezzel szemben a kampány során egy önálló digitalizációs minisztérium létrehozására és a tartományt 2025-ig teljesen lefedő optikai telekommunikációs hálózat kiépítésére tett ígéretet. Az AfD láthatóan az előző kormányok válságkezelő intézkedésivel elégedetlen szavazók megszólítására helyezte a hangsúlyt, így kampányának középpontjában az atomenergia felhasználás megőrzése mellett a Covid-19 vírus ellen beoltatlan emberekre vonatkozó korlátozások beszüntetése és szigorúbb határellenőrzések bevezetése állt.

A választások eredménye

Végül az előzetes mérések – korántsem oly gyakori módon – többnyire helyes prognózist állítottak fel a választások kimenetelével kapcsolatban Az előzetes végeredmény alapján (a hivatalos végeredményre még október 20-ig várni kell) az SPD 33,4 százalékot elérve (2017-hez képest -3,5 százalék) a legerősebb politikai erő maradt a tartományban a 2017-es eredményhez képest 5,5 százalékkal kevesebb szavazatot kapó, 28,1 százalékot megszerző CDU-hoz képest – Althusmann a nem hivatalos eredmények közlését követően vasárnap este bejelentette lemondását. Bár a Zöldek az elmúlt öt évben láthatólag számottevően növelni tudták (+5,8 százalék) támogatásukat, 14,5 százalékos eredményük messze elmarad a korábban várt szavazati aránytól. Mellettük az AfD tudta még a leginkább növelni a tartományon belüli szavazóbázisát 10,9 százalékot érve el (+4,8 százalék). Ezzel szemben az FDP félelmei beteljesedni látszanak és a párt 4,7 százalékkal (-2,8 százalék) lemarad a bent maradáshoz szükséges küszöb elérésétől. Meg sem közelítette ezen határt a 2,7 százalékot kapott Baloldali Párt (-2,0 százalék). A szavazatok további 5,7 százaléka pedig más, kisebb pártok között oszlott meg.

Fenti eredmények és egy közös parlamenti többség tudatában

az SPD és a Zöldek vezető politikusai nem hagytak kétséget afelől, hogy közösen, kétpárti koalíciót alkotva kívánnak kormányozni

Alsó-Szászországban. „A választók az SPD-re és senki másra nem kívánják a kormányalakítás körülményeinek a diktálását bízni” – jelentette ki vasárnap este Stephan Weil miniszterelnök, akinek a meglátása szerint „láthatólag konszolidált vörös-zöld többség lesz az alsó-szászországi tartományi parlamentben”. Amennyiben ezen legvalószínűbb koalíciós forgatókönyv valósulna meg, úgy az új kormány abszolút többséggel rendelkezhetne a tartományi parlamentben 81 képviselői hellyel (57-24 megoszlásban). Ezzel szemben az előzetes végeredmény alapján a CDU 47, míg az AfD 18 parlamenti helyre számíthat.

Országos kitekintés

A mostani alsó-szászországi választásokkal az évtizedeken át országszerte különböző konstellációban működő nagykoalíciók utolsó képviselője is leköszönt. A Zöldek további erősödése egyúttal azt is jelenti, hogy immár minden kétséget kizáróan átvettek a legtöbb tartományban és egyúttal az országos politikában is az FDP-től a harmadik legerősebb és sok esetben „királycsináló” párt szerepkörét. A Zöldek a „közlekedési-lámpa” koalíció nehézségei ellenére töretlenül számíthatnak a szavazók szimpátiájára, még abban az esetben is ha a másik két koalíciós párt népszerűsége megsínyli a mostani krízis helyzetet. Az FDP-nek ezzel szemben nem tesz jót a vörös-zöld társaság a kormányban. A párt tovább szakad a hagyományos polgári liberális értéket valló párttagság és a baloldali kormányban szerepet vállaló pártelit közötti törésvonal mentén. Mindez pedig a párt népszerűségén is meglátszik.

A Friedrich Merz vezette CDU számára újból bebizonyosodott, hogy csak a Zöldek támogatásának a megnyerése biztosíthat reális lehetőséget a Scholz-kormány leváltására. Ugyanakkor a vörös-zöld tandem megbontására nem látszik reális esély, ameddig a CDU országosan nem tud stabilan az SPD-nél nagyobb támogatottságot felmutatni. A feladat tehát láthatólag adott, azonban korántsem ígérkezik egyszerűnek, kiváltképp a CDU poszt-merkeli politikai redefiniálása közepette. Elmondható, hogy Merz mindezidáig nem tudta beváltani a hozzáfűzött reményeket,

a CDU megújulása pedig még mindig várat magára.

Egyúttal tévesnek bizonyult az az AfD-vel kapcsolatban 2022 elején megfogalmazott feltételezés is, mely szerint a párt elérte politikai zenitjét és immár csak lefelé vezethet a jövőben az útja. Az összeérő gazdasági, lakhatási, energiaellátási és szociális válságok – tetőzve a megoldatlan migrációs helyzettel és a Covid-járvány utóhatásainak elhúzódó kezelésével – mind-mind érzékenyen érintik az alsó közép-osztály tagjait, és egyenesen járulnak hozzá az AfD szavazóbázisának a növekedéséhez.

 

Fotón: Hannover látképe (AFP)

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kristály
2022. október 10. 11:58
Csak most következik a fagyi ezek azt hiszik hogy ez amiben vannak egy szorakoztató müsor része.
blondiner
2022. október 10. 10:39
Németország lassan a feledés homályába merül. Gazdaságilag leülnek az energiahiány miatt. A munkanélküliség és a megszokott jólét hiánya egy ideig "csodálkozó" népet hoz létre, akik a valamikori SPD-re úgy fognak nézni, mint 1994-ben a magyar prolik Kádárra. Nagy kataklizma lehet a valóság felismerésekor
szemlelo
2022. október 10. 10:21
Ha már Christian Wulff is szóba került. 2011-ben ő lett az államelnök. 2012-ben korrupcióval megvádolták, miszerint nagy összegben fogadott el kenőpénzeket iparmágnásoktól. Lemondatták, mint államelnököt. A házassága és az egzisztenciája romokban hevert. Azt ezt követő pereskedés során egy kivételével minden vesztegetési vádat ejtettek. Az az egy egy pár száz eurós szálloda számla volt. Később erről is bebizonyosodott, hogy nem minősül korrupciónak. Az egykori államelnököt felmentették, de ez sem a pozícióját, sem az életét nem állította vissza. Ennyit a rohadék, libsi sajtóról, akik az egészet elindították.
fonak
2022. október 10. 10:09
Ezek a németek még most is hajlandóak a tönkretevőikre szavazni...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!