Az aranykor véget ért

2022. október 09. 21:29

Valami rejtélyes okból egyre kevésbé látjuk agresszornak az oroszokat, de egyre inkább annak az amerikaiakat.

2022. október 09. 21:29
null
Bencsik András
Bencsik András
Demokrata

„Még soha nem volt ilyen nehéz megismerni a valóságot. Soha ilyen sok kulissza nem takarta el a horizontot.

Az ember hiába nézi a hírportálokat, próbál a sorok között olvasni, próbál egymást kiegészítő híreket keresni, amelyek segítségével félretolhatja a kulisszákat, csak újabbakat talál. A nagy átalakulás, a nagy paradigmaváltás időszakát ugyanis az egyre növekvő káosz jellemzi. Dolgok a jelentésüket veszítik el, és sokszor ellentétes tartalmakkal töltődnek fel.

Az 1990-es változásnak, sőt rendszerváltozásnak hitt, valójában csak lassú átmenetnek bizonyuló korszak jelképe volt a „Tovarisi konyec!” (Elvtársak, vége!) plakát, amely az orosz katonai megszállás és az ezzel járó hegemónia befejeztét hirdette a megszállók nyelvén, míg az új korszak legdinamikusabb politikai szereplőjének jelképe ez a dal lett: „Listen to your heart!” (Hallgass a szívedre!), ami a szabadságot és a szabadság szeretetét hirdette. A kilencvenes években még Amerika volt a példakép, Oroszországtól pedig igyekeztünk mielőbb megszabadulni.

Mára azonban mintha fejre állt volna a világ. Fájdalmas bevallani, hogy abban az iszonyú tragikomédiában, amely Ukrajnában zajlik, és amellyel párhuzamosan egy számunkra sokkal fájdalmasabb tragikomédia is zajlik itt, Európában a szankciók következtében, egyre többen véljük úgy, hogy az igazság nem ott van, ahol látnunk kellene. Valami rejtélyes okból egyre kevésbé látjuk agresszornak az oroszokat, de egyre inkább annak az amerikaiakat. Értjük és tudjuk, hogy ki támadott meg kit, de belesvén a kulisszák mögé, mégis erősödik az az érzésünk, hogy megtévesztenek bennünket.”

Nyitókép: AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 137 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vakfolt
2022. október 10. 21:06
Az amcsi megszállás pont olyan fos, mint a szovjet, csak a szovjetek erővel és kényszermunkatáborokkal vitték át az akaratukat, az amcsik meg vesztegetéssel és társadalmi kitaszítással a média által, de tőlünk legalább már kivonultak a retkek, az amcsik meg még ma is megszállva tartják Németországot. Most, hogy kezd lehullani a mosolygós álarc, mi, akik már tudjuk, hogy mi a tánclépés, helyén tudjuk kezelni az amcsi tolvajokat, de a nyugatiak még mindig az igazságban meg a történelem jó oldalában akarnak hinni, hogy ott tartózkodnak, még ha semmi alapjuk sincsen erre.
Emery4919
2022. október 10. 16:37
"Rejtélyes ok" Hol itt a rejtély??
Lajoss
2022. október 10. 14:45
Bandi,a szarházi moszkovita hazatalál..
Namond
2022. október 10. 12:05
Jó írás, nagyszerű levezetés. És ki fogja ezt kurucos virtussal felvezetni a Karmelita lapító urának, hogy bátran, őszintén és egyenesen e gondolatokat képviselje az uniós és globális csúcsokon?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!