Ursula gyógyszere

2022. október 13. 15:11

Cégpolitikus, abban a trendi értelemben, hogy a politikát a multi-cégek fokozatosan cégesítik.

2022. október 13. 15:11
null
Galló Béla
Galló Béla
Mozgástér

„Ursula kemény, katonás asszonyság, aligha véletlen, hogy uniós funkciója előtt a német védelmi tárcát vezényelte. A khaki szín legalább úgy illett hozzá, mint mai, hideg tónusú, uniós kiskosztümjei.

Azért Ursula is gyakran mosolyog, de mosolyának mindig élei, szegletei, hegyes nyilai vannak. Arcán, ahányszor csak az uniós magasból kinyilatkoztat, lágyságnak semmi nyoma.

Ő a 21. század tipikus kvázi politikusa. Kvázi, mert funkciója politikai funkció ugyan, miközben céghálózatok televénye sejlik mögötte. Mit sejlik – kitüremkedik! Cégpolitikus, abban a trendi értelemben, hogy a politikát a multi-cégek fokozatosan cégesítik, vagyis a nekik megfelelő ügyintézői szintre korlátozzák, s ha nem lennének a világban itt-ott még ennek ellenszegülő – »autokrata, populista, fasiszta«, stb. – politikusok, Nyugaton már rég totális céguralom lenne. De ezek a kiveszőben lévő, s minden ellenkező híresztelés ellenére demokratikus politikusok a szakmát még mindig »idejétmúltan« gyakorolják (ameddig hagyják nekik).

Egy cég azonban eredendően parancsuralmi szervezet, a demokráciát, legföljebb ha dekorációként használja, mint olykor szükséges, ám komolytalan procedúrát. Egy katonás múltú asszonyság olajozottan illeszkedhet bele egy ilyen struktúrába, ámbár ebbe a hadfinak nemigen mondható, mindig kedélyesen spicces Juncker úr is kiválóan beilleszkedett, sőt még nyíltszíni csókot is váltott némely totyakos amerikai cégvezérrel. Ursula nyilvánosan soha nem csinált ilyet, de vele se volt semmi probléma. Már a Bundeswehr élén eltöltött évei alatt is akadt egy-két »érdekes« beszerzése, amitől a cégek szemében nyilván csak még érdekesebb lett.”

Nyitókép: Mandiner Archív

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zolizolizoltan
2022. október 15. 12:04
Galló Bélának ezúttal sajnos igaza van.
Daily
2022. október 14. 09:01
Minden terület cégesedik a cégek uralnak mindent, mindenkit a pénzük miatt. (Nyugaton). Nemcsak a politikát de még a művészeteket is kisajátítják. Ez a múlt ez a jövő, pénz beszél kutya ugat mint mindenki más. Az a szűk réteg akik irányítják a cégeket azoké a nyilt társadalmos gender lmbtqwyz jövő.
Lajoss
2022. október 13. 21:43
A Gazprom legvidámabb barakkja..?
zakar zoltán béla
2022. október 13. 19:53
Mikor nyírják a nyugati Boesmkék?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!