De hová tűnt a béketerv?

2022. november 01. 08:09

Ha a háború véget ér, kárpátaljai testvéreink a poszttraumás ukrán düh céltábláivá válhatnak.

2022. november 01. 08:09
null
Vona Gábor
Index

„Ukrajna jelene borzalmas, de a jövője sem tűnik fényesnek. Évtizedekre elegendő traumát szenvednek el ott az emberek, ezért nehéz elképzelni, hogy az ország területén élő számtalan kisebbség és az ukrán többség viszonya gyorsan rendeződne. Tekintve, hogy az a háború előtt sem volt felhőtlen, mert a mindenkori kijevi kormány – az EU és a Nyugat gyáva asszisztálása mellett – barbár kisebbségpolitikát folytatott. Különösen az ukrán–orosz viszony tűnik puskaporos hordónak. Ha a harcok végeztével valamilyen csoda folytán sikerülne is nyugalmat kialakítani, annak törékenysége mindkét oldalról folyamatosan kísértene, és fennállna a veszélye, hogy akár az ukrán, akár az orosz nacionalisták feltépik a sebeket. És ne felejtsük el a saját nyomorunkat sem!

Az Orbán-kormány baráti Oroszország-politikája most nagyon erősen beleég annak az ukrán társadalomnak az emlékezetébe, amely korábban sem ment a szomszédba egy kis magyarellenességért.

Fájó kimondani, de ha a háború véget ér, kárpátaljai testvéreink a poszttraumás ukrán düh céltábláivá válhatnak. Ahogy az Ukrajna területén élő oroszok is. A béketerv negyedik pontja ezért így hangzik: a régi soviniszta és jogtipró gyakorlat helyett az új Ukrajnának folyamatos nemzetközi ellenőrzés mellett kell biztosítania a kisebbségek jogait és biztonságát. Na, de ki meri vagy tudja ezt kimondani?”

Nyitókép: Mandiner / Földházi Árpád

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 76 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2022. november 01. 16:43
"A béketerv negyedik pontja ezért így hangzik: a régi soviniszta és jogtipró gyakorlat helyett az új Ukrajnának folyamatos nemzetközi ellenőrzés mellett kell biztosítania a kisebbségek jogait és biztonságát. Na, de ki meri vagy tudja ezt kimondani?”" Kimondani nem is olyan nehéz. De ki meri megszállni Ukrajnát, hogy fenntartsa ott a békét? Kárpátalja akkor lenne biztonságban, ha a Magyar Honvédség őrizné a békéjét.
Akitlosz
2022. november 01. 16:41
Ő elég jól megúszta az egykori Jobbikra szavazók poszttraumás dühét.
csulak
2022. november 01. 14:36
ne busulj Vona elvtars, majd mesz te megmenteni oket !
olajfa1
2022. november 01. 14:27
A SOSEM VOLT "BÉKETERVET" keresed Vonacica?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!