Mindannyian tudtuk, hogy az összeomlás elkerülhetetlen

2022. december 08. 18:18

A rendszerváltás gazdasági hatásai, a növekvő munkanélküliség és az egyre nagyobb infláció sokként érte a magyar emberek egy jelentős részét.

2022. december 08. 18:18
null
Dezső András
Dezső András
hvg.hu

„Az 1989-es rendszerváltás után, amikor egyre többen hoztak be Nyugat-Európából használt dízeles autókat, akkor a leleményesebbek úgy gondolták, egyszerűbb, ha az üzemanyagként használt gázolaj helyett háztartási tüzelőolajjal, úgynevezett HTO-val üzemeltetik a járműveiket.

A HTO és a gázolaj ugyanazt tudta, de előbbin kevesebb volt az adó, így olcsóbban lehetett megvásárolni. A dízelnél olcsóbb HTO különösen akkor jött jól, amikor 1990 nyarán Irak lerohanta az olajban gazdag Kuvaitot és ennek nyomán megugrott az olaj ára. Ezt a magyarországi benzinkutakon is érezni lehetett, ezért még többen álltak rá arra, hogy a gázolaj helyett HTO-val tankoltak. Tehát azt használták üzemanyagként, ami azért volt, hogy fűtsenek vele.

Az állami kézben lévő olajmonopólium tudott az okosságról: ugyanis amíg a dízelolaj-fogyasztás csökkent, addig a háztartási tüzelőolaj nyáron is olyan mértékben fogyott, mint télen. A rendszerváltás gazdasági hatásai, a növekvő munkanélküliség és az egyre nagyobb infláció sokként érte a magyar emberek egy jelentős részét. Ez is szerepet játszott abban, hogy a politikai vezetés szemet hunyt a jelenség felett.

Ám amikor már tényleg úgy tűnt, hogy eldurvul a helyzet, és az emberek inkább fűtőolajjal, mintsem gázolajjal autóznak, elrendelték a fűtésre használt olaj színezését.

Úgy határoztak, hogy az országba importált fűtőolajba egy speciális festéket kell keverni, mert az így keletkező olaj már károsítja a gépjárművek motorjait, ezért az emberek sem fogják azt üzemanyagként használni. A szakértők ekkor arra figyelmeztették a döntéshozókat, hogy inkább a gázolaj és a fűtőolaj közötti árrést kellene egy szintre emelni, a rászoruló szegény családokat pedig, akik valóban HTO-val fűtenek, inkább célzottan támogatni.

De a kormányzat nem ezt az utat választotta, maradt a festésnél.”

Nyitókép: 1989. december 12. Forgalom a Népköztársaság útján. MTI Fotó: Földi Imre

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 62 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Estragon
2023. január 09. 20:49
Aszta! . . . höhöhö nélkül egész szimpi. Tucc te normálisan is! Kösz! :)
csulak
2022. december 09. 16:16
a baloldali fejekben van osszeomlas csak !
Abafy Alfréd
2022. december 09. 14:52
te már összeomlottál hávégés hülyegyerek ?
Abafy Alfréd
2022. december 09. 14:43
te már összeomlottál hávégés hülyegyerek ?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!