Szakmaszerzés nélkül nemcsak a cigányok reménye vész el, hanem a versenyképességünk is

2023. február 12. 14:51

Nem is tudom hibáztatni őket, a többségieket.

2023. február 12. 14:51
null
Forgács István
Forgács István
Index

„Sajnos úgy tűnik, hogy a cigányok és a tanulás – és persze a cigányok és a munka – kérdése még nagyon sokáig gúny tárgya lehet a magyar társadalomban, hiszen a klasszikusan értelmezett nép azt gondol bármiről, amit csak akar. Bátran gúnyolódhat, fröcsöghet, élcelődhet akármin, megtűzdelve az összes klasszikus, sokszor valóban általánosításra alkalmas toposszal. Többnyire azért teszik, mert a cigányokkal kapcsolatosan megélt tapasztalásokat, saját véleményeket, saját nézőpontot olyannyira a sajátjukénak érzik, olyannyira beléjük ivódott, hogy azt csak akkor látják árnyaltabban, más megközelítésből, ha valami egészen meglepővel, teljesen újszerűvel is találkoznak.

Nem is tudom hibáztatni őket, a többségieket. Mondom ezt akkor is, ha az elmúlt 12 év új irányt, új megközelítést és egészen kézzelfogható eredményeket is hozott cigányügyben, ha több tízezren bizonyították is, hogy a cigányok egy része igenis élni tud a lehetőségekkel, és tenni is akar saját magáért. Kedvező folyamatok indultak, születtek valódi eredmények, de most a legapróbb megtorpanás is elég ahhoz, hogy a sokszor fájdalmasan általánosító többség megint úgy gondolja, a cigányok ügye nem az ő ügye, és nem is akarja, hogy az legyen.”

Nyitókép: Földházi Árpád

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tuskevari
2023. február 14. 15:28
A "fájdalmas általánosítás" dehogyis a tapasztalatokon alapul... Bodrogközi falvakban (Beregben, Taktaközben, bárhol) járva az egyedülálló nénikék portája felseperve, virágokkal beültetve, mellette a "fájdalmasan általános" sokfős család portáján még a gyep is ki van taposva, romos, koszos, rendetlen minden. Nem, nem egyedi, elszigetelt eset, kiragadott példa, hanem a zöm. Biztos nem érnek rá rendet tartani, vagy a kirekesztő többségiek ármánykodása folytán alakult ez így... Aki látja: náci! Aki elmondja: náci! Aki fájdalmasan általánosít: náci!
Cipollina
2023. február 13. 12:27
Ott írja Forgács is!!!! Méghozzá "visszafogott becslésekről" ír! "Visszafogott becslések szerint is legalább 8-900 ezres lehet a magyarországi cigányság lélekszáma, ami a teljes népesség 8-9 százalékát jelentheti már. A korosztályi megoszlás különösen fontos. Friss adat erről nem áll rendelkezésre, saját becslésem szerint a cigányok aránya a 10 év alatti korosztályban ma akár a 12-15 százalékot, az 5 év alattiak körében pedig akár a 18-20 százalékot is elérheti."
anna bolena
2023. február 13. 08:42
Érdemes elolvasni az egész cikket, Forgács meglátásai tökéletesen helytállóak.
Ricsibmf
2023. február 12. 21:02
Ha bizonyos szempontból nézzük a kérdést a cigány lányok lényegesen többen vannak a felsőoktatási intézmények hallgatói között, mint a cigány fiúk. Erről mi a vélemény?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!