Nincs mellébeszélés, nincs maszatolás, nincs egyrészt-másrészt

2023. február 26. 15:26

Mert a rend az parancs, a hűség – törvény, a haza – szerelem.

2023. február 26. 15:26
null
Szalay-Bobrovniczky Kristóf
Beszéd

Az alábbiakban változtatások nélkül közöljük Szalay-Bobrovniczky Kristóf Szentendrén elhangzott beszédét. A honvédelmi miniszter szombaton, az egységes alapkiképzési programban részt vevők nyilvános katonai eskütételén tartott beszédet, amelyen jelen volt Novák Katalin köztársasági elnök is.

***

„Vezérkari Főnök Úr! Főispán Úr! 

Katonák! Bajtársak! Kedves Szülők és Vendégek! 

Az igazi dolgok mindig egyszerűek. A katonák jól tudják ezt. Nincs mellébeszélés, nincs maszatolás, nincs egyrészt-másrészt. Mert a rend az parancs, a hűség - törvény, a haza - szerelem. Milyen egyszerű igazságai ezek a becsületre törő életnek! Önök, akik felesküdtek ma a hazára, jól tudják ezt. Azért vannak itt, ezért állnak itt büszkén, bátor magyarok, akik úgy döntöttek, hogy közénk állnak. Akik tudják, hogy mit jelent az elhivatottság, mit kíván a kötelesség és mit vár el a haza. Nagyszerű nap és felemelő óra ez. Soha ne feledjék el ezeket a pillanatokat. Itt és most, ezen a téren és ebben az órában összesűrűsödik minden, ami az életben számít. 

Katonák! 

200 éve született Petőfi Sándor. A csatatéren látták őt utoljára. Cseh Tamás és Bereményi Géza sokkoló látomásban énekli meg Petőfi halálát. Dsidája végét kengyelébe akasztva két ulánus ered Petőfi nyomába. A nagy magyar költőn könnyen átvillan a gondolat: …szembefordulni? De hát nem látja senki, minek a hősködés? Senki nem látja, mégis szembefordulni. És igen, szembe kell fordulni. Ezt kell tenni. És Petőfi nekiszegezi tekintetét a feléje döfő vashegyeknek, bár bátorságát senki nem látja. 

Az igazi dolgok mindig egyszerűek. Ha a nagy szavak leomlanak, mindent maguk alá temetnek és marad a pusztaság: az üres tekintetek az üres szavak. Vajon ma képesek lennénk-e szembefordulni, ha nem látja senki sem? Ha véget ért a történelem, a semminek semmi értelme, ha nincs Isten és így nincs eskü sem, ha csak az én boldogsága számít, akkor aligha. 

Katonák!

Egy évvel ezelőtt ebbe a pusztaságba mennydörgésként hasított bele a szomszédunkban kitört háború. Egy háború mindig mindent megváltoztat. A dolgok leegyszerűsödnek. Eljöhet a pillanat, amikor a hazánkat, a kultúránkat, a hagyományainkat, a családjainkat és főleg a jövőnket meg kell védeni, és ha mi nem tesszük, más nem fogja helyettünk megtenni. De vajon képesek vagyunk-e rá? Készen állunk-e erre? Mindent meg kell tennünk ennek érdekében. 

Az a célunk, hogy megvédjük Magyarországot, hogy biztosítsuk minden magyar ember számára a legalapvetőbbet, a békét és a biztonságot. A háború kijózanít. Kérlelhetetlen kíméletlenséggel mutatja meg, hogy sem a béke, sem a biztonság nincs magától. Tenni kell érte és meg kell ezeket védeni. Ezért mondjuk azt, hogy a békéhez erő kell - az erőhöz pedig ma egy XXI. századi modern ütőképes hadseregre van szükség. 

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! 

Mi ennek felépítésére vállalkoztunk, ezért vagyunk ma is itt. A mai nap egy újabb mérföldkő a magyar haderőfejlesztés történetében. Katonáink olyan tudást és képességeket sajátítottak el az elmúlt egy hónap során, amely alkalmassá teszi őket hazájuk védelmére, arra a feladatra, amely az elmúlt egy év során egy egész nemzet számára értékelődött fel. Egy új magyar honvédséget építünk. 

Idén lesz ez a csodálatos nemzeti kincsünk, a honvédségünk 175 éves. Történelmünknek korszakai formálói a maguk képére alakították őt, így hol szebb és kedvesebb, hol idegenebb és barátságtalanabb képét mutatta. Most ez a nemzedék is felépítheti a maga magyar honvédségét. Ez a haderő a mi haderőnk lesz, és ennek mi együtt, akik ma itt összejöttünk, közösen vagyunk az alkotói. 

Először is ez egy high-tech modern, digitális haderő lesz. Folyamatosan érkeznek a NATO-kompatibilis, csúcstechnológiás eszközök. A légvédelmi tüzérek és a vadászpilóták ma már joystickkel harcolnak. A kiber küzdelem a virtuális térben 7 x 24-ben folyik. Ezekhez mind szükségünk van a digitális nemzedékre. Várjuk őket! 

A bátorság nemzeti erényünk. Hosszú és háborúkkal csatákkal teli történelmünk során gyakran a puszta bátorságunkon kívül semmi nem maradt a kezünkben, a külföldi támadás vagy a hazai önkény ellen, de a magyar katona mindig megállta a helyét. Most sem lehet ez másképpen, mi sem vagyunk kevesebbek. Ha kell, a történelem súlya alatt ez a nemzedék is meg fogja tenni a magáét. A mi magyar honvédségünk a bátrak közössége. És igen, ez mindenekelőtt egy közösség. Hazafias érzelmű, elszánt, tiszta gondolkodású magyar fiatalok közössége. A váll nem arra való, hogy meglökjük, netán kilökjük a sorból a másikat, hanem vállat vállnak vetve segítjük egymást, dolgozunk és küzdünk egymásért. Jó ide tartozni. Az idetartozástól jobb emberek leszünk. A kiképzettség önbizalma, a közös törődések és veszélyek szülte barátságok, a seregben szerzett képességek és tudás egy életre elkísérnek minket, gazdagabbak leszünk. A laktanya kapuja nyitva áll, ebbe a közösségbe várjuk az önökhöz hasonló magyar fiatalokat!

Esküt tett magyar honvédek, legyenek büszkék magukra! Köszönjék meg szüleiknek, a családjuknak a tőlük kapott támogatást, a kitartást, bátorítást és szeretetet, amely erőt adott a kiképzés legnehezebb perceiben is. Én is köszönöm ezeket nekik. És köszönöm a kiképzőik kiváló színvonalú példamutató szolgálatát ebben a nagyon nehéz és felelősségteljes feladatban, amelyben derék emberekből jó katonákat faragtak. Büszke vagyok önökre a kiképzett fiatalok és családjaik, valamint az egész magyar közvélemény előtt. 

Honvédek! 

Azt várom el önöktől, hogy mindig legyenek hűek az eskühöz, amit ma tettek. Az eskü szent dolog. Azért teszünk esküt, hogy megtartsuk szavunkat, bármilyen irányba is fordulnak a dolgok.

Azt várom el önöktől, hogy védjék meg Magyarország békéjét és biztonságát. A miniszterelnök azt kérte, hogy bízzunk a legjobb kimenetben, de azért tartsuk szárazon a puskaport. Ehhez tartsuk magunkat. 

Azt várom önöktől, hogy legyenek méltók arra, hogy a hazát szolgálják. Ez a haza a mi hazánk, nincs másik. Kérem a Jóisten áldását esküjükre, és hogy segítse önöket a haza szolgálatában!”

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Összesen 78 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2023. február 27. 14:59
Ennél még a Czinege et.is komolyabb miniszter volt..:)
Most80
2023. február 27. 08:25
"Főispán Úr!" Már ezért megérte jó helyre tenni az x-et.
gekk
2023. február 27. 07:31
Mennyit is hoznak a kaszinók? A milliárdok hol is helyezkednek el? A haza előtt? Nincs mellébeszélés, nincs maszatolás, nincs egyrészt- másrészt.
Coupdetat
2023. február 27. 07:01
Kaszinóskristóf - Hülyegyerek
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!