Ha Magyarországra jössz, növelheted a multik extraprofitját!

2023. május 31. 22:22

A globális munkaerő-áramlás világszerte nyomás alá helyezheti a bérszínvonalat, s globális méretekben növelheti a kizsákmányolást. 

2023. május 31. 22:22
null
Schiffer András
Schiffer András
Index

„A globális migráció – amelynek haszonélvezetére most az orbáni gazdaságpolitika is bejelentkezett – rendszerkritikus szempontból három súlyos dilemmát vet fel. A teljesen felszabadított globális munkaerő-áramlás túlterhelheti az egyes társadalmak – amúgy is eltérő – integrációs kapacitásait, 

A keletkezési helyüktől megfosztott kultúrák kakofonikus keveredése végső fokon a globális tudatipar pórázán tartott, »egydimenziósított« tömegkultúrával fenyeget, nyomában rasszista indulatokkal és felbomlott társadalmi szövedékekkel.

A globális munkaerő-áramlás a perifériáról a félperifériára és a centrumba, illetve a félperifériáról a centrumba elsősorban a képzett(-ebb) munkaerőt vonzza: a folyamat végén elfogynak azok, akik a háborúk, polgárháborúk, a klímaváltozás következményei miatt bukott államokat és közösségeket újjá tudnák építeni. Végezetül, a globális munkaerő-áramlás világszerte nyomás alá helyezheti a bérszínvonalat, a centrumországokban is fékezheti a bérharcot, s globális méretekben növelheti a kizsákmányolást. 

Az első két veszélyforrás – tehát a kulturális dimenzió és a bukott államok problematikája – vonatkozásában a készülő magyar szabályozás kevéssé kockázatos. Nem így a harmadikat, a munkavállalók béralku-pozícióját illetően!”

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 154 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
masikhozzaszolo
2023. június 02. 09:00
A jelenség maga, hol üdvös, hol üdvtelen. SCHIFFER ANDRÁS szerint a globális munkaerőáramlás leveri a munkaerő árát. Most. És mit küzdöttünk azért, hogy egy szocialista országbeli a szocializmus idején, ha kiengedték külföldre dolgozhasson is ott. Az iszonyú tabu volt ám. És még bőven tartott a munkavállalási tiltás akkor is, amikor már a saját uniós szabályaik alatt voltunk, belépve az Unióba, mégsem lehetett munkát vállalni. És a britek merték először meglépni, hogy mosogathasson az indiai mellett a magyar, lengyel is. Most meg globálisan olcsó munkaerő riogatás. De már eljutottunk oda, hogy a szörnyű munkavállaló hozzánk mer jönni. És a viselkedésünk megint pont olyan, mint anno az osztráké, angolé, svédé, németé volt. Itt ne merj dolgozni. Közben meg az EU német, francia NGO hajója tömegével hozza a migránst, hogy majd dolgozzon. Aztán kiderül, muzulmán nő például nemigen dolgozik, egyrészt mert nem mehet munkahelyre, mert kivillan a bokája, másrészt a 15 gyerek mellett főznie is kell. Vagy megélnek segélyből. a muzulmán országokban, bizonyosakban a nő nem dolgozik. Pl. araboknál. Szülésre, háremhölgynek tartják. Persze Nepálban a nő vakolja a falat.
tevevanegypupu
2023. június 02. 08:57
Az a migránstömeg ami 2015 óta áramlik Európába, nem dolgozni jön, legalábbis legtöbb biztosan nem. Részben azért, mert valaki már van itt a családjából..akinek sikerült elhelyezkednie..és aki - fogalmam nincs hogy - de el tudja abból a kevés pénzből is tartani a rokonhadat..Ha egy ilyen nagy családból ketten dolgoznak, plusz kapják a gyerekek után a pótlékokat..hát ők nem dolgoznak majd, az biztos..viszont ott vannak mindenhol..És kereskednek. Hogy mivel és kikkel azt ki lehet találni. Ha valaki Magyarországon dolgozik, akkor ők ukránok.És az itteni magyarok pedig kezdenek úgy viselkedni velük szemben, mint Nyugat-Európában a magyarokkal, lengyelekkel, románokkal..azt a munkát amit nem akarnak elvégezni..na azzal bizzák meg ezeket az embereket. Tehát tulajdonképpen kellenek.
Mesterséges unintelligencia
2023. június 02. 06:08
Ellentmondás van az idegen munkaerő betelepítése és Orbán kijelentése, hogy - a magyarok nem lesznek kevert faj - között.
olajfa1
2023. június 01. 19:25
András! elárulok egy titkot! Akár itt Magyarországon dolgoznak, akár máshol dolgoznak, MINDENHOL!!!!!!! A MULTIK PROFITJÁT NÖVELIK! Ha nem dolgoznak akkor nem növelik a multik profitját... DE AKKOR MEG FELKOPIK AZ ÁLLUK! Tessék! lehet választani! SZABADON! /csak még egy gondolat! a magyar nagytőkések -vagy a szlovák, lengyel stb nagytőkések miért nem fejlesztenek ki valamit... és lesznek "multik"... mint pl a kínaiak??????????? Kedves András! EZEN GONDOLKODJÁL EL!!!.../
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!