Bencsik András hazatalál

2023. május 31. 12:00

Orbán Viktor vezénylő tábornok úr leghívebb katonája, a Demokrata című hetilap örökös főszerkesztője végre coming outolt.

2023. május 31. 12:00
null
Puzsér Róbert
Puzsér Róbert
Facebook

„Az alábbi cikket adtam le az Index szerkesztőinek, akik a szöveg személyeskedő hangvételére hivatkozva visszautasították a publikálását. Ezúton közlöm.

Bencsik András hazatalál

Orbán Viktor vezénylő tábornok úr leghívebb katonája, a Demokrata című hetilap örökös főszerkesztője végre coming outolt. Aki ismerte, persze eddig is tudta, kiféle, hisz elvtársi megbízhatóságát az MSZMP központi lapjánál már a nyolcvanas években bizonyította. Néhány gesztusa, sajátos hanglejtése, bajszának egy-egy apró rezdülése oly sokszor elárulta már, mint égen a csillag. Sokan mégis úgy gondoltuk: bár helyes, hogy a Bencsikhez hasonló moszkoviták szabadon élhetnek a Kárpát-medencében, mégis jobb mindenkinek, ha természetellenes vonzalmukat a négy fal közt élik ki. Csakhogy Bencsik András megfogadta a mészárosi jótanácsot, és mert bátorabb lenni: felismerte, hogy közösségének mennyire nagy szolgálatot tesz azzal, ha végre a nyilvánoság elé áll, és előítéletre, gyűlölködésre fittyet hányva előadja, hogy a preferenciái bizony eltérnek attól, amit a magyarság hagyományosan normálisként vagy egészségesként azonosít. Bencsik András kimondta, hogy az ukrajnai háborúban az oroszoknak szurkol.

Persze világ életében azoknak szurkolt, csak korábban szovjeteknek illett hívnia őket. Egyebek közt a Népszabadság Pártélet-rovatában megjelent 1986-os írásában, melynek címe az volt, hogy »Követeljük a magyar ifjúság internacionalista nevelését!«, s amelyben Bencsik elvtárs a Magyar-Szovjet Baráti Társaság megszületését és »a két nép kapcsolatainak hagyományait« ünnepelte. A megszálló vöröshatalom híveként méltatta azokat, »akik szenvedélyből, hivatástudatból a két nép közötti barátság elmélyítését szolgálják«. Talán picit magára is gondolt, amikor ezt írta – ma pedig újra összefonódik a szenvedély és a hivatástudat, amint Bencsik András Oroszország anyácska kebelére visszatér.

A fentiek ismeretében legalábbis elcsodálkoztam, amikor két éve Bencsik András interjújából arról értesültem, hogy az 1990-es taxisblokádig nem is érdekelte a politika. Ennek fényében különös, hogy 1986-ban még azért tartotta hiánypótlónak a Magyar-Szovjet Baráti Társaságot, mert az végre lehetőséget nyújtott »a magyar ifjúság internacionalista nevelésére, a Szovjetunióhoz fűződő viszonyuk, világlátásuk tisztázására«. Nos, a rendszerváltás óta eltelt évtizedekben Bencsiknek se ártott volna tisztáznia a Moszkvához fűződő viszonyát – de ami késik, nem múlik. A történelmi helyzet kedvez a tisztázásnak: a Kremlt egy egykori KGB-tiszt uralja, és a béketábor is újjáalakult – természetesen ma is a dicsőséges Moszkva áll az élén, a széjjelszéledt mezőny egyetlen megmaradt tagja pedig az utolsó gázpalackig hűséges Magyarország.

Bencsik András néhány éve úgy fogalmazott, hogy olyan volt az MSZMP központi lapjának Pártélet-rovata, mint egy tornádó szíve, amelyben szélcsend van – ezt úgy kell érteni, hogy szerteszéjjel a magyar nyilvánosságban pártutasítás uralkodott, de a Népszabadságnál, azon belül pedig a Pártélet-rovatban szabadon lehetett újságot írni, véleményt publikálni, tájékoztatni a dolgozókat a szocializmus építésének hiteles állásáról: a legbizalmibb elvtársi környezetben sajtószabadság volt. Ugyan ki lepődik meg azt látva, hogy az orosz és a magyar nép újjáéledt barátsága nyomán Bencsik Andráson erőt vett a nosztalgia? Ki bírja türtőztetni magát, ha ifjúkorának egyik vagy másik ízével-illatával évtizedek múltán újra találkozik? Bencsik Andrásnak ez az élmény tavaly február óta kitölti a mindennapjait. A borscs leves mellé járó vizespohárnyi vodka zamata a fiatalság emlékét meg a pártélet szélcsendjét idézte fel a főszerkesztő elvtárs pszichéjében, és kezdte úgy vonzani, mint méhet az illatos nektár. Újra nyelvén érezhette ifjúsága elfeledettnek hitt ízét, amikor abban a különleges megtiszteltetésben részesült, hogy a közismert orosz propagandacsatorna, a Russia Today adásában személyesen vallhatta meg a Kreml politikájának nagyszerűségét, és buzdíthatott az imperialista világrend szajhájává züllött, fasiszta Ukrajna legyőzésére – természetesen oroszul, hisz más nyelven nem is lett volna hiteles.

A Demokrata főszerkesztőjének hajlamaira utaló jelek persze már korábban is megmutatkoztak. Két évvel ezelőtt például az 1956-os forradalmárokat az afganisztáni tálibokhoz hasonlította. Ezzel persze a tálibokat akarta méltatni, csakhogy a hasonlatok természetüknél fogva oda-vissza egyaránt működnek – így sikerült Bencsik Andrásnak a moszkvai despotizmus ellen vérüket áldozó szabadságharcosok hősies küzdelmét muzulmán fundamentalisták rémuralmával összemocskolnia. Megérdemlik: nem volt elég, hogy a Corvin közben meg a Tűzoltó utcában balhéztak ahelyett, hogy a Dózsa György úton vonulva köszöntötték volna a Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának megjelent tagjait, de még tiszteletlenek is voltak, amikor azt kiabálták, hogy »ruszkik, haza« – bizonyára nem volt tudomásuk a két nép szívélyes barátságáról. Mégis: az orosz állami propagandacsatornának adott interjúja volt Bencsik András Moszkvába való hazatérésének tényleges és nyilvánvaló aktusa. Legfőbb ideje, hogy átnevezze legendás hetilapját Népi Demokratára – moszkvai elvtársai bizonyára engedélyezik, hogy továbbra is latin betűkkel jelenjen meg.”

Nyitókép: Földházi Árpád/Mandiner

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 167 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ViolaFerro
2023. június 04. 00:03
Puzsér tökéletesen jellemzi Bencsik Andrást. (Megjegyzés a borscs nem orosz, hanem ukrán étel)
Palatin
2023. június 01. 14:33
Puzsér Robi te is úgy ugatsz, mintha Gyurcsány láncos kutyája lennél, pedig te annál okosabbnak látszol, legalábbis a felületes szemlélönek. Puzsér lényege a hangerejében és hangszínében van. A mély, recsegö, hangos hangja nélkül Puzsér egy unalmas pasi lenne, akire senki nem figyel oda. De ha beszél, akkor az olyan, mintha egy rikácsolva brummogó exotikus élölény szaladgálna a széke alatt, és ez mindenkit figyelö állásba kényszerít. Szerintem kell egy ilyen ember is, mondjon bármit.... Puzsér követői zömében belvárosi, alternatív füvesekből, gördeszkabetyárokból, a nagy istentagadó Nietzschét olvasó, a vélt függetlenségüktől felsőbbrendűségi-szindrómában szenvedőkből és néhány Dr. House-rajongóból tevődnek össze. Ö is gyagyás, csak máshogy, mint a leaszfaltozott agyú gyurcsányisták, kétségtelenül szórakoztatóbban. Ezért tünik fel. Puzsér pajtás, te nagyszájú hözöngörobot, még oxigénpalackkal se tudnád megmászni Orbán csizmaszárát. Hülyére keresed magadat ebben a rendszerben, és még panaszkodsz? Gyurcsány haveroddal együtt az elmúlt 10 év alatt megsokszoroztátok a vagyonotokat. Mi kellene még, hogy a börödet kitömjék arannyal? Egy cserzővarga, a legenda szerint elárulta Ali pasának, hogy honnan lövetheti a leghatékonyabban Drégely várát. Állítólag a pasa megígérte neki, hogy győzelem esetén annyi aranyat kap, amennyi a bőrébe fér. Szondi György mind a 150 katonájával hősi halált halt, még a törökök is nagy tisztelettel temették el. A vargát viszont maga elé rendelte a pasa, és megparancsolta katonáinak: „Üssétek agyon, és nyúzzátok meg, hadd lássam, mennyi arany fér a bőrébe!”. Szép és megérdemelt jutalom. Ezt érdemelnétek ti is gyurcsányista árulók. Puzsér is csak egy bohóc, mégha mások a mutatványai, akkor is. Az ilyen okoskodó hobby-politikusokat látván és hallván, mindig az jut eszembe, amikor egyszer egy focimeccsen egy elöttem tolószékben ülö férfi egész meccs alatt nagy hangerövel hülyézte mind a két csapatot és a játékvezetöt, állandóan tanácsokat ordibált be nekik a pályára. Mint aztán kiderült, nem egy sérült focizseniröl volt szó, hanem szegény úgy született. No hát Puzsér és libernyák haverjai is ilyen tolószékes politikusok, Gyurcsány zsoldjában.
krampus
2023. június 01. 02:03
Nem is tudom mar, melyik a szarabb. Pottyondi vagy Puzser?Valahogy mindkettotol kiraz a hideg.
5m007h 0p3ra70r
2023. június 01. 02:01
Nem értem ez is miért pattog. Egy III/II-es pufajkásról - aki még miniszterelnök is volt - sétányt neveztek el.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!