Transz

2023. július 14. 16:33

Ha egy férfi nőként akar élni, és ettől valóban boldogabb lesz, tegyen úgy.

2023. július 14. 16:33
Bencsik Gábor
Bencsik Gábor
Demokrata

„Férfi lett Hollandia legszebb nője.

A józan olvasó úgy érzi, hogy ezt azért már nem lehet sem megvédeni, sem megmagyarázni. És a józan olvasónak igaza van.

Ha egy férfi nőként akar élni, és ettől valóban boldogabb lesz, tegyen úgy. Hogy ez mennyire reális lehetőség, annak bizonyítására elég elolvasni Kuncz Aladár majd száz éve megjelent nagyszerű naplóregényét, a Fekete kolostort. Ha egy nő akar férfiként élni, tegyen úgy. Kételkedők olvassanak utána a bő száz évvel ezelőtt elhunyt Vay Sándor grófnő élettörténetének. Jó dolog, hogy a nyugati civilizáció mindezt ma már lehetővé teszi, elfogadja.

De ettől még a nő nő marad, és a férfi férfi. Senkinek, sem egyéneknek, sem közösségeknek nincs hatalmukban ezen változtatni. Az interszex személyekben is a nő és a férfi genetikai hatások keverednek, ők pedig ezen nem tudnak változtatni.

És az sem igaz, hogy itt nem biológiai, hanem csupán társadalmi nemről van szó – ez a társadalmi nem lenne az a bizonyos gender, szemben a biológiai szexszel –, amely viszont csupán konvenciókon alapul. Kétségkívül léteznek a biológiai nemhez kötődő konvenciók, nemi szerepek, és ezek valóban és gyakran indokoltan változnak. A fundamentumon, magán a biológiai nemen azonban mindez nem változtat.

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: EVERT ELZINGA / ANP MAG / ANP via AFP

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jack Reynor
2023. július 15. 16:01
Ha az embereknek mondjuk harmada férfi, harmada nő, harmada pedig hermafrodita (vegyesen férfi és női genetikájú) lenne, akkor lenne értelme ezeknek a kérdéseknek. A valóságban az emberek 0,02%-a hermafrodita.
Hangillat
2023. július 15. 13:22
A transzok transzban vannak; szellemi tév-kéjutazás.
Ma is bukik a Zorbán...
2023. július 15. 11:15
Éljen nőként, ha akar. De nem kényszeríthetnek rá senkit, hogy ezt figyelembe vegye.
EX_Terminator
2023. július 15. 01:41
Az őrület nem lehet norma, és aki azt mondja hogy ez normális hazudik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!