Négerezve, hipszter Marxszal kampányol a berlini AfD

2016. augusztus 18. 10:49

Tizennégy százalékot jósolnak a berlini AfD-nek az egy hónap múlva megrendezendő választáson. Kormányközelbe viszont biztos nem kerülnek, a balos győzelem erősen valószínűsíthető. A jobboldali populisták ezért lazábbra véve a figurát végigmutogatják a város lakóin, ki érti az üzeneteiket, és ki nem.

2016. augusztus 18. 10:49
Bukovics Martin

Egy hónap múlva új főpolgármestert és közgyűlést választ magának a német főváros. A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint a jelenlegi főpolgármester, Michael Müller szociáldemokratái állnak az élen 23 százalékkal (5,5 százalékpont mínusszal 2011-hez képest), őket követik 19 százalékkal a Zöldek (1,5 százalékpont plusz), harmadik helyen a rendpárti Frank Henkel belügyi szenátor által vezetett CDU 18 százalékkal (5,5 százalékpont mínusz), majd a Linkspartei (3,5 százalékpont plusz) és végül az országos politikához hasonlóan a berlinibe is kétszámjeggyel berobbanva a menekültválságot sikeresen meglovagló AfD 14 százalékkal (2011-ben még nem létezett a párt).

A liberális FDP 5 százalék körüli eredményével a küszöb környékén tanyázik (3 százalékpont plusz és elég nagy főnixkedés lenne, ha bejutnának). Nem úgy a szebb napokat látott Kalózpárt: 6 százalékpontnyi csökkenéssel 3 százalék körüli eredménnyel ebből nem lesz bejutás. Mindezek alapján a legvalószínűbb egy szocdem-zöld-balpárti koalíció lenne, hiszen az eddig kormányzó SPD-CDU nagykoalíciónak a felmérések szerinti körülbelül 11 százalékpontos visszaesésével már nem lenne meg a többsége.

A szeptember 18-i berlini választásra egészen meglepő módon hipszteresre vette a figurát a jobboldali populiista AfD: kék szemüveggel szimbolizálják azokat a választókat, akik szerintük értik a párt üzeneteit, vagyis ahogy ők fogalmaznak: tisztán látnak.

Így egy tablettel kávézó úr átlát a szitán, az okostelefonját nyomkodó piros szemüveges nem. Pár képsorral arrébb egy ablakot pucoló szakállas férfi egyenesen gondoskodik is a tisztán látásról, míg az Alexanderplatz közelében lévő Marx-szobor hiába visel – igaz, vörös – szemüveget, a szpot annyit mond: csak hitte, hogy tisztán lát.

A videó legviccesebb része kétségtelenül egy símaszkos, dísztárcsát buheráló személy felbukkanása, aki aztán hiába lát bárhogyan, a párt látni sem akarja:

Ám az AfD ezt képes tovább fokozni, amikor behozza, ki nem lát még tisztán:

Hogy aztán megmutassák, hogy néz ki szerintük az ideális szavazójuk:

„Kékkel jobban látni a valóságot” – zárul az egyperces szpot, amit a párt berlini szervezetének tájékoztatása szerint a regionális közszolgálati adó is vetít majd.

Végül némi egészen izgalmas adalék Berlinről: itt egy friss infografika arról, hogy mennyivel lenne kevesebb egy ország GDP-je a fővárosa nélkül. Görögország a maga mínusz 20 százalékával elég rosszul áll, de Dánia, Finnország, Franciaország, Csehország, Nagy-Britannia és Svédország sem állna túl jól. Egy kivétel van csak: Németország, amelynek GDP-je Berlin nélkül 0,2 százalékkal több lenne.

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nyest
2016. augusztus 18. 22:43
...Sajnos már most késő lenne elkezdeni, dehát ki gondolta volna az elmúl évtizedekben, hogy miféle ,,erőtér'' veszi körül, és hogy hová fog vezetni a tudatos társadalom-formálás (vagy inkább társadalom-felszámolás). Bízom abban, hogy nem csak az én fejemben fordult meg ennek az ellenstratégiának az ötlete, és hamarosan megjelenik a színen egy új Soros György, aki azonban Európa nemzeti identitásainak megőrzésére költ dollár milliárdokat.
Nyest
2016. augusztus 18. 22:27
...A baj csak az, hogy a liberálisok hetven éve végzik becstelen tevékenységüket, és éppen most, amikor komoly kultúrális és demográfiai válság kísérti Európa nagy részét, nincsen idő mindezt végigcsinálni. A kulcspozíciók megszerzése a médiában, civil szervezetek pénzelése, a városi értelmiség megnyerése az ügynek, önkormányzati dolgozók, újságírók, tanárok ,,megvétele'', és persze a baloldali ideológiák demonizálása minden eszközzel...
Nyest
2016. augusztus 18. 22:13
Azért az világos, hogy ez a tizenhárom százalék a bevándorlási hullám miatt keletkezett? De ez kevés! A liberális-zöld-demokrata-haladó stb. rögöket csak kétféleképpen lehetne kiütni a hatalomból Nyugaton: -Ha agyondédelgetett menekültjeik egyértelmű támadást intéznének az adott ország polgárai ellen (azért ezen az áron inkább a liberálisok) -Vagy ha a saját eszközeikkel küzdenének ellenük. Folyt. köv.
Aerion
2016. augusztus 18. 14:35
Ellentmondásosra sikerül az első gondolatod. Nincsenek németek, de Bajorországban vannak. Ne haragudj nem akarlak megbántani, de mint a népmesében, 'nincsen nekem kolbászom, de várjá' hozok!' :) Komolyabbra fordítva a szót, a németek létezése, ahogy bármely más nemzet létezése, és nemlétezése is a nemzeti közösségtudat, vagyis a közös identitáserősség kérdése. Ha az identitás gyenge, nincsenek németek, ha erős akkor vannak. Ha közepes, vagy ettől gyengébb, vagy erősebb, akkor heterogén az összkép. Az túlzás, hogy nincsenek németek, az pedig nyilvánvaló a fenti képlet alapján, hogy nem minden német német. Az összkép heterogén, amelyben olyan változások zajlanak, amelyben a korábbi hatásoknak megfelelően a gyengébb felé dilatáló közös identitás most az erősebb felé divergál. Hogy ez tartós maradhasson, ahhoz éppen azok jelentik a garanciát, akik munkásságukkal múlhatatlan érdemeket szereztek a németek közös identitása szanálásában. Ugyanis ők nem változnak és azt teszik, ami szerintük helyes, ugyanúgy, ahogy eddig, és a munkájuk sikeres is volt. 'Csak' a politikai környezet és a klíma let más. A gondolataid második fele túl pesszimistára sikerült, nem a németek követik a führert, hanem a balliberálisok sodródnak amerre számukra lehetséges. Ha lángtengerbe borul Európa, az nem a német birodalmi törekvések miatt lesz, hanem a balliberális globalista törekvések miatt, ahol teljesen irreleváns faktor a nemzetiség.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!