Mit keresnek magyar katonák Koszovóban?

2023. május 30. 11:51

Húsz magyar katona sérült meg a koszovói zavargásokban – de mit csinálnak hazánk fegyveres fiai a balkáni országban? Háttér!

2023. május 30. 11:51
null

Mint arról korábban beszámoltunk: húsz magyar KFOR-katona sérült meg a pénteki zavargásokban, ebből heten súlyos sérüléseket szenvedtek, de állapotuk stabil. További öt, más nemzetiségű KFOR-katona is megsérült a konfliktusban. De mit keresnek Koszovóban magyar katonák?

Az előzmények: április 23-án négy észak-koszovói településen tartottak előrehozott polgármester-választást, mert a települések vezetői novemberben egy Szerbia és Koszovó közötti vita miatt lemondtak. A szerbek többsége bojkottálta az előrehozott választást, így a részvételi arány 3,47 százalékos volt, és a leadott szavazatok alapján a településeket a jövőben albán polgármesterek vezetik majd. Sem a helyi szerbek, sem Belgrád nem tartja elfogadhatónak, hogy az ilyen alacsony részvétel és a szerbek bojkottja mellett lezajlott választást Pristina és a nemzetközi közösség is legitimnek nevezte.

A szerbek tiltakozása pénteken kezdődött, amikor Zvecan, Leposavic és Zubin Potok újonnan megválasztott, albán nemzetiségű polgármesterei megpróbálták elfoglalni hivatalaikat. 

A helyi szerbek nem akarták beengedni az önkormányzati épületekbe az új polgármestereket,

mert nem értenek egyet azzal, hogy a többségében szerbek lakta településeket albánok vezessék, olyan emberek, akiket nem ők választottak meg.  A szerb hadsereget május 26-án helyezték a legmagasabb fokú harckészültségbe, melynek egységei megindultak a koszovói határ felé az észak-koszovói településen kitört zavargások miatt.

Koszovó egyébként 2008-ban kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, ám Belgrád ezt azóta sem hajlandó elismerni, és továbbra is saját, déli tartományának tekinti a többségében albánok lakta területet.

 

De mit is keresnek magyar katonák Koszovóban?

A KFOR a Kosovo Force rövidítése, ami a Koszovóban tevékenykedő, a NATO parancsnoksága alatt működő nemzetközi békefenntartó haderő, amely 1999. június 12-én jött létre az ENSZ Biztonsági Tanácsának 1244. számú határozata alapján. Feladata a biztonság és a rend fenntartása Koszovóban. Legnagyobb „kiterjedésekor”, 1999-ben 39 állam 50 ezer katonája szolgált a KFOR-ban.

Ma 28 állam küld katonákat a KFOR-ba, amelynek jelenleg négyezer tagja van.

A bármiféle zavargások, megmozdulások kezelése elvileg a koszovói rendőrség feladata, ám a KFOR fokozatosan adja át neki a feladatokat, és folyamatosan besegít a munkájukba.

Kajári Ferenc vezérőrnagy, aki 2021 októbere és 2022 októbere között volt a KFOR parancsnoka, azt nyilatkozta 2022 szeptemberében a 24.hunak, hogy „Koszovó területén jelen van az Európai Unió jogállamisági missziója az EULEX, ami egy nagyjából 100 fős rendőri erőt jelent. Az ő feladatuk a koszovói rendőrök munkájának megsegítése, mentorálása. Ha Koszovóban probléma adódik, akkor alaphelyzetben nem a KFOR feladata lépni, mi csak a harmadik lépcsős szereplő vagyunk.”

A krízishelyzetekben mindig bevetik a KFOR Harcászati Tartalék Zászlóalját, ami viszont kizárólag magyarokból álló lövészalakulat. A KFOR felderítő zászlóaljának is vannak magyar tagjai.  

 

Ezt csinálják a magyar katonák

Kajári a magyar szerepvállalásról a 24.hunak azt mondta:

„A Magyar Honvédség 1999-óta jelen van KFOR-ban, mintegy tíz éven át az úgynevezett Őr és Biztosító Zászlóalj jelentette tevékenységünk gerincét. Egy páréves átmeneti időszak után a KFOR Harcászati Tartalék Zászlóaljában kezdtünk szerepet vállalni, mely abban az időben még portugál parancsnokság alatt működött egy portugál és egy magyar századdal. 2017-ben Lisszabon kivonult, és a magyar kormány vállalta a NATO felé, hogy átvennénk az egész zászlóaljat – biztosítva egy másik századot is. Jelenleg is ez a szervezet adja a magyar hozzájárulás gerincét, ami alatt

Ez a szervezet közvetlenül a mindenkori KFOR-parancsnok alá tartozik és neki felel. Ez a zászlóalj a kinetikus erők közé tartozik, azaz lövész feladatokat lát el.

A KFOR Harcászati Tartalék Zászlóalj mellett megfigyelő és felderítő képességeket is ad a Magyar Honvédség a KFOR-nak. Ezen egységek a KFOR több nemzeti felderítő zászlóaljába vannak integrálva. Együtt hajtják végre a feladataikat az azonos csoportba tartozó olasz, osztrák és horvát erőkkel. Ezek mellett egy úgynevezett összekötő-támogató csoportot is biztosít Magyarország a KFOR-állományba, de jelentős számú magyar tiszt szolgál a KFOR törzsében is.

A honvédség honlapja azt írja: „Magyar katonák is részt vettek a koszovói tömegoszlatásban. Május 29-én, hétfőn délután vetették be tömegoszlatási feladatokra a koszovói Zvecan település polgármesteri hivatalánál a Magyar Honvédség NATO békefenntartó erejében részt vevő kijelölt katonáit.” Hozzáteszik:

a sérült katonákat légi úton hazaszállították.

 

Novák Katalin köszöntője

A katonáknak köszönetet mondott Novák Katalin köztársaság elnök is. 

„A hadsereg főparancsnokaként – megköszönve a helytállást – mihamarabbi felgyógyulást kívánok a Magyar Honvédség NATO békefenntartó erejének kötelékében szolgálat teljesítése közben, Koszovóban megsérült valamennyi katonának!” – írta közleményében Novák Katalin.

Fotó: MTI/EPA/Georgi Licovszki

Összesen 119 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Igazszó
2023. május 30. 19:17
Nem mintha fájna a szívem a magyargyilkos rácokért, de nem illene Szerbia területi sérthetetlensége mellett is kiállnotok ukránfaszt szopó gecikként, mint a hohol maffiaállam esetében teszitek kakadu? A vétotlan köpcös geci is lapít, mint szar a fűben. Nem ég le a pofátokról a bürke?
káli
2023. május 30. 18:45
Szerb barátaink nyugodtan lőhetik a magyar katonát, a harci kakadu meg sem szólal, na de ha a Fradi vonatot nem fogadják az bizony diplomáciai fennforgás! Tényleg birkák vagytok, ez a nép mindent megérdemel amit kap!
KBA98
2023. május 30. 16:59
Ki a francot érdekel a polgármester választás? A NATO-nak mi a kurva anyja köze van hozzá: Szerbia is fel van fegyverkezve, vannak katonái, minek kell ide a NATO?
Sclerotic
2023. május 30. 16:39
Ugye emlékeznek a holland katonák viselkedésére, amikor a szerbektől kellett volna megvédeniük a bosnyák civileket. Azóta sem történt semmi, ami a beszari hollandok felelősségét megállapította volna... Nem sérült meg egyetlen holland katona sem, de fűbe harapott több ezer bosnyák civil. A költői kérdésem: Így kellett volna viselkedni a magyar katonáknak is?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!