A Magyar Orvosi Kamara is támogatja az új abortuszrendeletet

2022. szeptember 14. 12:22

„Az orvoslás egyik alapelve az élet védelme” – húzta alá a Magyar Orvosi Kamara Országos Etikai Bizottságának elnöke.

2022. szeptember 14. 12:22
null

„Mind a beteg érdekében, mind etikai szempontból támogatjuk ezt a változást. Az orvoslás egyik alapelve az élet védelme” – közölte a 24.hu-val Dr. Böszörményi-Nagy Géza, a Magyar Orvosi Kamara Országos Etikai Bizottságának elnöke a Pintér Sándor által aláírt rendelettel kapcsolatban, amely módosított az abortusz jelenlegi magyarországi szabályozásán.

„Az élet a fogantatástól kezdődik”

Az elnök úgy fogalmazott: „az élet az etikai kódexünkben megfogalmazottak szerint a fogantatástól kezdődik. Tehát

Így mi mindenképpen amellett vagyunk, hogy az orvosnak kötelessége a terhesség megtartása érdekében érvelni. Ez eddig is gyakran megtörtént, csak nem volt kötelező. Az, hogy élő magzatról van szó, az a mindig elvégzett ultrahangvizsgálat során is látható.”

A kamarai vezető szerint az orvosnak semmiképpen nem kell nyomást gyakorolnia, de „el kell látnia a pácienst minden olyan információval, amely segíthet a döntésében”. „Tehát az információátadásnak az orvos részéről ilyen mértékűnek és minőségűnek kell lennie” – jelezte.

Pintér Sándor aláírta: az új rendelet szívhang meghallgatásához köti az abortusz elvégzését
A belügyminiszter rendelete szeptember 15-én lép hatályba. Bővebben!

Nyitóképen: A National Geographic Channel által 2005. április 14-én közzétett felvételen egy magzat látható az anyaméhben. Fotó: MTI/EPA/National Geographic Channel

Összesen 143 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
popzene
2022. szeptember 15. 15:44
Bohóc vagy :)))
Péterffy
2022. szeptember 14. 18:40
A törvény jót akar és nekem szimpatikus is az irány, de azért óvatosan kellene ezt a problémát megközelíteni, mert indokolatlanul valóban lelki traumát okozhat annak, aki pedig felelősségteljesen védekezett. Azok a felnőttek, akik tudják, mi van a szoknya alatt, azt is tudják, hogy nincs 100%-os garancia a fogamzásgátló tabletta hatékonyságára. Ennek épp barátnőm (36) ékes bizonyítéka, hiszen ő nem tervezett gyermekként fogant és született meg. Szülei józan életű, jó módú, felelősségteljes emberek, akiknél beütött a "női biológia" így a pirulák ellenére Kata édesanyja teherbe esett. Szerencsémre a szülők mögött jó módú család állt, így úgy döntöttek (úgy dönthettek), a barátnőmet az édesanyja megszüli és fel fogják nevelni. Vannak azonban olyan élethelyzetek, amikor önmagában a terhesség is komoly nehézségek elé állít egy nőt, mert pl. a munkáját egy ponton már nem tudja ellátni, így alig van bevétele, a szemétláda pasas eltűnik a képből, mert berezel és akkor ott van egy szerencsétlen, aggódó fiatal nő, aki tényleg megtett mindent, hogy ez ne történhessen meg, de azért csak lenyomjuk a torkán a szívhangot. Fidesz szavazóként írom, hogy ez azért nagyon kétélű kard és ésszel kell forgatni, mert többet árthatunk vele, mint gondolnánk. De mondom még egyszer: jó az irány, csak ne legyen ebből egy ilyen "elefánt a porcelánboltban" dolog, mert pont nem hiányzik, hogy emiatt fiatal nők kezdjenek leugrálni a hidakról. Szerk.: Ha nekünk becsúszna véletlenül, mi biztosan felnevelnénk, ezt már rég lebeszéltük. :)
Dolll
2022. szeptember 14. 18:01
Döbbenet, hogy az ellenzéki oldalon mennyi funkcionális analfabéta van. Az abortuszhoz való jog nem korlátozódik. Nem feltétlenül szivhangot kell bemutatni, a magzatról készült UH kép is megfelelő. Nem hinném, hogy valaki éppen ettől fogja meggondolni magát, sőt, az is lehet, hogy talán mélyebben át fogja élni a trauma mélységét, de ha csak néhányan fogják ezt követően komolyabban venni a fogamzásgátlást, akkor már volt haszna. Minden döntés megalapozott kell, hogy legyen. Ebben pedig az is benne foglaltatik, hogy szembesüljön azzal, hogy el akar venni egy életet. Szerintem ezzel a törvénnyel csak a korrekt orvosi tájékoztatást várják el. Az a csoda, hogy eddig nem így volt.
budapesti
2022. szeptember 14. 16:25
Módosítani kéne a rendeletet, hogy a nő kérésére vegyék föl magnóra a szívhangot és kapja meg adathordozón vagy fájlban, hogy lejátszhassa a párjának vagy a szüleinek is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!