Alapnyugdíjat hozna létre a kormány

2011. szeptember 05. 14:28

Csökkentett munkanyugdíjat és egy emellett járó egységes alapnyugdíj bevezetését tervezi a Fidesz-kormány - értesült az Origo nemzetgazdasági minisztériumi forrásokból. Az alapnyugdíj az időskori szegénység elkerülését szolgálná, de a mostani munkaanyag ehhez is 20 év szolgálati időt írna elő.

2011. szeptember 05. 14:28

Az Origo értesülései szerint egyelőre nincs döntés arról, hogy pontosan milyen változtatások várhatók az állami nyugdíjpillérben, de a portál forrásai arról számoltak be, hogy a kormányfő ragaszkodik az egységes összegű alapnyugdíjhoz, és emellett megvalósítaná a már tavaly megígért egyéni számlavezetésen alapuló, arányos munkanyugdíjat.

Az alapnyugdíj a nyugdíjminimumtól teljesen függetlenül járhat mindenkinek, aki betölt egy meghatározott életkort, de az alapnyugdíjra való jogosultságot az Origo szerint szolgálati időhöz kötnék: 20 évnyi szolgálati időhöz, vagyis ez a juttatás csak akkor járna, ha legalább ennyi időn át bejelentett állást tud valaki felmutatni.

Az Origo által megismert változat szerint az alapnyugdíjat is a járulékok fedeznék. Az alapnyugdíj összegét általában úgy határozzák meg, hogy az „éhenhalás” ellen védjen, ami a mai értékeken számítva durván 40 ezer forint lehet.

Összesen 81 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
békéltető
2011. szeptember 06. 16:18
A családi adókedvezmény körüli propaganda nem sok valóban pozitív pédát tud felmutatni. Jelenleg a statisztikai gyermekszám 1,2 gyermek/ család. Egyrészt a szuperbruttó igazságtalan, hiszen azután adózol, ami adó és járulék. ugye ez sosem volt a tiéd, Másrészt ez a 16%-os adókulcs a valóságban közel 20% (ha jól emlékszem, akkor 18,6) Tehát nem érdemes senkit bántani azért, mert van véleménye. Konkrét cégnél tudom, hogy azért nem csökkent a dolgozók nettó bére, mert a cég kompenzálta a remek adórendszer hibáit. Ha jövőre kivezetik az adójóváírást, akkor nem tudom, hogy miből lesz pénz a további kompenzációra. Ha lehet, akkor ne írjon senki a társasági adóra hivatkozva példát, mert az a kis és közép vállalatokon nem segít, viszont az ott dolgozók nettóbér csökkenését ott is kompenzálni kell/kellene. Ven 1 új tv. amely arról szól, hogyamelyik céh nem kompenzálja az alacsonyabb jövedelműek adójóváírás kivezetése miatti jövedelem csökkenést, (legalábbis 1 részükét) az nem pályázhat állami támogatásra. kicsit olyan ez a sok tv, mint a magyar népmesék okos lánya. adtam is meg nem is, hoztam is meg nem is. 2012 még messze van. Addíg sok-sok tv-t lehet alkotni. Ebben már nagy a kormány és a parla,menti szavazógépek gyakorlata. Az, hogy mennyire lesznek szakmailag megalapozottak, azt majd meglátjuk. Mindenesetre én nem sok jót várok tőlük.
füst
2011. szeptember 06. 11:18
Muttimi, láthatóan sok az időd, de tetszik a stílusod. Ráadásul igazad van.
liberálzöld.
2011. szeptember 06. 09:09
"O-ék nem most ismerték fel a problémát, a gyerekvállalást már az első kormányuk is jobban ösztönözte mint bármelyik másik kormány." Igen! Pl. kis gólyácskás matricát kell ragasztani az ajtókra, ahol újszülött van!
liberálzöld.
2011. szeptember 06. 08:55
"a szar attól még szar marad, ha szitán át paszírozzuk is"
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!