Budapest fejlődése már rég megállt

2024. május 02. 06:35

Első ránézésre jónak látszik a budapesti munkaerőpiac, de mégis rossz a helyzet.

2024. május 02. 06:35
Szalai Piroska
Szalai Piroska
Facebook

Nyitókép: Mandiner-archív/Földházi Árpád

„Milyen a budapesti munkaerőpiac? Jónak látszik, de mégis rossz?

  • 2023-ban éves átlagban már majdnem 900 ezren voltunk foglalkoztatottak (egészen pontosan 898,5 ezren), ez minden idők legmagasabb létszáma. 
  • Közülük 768 ezer fő volt alkalmazott, a többi vállalkozó vagy nem alkalmazotti jogviszonyban dolgozó. A 20-64 éves korcsoportban 84,4% volt a foglalkoztatási ráta, amivel Varsó, Pozsony,  Stokholm és Prága után az 5. helyen állunk Európai Unió régiói között. (2010-ben még csupán 64,6% volt a ráta, s messze voltunk az élbolytól.)
  • Figyelemre méltó az a tény is, hogy budapesti székhelyű munkáltatónál 1 millió 307 ezer fő volt tavaly alkalmazásban, azaz ennyien termelték meg azt a GDP-t, ami az uniós átlag 158%-a volt 2022-ben. A GDP még külön posztot is megér, előzetesen azonban jegyezzük meg, hogy az alkalmazottként dolgozó budapesti lakosok számánál 70%-kal többen vannak alkalmazásban budapesti székhelyű munkáltatóknál. 

Eddig a jó hírek! DE:

  • Annak ellenére, hogy a foglalkoztatottak száma csúcson van, a budapesti 20-64 éves lakosok foglalkoztatási rátája már nem emelkedik, sőt 2023-ban 0,3 százalékponttal kisebb, mint 2022-ben volt. Míg az ország többi régiója nőtt tavaly, sőt az előttünk levő 4 európai uniós régió is javult még, Budapest már megállt. Továbbá a magyar megyék között Győr-Moson-Sopron megyében magasabb volt a foglalkoztatottak aránya a fővárosinál. 
  • Magyarország munkaerőpiaca még bővül, de a főváros már megállt. 

Most kell váltani! Hozzuk vissza újra a növekedési pályára a várost!”

Kapcsolódó vélemény

undefined

Szalai Piroska

Facebook

Idézőjel

Karácsony regnálása alatt olyan mértékben romlott az életminőség, hogy jóval többen költöznek el vidékre, mint ahányan beköltöznek onnan.

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Patika
2024. május 02. 16:55
Kb. úgy állt meg, mint a tiszatavi beruházásotok a fő utcában. (Na Isten véled érdes piroskánk)
Akitlosz
2024. május 02. 15:36
Gerinctelen propagandista. Bármilyen gazdasági adatból kihozza a Fidesz éppen aktuális politikai érdekeinek megfelelő következtetést.
2024. május 02. 14:40 Szerkesztve
Budapest már így is túlterhelt, és túl van lihegve. Helyes, ha más városok is lehetőséget kapnak, hogy fejlődésben utolérjék.
kir2vik
2024. május 02. 11:38
"Hozzuk vissza újra a növekedési pályára a várost!" Autós közlekedés nélkül nem lehet. Budapest mint főváros, világváros nem a körúton lakók kávéháza és a biciklisek játszótere. Budapest lakosai ismerjék fel, hogy a nyugodt, csendes élet vidéken van. Van hely még bőven az országban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!