Cenzúrázzák a minisztereket Franciaországban

2013. október 06. 14:06

A kelet-európai romák integrációja kapcsán kialakult vitákhoz hasonló polémiák elkerülésére és a kormány összehangoltabb kommunikációja érdekében Franciaországban ezentúl a miniszterek interjúkérelmeit a miniszterelnöki hivatalnak is jóvá kell hagynia.

2013. október 06. 14:06

François Hollande államfő a szerdai kormányülésen a kormányon belüli „szolidaritás” és „egység” nevében arra kérte minisztereit, hogy fejezzék be a kelet-európai romák integrációja kapcsán folytatott nyílt vitát, valamint jelezte: elvárja Jean-Marc Ayrault miniszterelnöktől, hogy „ezentúl jobban hangolja össze a kormány munkáját és kommunikációját”. A Liberation napilap értesülése szerint a tárcákhoz szerda este érkezett meg a miniszterelnöki hivatal sajtóosztályától az a levél, amelyben az új szabályokat ismertetik.

A séma a következő: amikor a miniszter meghívást kap médiaszereplésre (rádió, televízió, írott sajtó vagy internet), önök az előtt tájékozatnak erről minket, hogy beleegyezésüket közölnék az adott médiával.” A miniszterek sajtósainak e-mailben kell értesíteniük Jérome Batout-t, a miniszterelnök kommunikációs tanácsadóját annak érdekében, hogy „mérlegelje a tervezett médiaszereplés fontosságát, tekintettel az aktualitásokra és a már betervezett médiaszereplések összességre”. „Ennek figyelembevételével hagyjuk jóvá a médiaszereplést, ami a legtöbb esetben meg fog történni” – olvasható a körlevélben.

A tanácsadó a levélben ígértet tett arra, hogy „minden körülmények között válaszol, még akkor is, amikor szoros az idő, egy másnap reggeli meghívás előtt”. Az engedélyezés után az írott sajtónak adott miniszteri interjúkat azonban nem kívánja a miniszterelnöki hivatal megjelenés előtt „szisztematikusan elolvasni”.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!