Zöld borítékban szavaznak az átjelentkezők

2014. április 06. 09:43

Nagyjából százhúszezren szavaznak a lakóhelyüktől eltérő szavazókörben. Ők zöld borítékban adják le a szavazatukat, amit a lakóhelyük szerinti szavazókörbe szállítanak majd.

2014. április 06. 09:43

Az átjelentkezett választópolgárok a lakóhelyük szerinti jelöltekre szavaznak, és szavazataikat abban a választókerületben is fogják majd megszámolni. Ezért az átjelentkezők a helyben lakóktól eltérően zöld borítékban szavaznak, amelyre rá van írva a lakcímük szerinti választókerület.

Ha a szavazatszámláló bizottság nem a megfelelő borítékot adja át a választópolgárnak, az a szavazat eredménytelenségéhez vezet. A szavazatot ugyanis a borítékon szereplő választókerület szavazatszámláló bizottsága bontja fel, és akkor látja majd, hogy nem az ő választókerületének szavazólapja szerepel a borítékban, de ekkor már (részben a voks titkosságának megszűnése miatt) nincs mód a szavazat utaztatására a megfelelő választókerületbe. 

Az átjelentkező választópolgárnak a borítékot le kell ragasztania, különben a szavazata érvénytelen lesz (mert ha nem ragasztaná le, elvileg bárki kicserélhetné a szavazólapját). A zöld borítékot ezután az urnába kell dobni. 

A szavazatok összeszámlálásakor először (az adminisztratív teendők elvégzése után) a bizottság különválogatja az urnákból a zöld borítékokat, megszámlálják és szállítóborítékba (sok voks esetén dobozba) teszik. Erre rá kell írni a szavazókör megyéjét, a választókerület számát és a település nevét. 

A zöld borítékokat tilos felbontani, azokat előbb a Nemzeti Választási Irodába viszik, ahol felbontják a szállítóborítékokat és különválogatják a 106 egyéni választókerület szerint az átjelentkező szavazatokat. A voksok ezután (a külképviseleteken leadott szavazatokkal együtt) kerülnek el a cél-választókerület kijelölt szavazatszámláló bizottságához, legkésőbb a voksolás utáni szombaton. A borítékokat akkor bekeverik a választás estéjén fel nem bontott urnákba, és így számlálják meg a szavazatokat.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kukagyerek
2014. április 06. 16:19
Azt mondják régen volt kék cédula, most meg, van zöld boríték! Csak remélni lehet, hogy nem ugyanaz a funkciójuk!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!