Rendőrsorfal állja el a röszkei síneket

2015. szeptember 14. 16:59

Rendőrsorfallal zárták el a hatóságok a röszkei vasutat, ahová hamarosan bekerül a határt záró kerítés ékköve, a gyodával felékesített posztapokaliptikus tehervagon. A Szerbia felől érkezőket a hivatalos átkelőhöz terelik. Szerbia eközben kiürült: Csikós László szerbiai szociálisügyi államtitkár szerint legfeljebb kétezer migráns tartózkodik jelenleg az országban.

2015. szeptember 14. 16:59

Az Index és a Szegedma tudósítása szerint hétfő délután rendőrsorfal állta el a röszkei síneket, ahol az utóbbi napokban tömegével érkeztek a migránsok. A sorfal mögött újságírók sorakoznak. A most érkező migránsok már keresik a kerülőutat.

A szeptember 15-én életbe lépő új szabályozással egy időben a kormány be akarja fejezni a teljes fizikai határzárat, így a sínre egy gyodával feldíszített tehervagont tolnak, amit az interneten hamar el is neveztek Mad Max-vonatnak, tekintve, hogy szakasztott úgy néz ki, mintha a posztapokaliptikus filmtetralógia díszletei közül emelték volna át a déli határra. A helyszínt a lap szerint ezután műveleti területté fogják nyilvánítani.

Az Index arról is ír, hogy nyoma sincs a valószínűleg rekordot döntő tömegnek: a rendőrök az érkezőket nap közben egyből buszra terelték, az állomásra vitték, ahonnan rendszeresen indultak a vonatok nyugat felé, így nem torlódott fel a tömeg.

Szerbia közben kiürült

Becslések szerint legfeljebb kétezer migráns tartózkodik jelenleg Szerbia területén, az ország szinte kiürült – fogalmazott Csikós László szerbiai szociálisügyi államtitkár hétfőn Belgrádban.

A belgrádi buszpályaudvar melletti parkban is lényegesen kevesebben voltak hétfő délben a korábbi napokban megszokottnál, az MTI tudósítója a helyszínen alig valamivel több mint száz migránst számolt össze, és a sátrak száma is megcsappant. Az illetékesek szerint ennek két oka van, egyrészt a görög hatóságok több ezer migránst tartóztattak fel, másrészt azok, akik már Szerbiában voltak, elindultak a szerb-magyar határ felé, illetve már át is jutottak azon.

Csikós László információi szerint több ezer migráns van jelenleg Görögországban, átjutásukat egyelőre lassítják a hatóságok, de bizonyára hamarosan ők is megérkeznek. Mint mondta, csak becsült adatok vannak a Görögországban tartózkodók számáról, de állítólag már öt komphajó szállítja a migránsokat a görög szigetekről a szárazföldre, egy komphajón pedig kétezer ember fér el. Egy fordulóval tízezren szállíthatók át, két nap alatt tehát akár a sokat emlegetett húszezres tömeg is megérkezhet a szárazföldre.

A politikus arra számít, hogy a magyar határellenőrzés szigorítása után megváltozik a migránsok útvonala, és kevesebben indulnak majd Magyarország felé. Magyarázata szerint: az európai uniós országok egyre szigorúbb intézkedései miatt ellehetetlenül a Szerbia-Magyarország-Ausztria-Németország-, illetve a Szerbia-Magyarország-Szlovákia-Csehország-Németország-útvonal, és „mindenképpen másik útvonalat kell, hogy keressenek”. Vagy teljesen új utakat választanak, vagy esetleg újra „feléled” a veszélyes, tengeri útvonal – tette hozzá.

FRISSÍTÉS: A tehervagon hamarosan a helyére kerül, a szerb oldalon érkező migránsokat Röszke II-höz, a hivatalos határátkelőhöz terelik.

(Fotók: Szegedma.hu)

Összesen 75 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vakhangya6
2015. szeptember 14. 20:10
Majd arra leszek kíváncsi, hogy mit csinálnak Kelebiánál a sínekkel.
pollip
2015. szeptember 14. 20:00
A zindex mára 23ezer bevándorlót vizionált. Most már nincs ott a cikk:-))))
Kala pál
2015. szeptember 14. 19:53
A nagy kapu helyére tolva: http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/beallt_a_kapu_a_hatarra_teljesen_lezarta_roszket_az_atalakitott_penges_tehervonat_-_video/2445149/
katus
2015. szeptember 14. 19:01
A menekültek irtásáról posztolt a Facebookon a Modern Hungária egykori zenésze! 2015-09-14 10:37:00 http://www.blikk.hu/blikk_sztarvilag/a-menekultek-irtasarol-postolt-a-facebookon-a-modern-hungaria-egykori-zenesze-2399057
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!