Solana: Ma nem vennék fel Magyarországot az EU-ba

2016. május 05. 09:02

Javier Solana volt NATO-főtitkár, az Európai Unió korábbi kül- és biztonságpolitikai főképviselője szerint ha Magyarország ma kérné felvételét az Európai Unióba, el lenne utasítva. Úgy látja: a nacionalizmus és Európa-ellenesség „járványa” elérte Lengyelországot és Magyarországot is. Szerinte a magyar kormány az ország „belső visszafejlődését” idézte elő.

2016. május 05. 09:02

Ha Magyarország ma kérné felvételét az Európai Unióba, el lenne utasítva – írta Javier Solana volt NATO-főtitkár, és az Európai Unió korábbi  kül- és biztonságpolitikai főképviselője véleménycikkében az El País című madridi napilapban szerdán.

A spanyol szocialista  politikus írásában megállapította, hogy a nacionalizmus és Európa-ellenesség „járványa” elérte Lengyelországot és Magyarországot is.

Véleménye szerint a magyar Fidesz, ahogy a lengyel Jog és Igazságosság párt, a nemzeti szuverenitás védelmének ürügyén erodálja a demokratikus berendezkedést és a jogállamiságot.

Politikájuk a kormány kezében összpontosítja a hatalmat, kiküszöbölve a kontrollt és a kritikát – jegyezte meg, hozzátéve, hogy ezeket az intézkedéseket úgy igazolják, mint amelyek csökkentik a globális és uniós, gazdasági és társadalmi nyitás okozta bizonytalanságot.

Javier Solana cikkében kitért arra is, hogy szerinte a nemzeti érdekeket úgy mutatják be, mint amelyek ellentétesek az európaiakkal, habár az EU a globális világban extra védelmet kínál tagállamai számára.

Az Európai Unión kívül ezen országok bármelyike sokkal sebezhetőbb lenne minden veszéllyel szemben – jelentette ki az El Paísban a spanyol politikus, aki szerint a magyar kormány az ország „belső visszafejlődését” idézte elő.

 

Összesen 147 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csigorin
2016. május 05. 17:59
nyugi Solana, ha ma lenne esedekes, mar mi se szavaznank meg
Akitlosz
2016. május 05. 16:33
"habár az EU a globális világban extra védelmet kínál tagállamai számára." Milyen extra védelmet? Az EU-nak hadserege sincsen. Sem önálló külvilágpolitikája. Az egész szervezet Amerika könnyebb európai érdekérvényesítését szolgálja. Így Amerikának nem kell minden egyes európai országra külön-külön rákényszerítenie az akaratát. Csak az EU-ra és utána Brüsszel hadakozik tovább a tagállamaival az amerikai érdekekért.
Akitlosz
2016. május 05. 16:28
Solana: Ma nem vennék fel Magyarországot az EU-ba Akitlosz: Ma nem is jelentkezne Magyarország az EU-ba.
Szívemből magyar
2016. május 05. 16:21
Az ilyen solanáknak javasolnám, hogy tanulmányozzák a nacionalizmust Romániában, Szlovákiában, Szerbiában, Horvátországban, vagy Törökországban, ezeknek az országokban a nacionalizmus a miénknek a tízszerese.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!