Gémesi György: Nem politikai, hanem szakmai alapon kell egy várost vezetni

2019. október 11. 20:06

„Tavaly választhattam volna a parlamenti képviselőséget másfél millió forintos fizetéssel, de én újra az alkotást választottam, a polgármesterséget” – mondja Gödöllő polgármestere. Gémesi György a rendszerváltás óta áll a Pest megyei város élén, a napokban nyolcadik választási kampányát fejezi be, és úgy érzi, a városvezetést folytatnia kell.

2019. október 11. 20:06
null
Maráczi Tamás
Maráczi Tamás

Majdnem harminc év. Már lehet, hogy el sem tudja engedni.

Ha kell, akkor elengedem. De most nem érzem úgy, mert megy. Meg tudok újulni, tudtam csapatot építeni. És nem a pozícióhoz ragaszkodom, hanem van bennem annyi lendület és erő, hogy a következő években ezt a munkát, ezt a szolgálatot folytatni tudjam ugyanolyan formában.

Ha úgy érezném, hogy kikoptam, akkor felállnék.

„Nekem ez a szolgálat nem politikai kaland vagy játszma, nem üzleti vállalkozás, hanem az életem” – nyilatkozta nyáron a Gödöllői Híreknek. Ha veszt, minden összedől, vége az életnek?

Nem azt jelenti, hogy nem lenne életcélom, egyszerűen tudomásul venném. Dolgoztam, van mit felmutatni, és ha vége, akkor az ember tudomásul veszi, az élet hoz új feladatokat és azt fogja csinálni. Van családom, jön a negyedik unokám, és vannak gondolataim, mit lehetne csinálni.

Nyolcadszorra fut neki.

Pásztor Béla (Veresegyház polgármestere - a szerk.) hányszor futott neki?

Ön is 80 fölött akar még polgármester lenni?

Nem, nem szeretnék. De ezt választottam. Például tavaly tavasszal

volt lehetőségem picit belekóstolni az országos politikába,

de azt mondtam, hogy ez most már nem nekem való. Választhattam volna egy parlamenti képviselőséget másfél millió forintos fizetéssel, onnan mehettem volna nyugdíjba. De én az alkotást választottam, azt, hogy itt a terepen még tovább tudjak szolgálni.

A nyolcadik kampánya tehát ez, mindent látott már. De mégis most ez kicsit más is lehet: egyrészt Gödöllőn mindig volt egy baloldali ellenzék – most is ön ellen indul egy választási szövetség –, másrészt duzzad a jobboldali, fideszes ellenzéke is, vagyis két tűz közé szorult.

Nem jobb- vagy baloldali, hanem helyi értékek alapján és érdekek mentén szerveződött a csapat, amely befogad mindenkit, akinek az fontos, hogy ez a város fejlődjön és az otthona legyen. Ma nagyon túlpolitizált az élet, az emberek jobb- vagy baloldalban gondolkodnak, és ilyen szintű településen ez nem jó. Egy 34 ezer embert magába foglaló közösség

nem engedheti meg magának, hogy a pártok küzdőterévé váljon, mert akkor elveszett.

De az országos politizálásba ön is beleállt, volt MDF, aztán az LMP-vel Új Kezdet, majd most a Momentum támogatása.

A Momentummal nincs megállapodásunk, ők mondták, hogy nem indítanak jelöltet. De ilyen már volt nekem a Fidesszel is, többször nem állítottak ellenem jelöltet, csak listát.

A gödöllői KDNP nemrég átállt öntől a Fidesz mellé. Nem fél attól, hogy az önt támogató Lokálpatrióta Klub mögül szépen elszívják a szavazóbázist? A Fidesz által támogatott jelölt kezet fog a plakátokon Orbán Viktorral – jelzés, hogy aki jobboldali, szavazzon oda.

Milyen teljesítmény van mögötte? Mit csinált eddig? Három-négy hónap alatt két kézfogással meg lehet nyerni egy polgármesteri széket?

Vannak felmérési adatok az önök helyi támogatottságáról? Ha baj van és csökken, azt jelzik önnek?

Nekem az az adat, hogy emberek szemében mit látok. Tíz emberből nyolc mosolyog, ha találkozunk, és én tényleg ott vagyok a terepen, ott vagyok a piacon, az utcákon, a rendezvényeken. Most soha nem látott emberek tűntek fel plakátokon, hirdetéseken, Facebookon, akik lehet, hogy jó keresztények, de ez nem erről szól.

Öntől viszont azt várták volna el mostani ellenfelei, hogy maradt volna a jobboldalon. Politikai kaméleonnak tartják, aki az MDF-ből indult, LMP-vel Új Kezdetet alapított, most meg eltűri a Momentum támogatását.

Ezt mondják ők. De én ugyanaz az ember vagyok, aki 1990-ben.

Ugyanazt az értékrendet tudom magaménak, amelyet az MDF képviselt akkor.

Antall József számomra most is egy ikon, Mádl Ferenccel, Für Lajossal, Szabad Györggyel együtt, akiket személyesen ismertem. Tisztességes, becsületes emberek voltak. Én azért hagytam ott egykor orvosként a műtőasztalt, mert vártam, hogy lesz valami új dolog ebben az országban. Szerettem volna hozzátenni ehhez a sajátomat. Ma már nem lehet úgy besorolni az embereket, hogy baloldali vagy jobboldali, mert egy emberben hogyan lehet szétválasztani, hogy szociálisan érzékeny, emellett meg van egy polgári értékrendje?

Ön ebből a pozícióból bírálja évek óta a kormányt, szembefordult a miniszterelnökkel. A helyi Fidesz azt mondja, hogy éppen ezen személyes konfliktusa miatt akadálya lett a város fejlődésének.   

Most folyik a városban az elmúlt évtized legnagyobb beruházása a vasútfejlesztés kapcsán, amely rengeteg gödöllőinek adott munkát, megrendelést, a beruházások miatt komoly iparűzésiadó-bevételek származtak ebből. Folyik egy uszodaberuházás kormányzati döntés alapján, 800 millió forintot nyertünk az elmúlt öt esztendőben kerékpárutakra, vízelvezetésre, különböző fejlesztésekre. Összesen mintegy 19 milliárd forint érkezett,

nem mondhatják, hogy nem érkeznek kormányzati pénzek hozzánk.

Nem hiszem, hogy a miniszterelnök elengedné Gödöllőt, ha nem fideszes polgármestere van. Gödöllő komoly adófizető, jelentős összeget fizet be az államnak, nem gondolom, hogy az aranytojást tojó tyúkot háttérbe akarnák szorítani. Hatalmas lehetőségei vannak a városnak, a fenntartható fejlődés közös érdekünk.

Az ellenzék szerint Gödöllő az elmúlt években leszakadóban van a régió hasonló városaihoz képest.

Gödöllő szerintem a legjobb a saját kategóriájában, a legdinamikusabban fejlődő város, és ezt saját erejéből érte el, miközben évente 470 millió forint szolidaritási adót is fizet az államnak. Tehát mi nettó befizetők vagyunk.

Vannak régi ígéretek azonban, amelyek elmaradtak: például a déli elkerülőút megépítése a belváros tehermentesítésére.

A déli elkerülőút megépítését évekkel ezelőtt mi kezdeményeztük, ezt a programunkat a Fidesz átvette. Ennek mi örülünk, mert ezek szerint a választások után ezt a programunkat fogják támogatni. Az út tervei 2002-ben már készen voltak, akkor még parlamenti képviselőként kezdeményeztem, de a Medgyessy-kormány lesöpörte. Aztán 2008-9-ben a szocialista kormány bevette, de a pénzügyi válság elvitte. 2011-ig bent volt a kormányprogramban, de aztán kikerült belőle. Ha ez fontos, akkor a 2022-es kormányzati tervek közé be tudna kerülni.

A lakótelepek felújítása miért akadt el?

A lakótelepek felújítása megy a maga útján, mennek a pályázatok. Nem kevés ház újult meg, sokat leszigeteltek, és ha lesznek kormányzati pályázatok, akkor a lakosok ezt igénybe fogják venni.

Kampánytéma az egyetemi strand. Miért nem sikerült helyreállítani a városlakók egyik kedvenc helyét?

Ez az uszoda-projekt része lehet. Tudni kell, hogy 2015-re már egy 33 méteres medencés uszodát megépítettünk volna. A 2014 januári költségvetésben benne volt a tervezésre, közbeszerzésre kiírt 20 millió forint, tárgyalásokat folytattunk a taós támogatásokról, aztán a tavaszi választási kampányban a fideszes Vécsey László országgyűlési képviselő kiment az egyetemi kertészet területére, és bejelentette, hogy 2015-ben itt egy ötven méteres uszoda lesz, erre a kormány 3 milliárd forintot szán. Mi emiatt a kormányzati beruházás miatt felfüggesztettük a saját projektünket, és minden segítséget felajánlottunk. Azóta sem készült el, a költségek pedig azóta közel 9 milliárd forintra emelkedtek.

Mik a következő ciklusra készített programjának főbb pontjai?

Az első a gazdaság további erősítése, vállalkozásbaráttá tenni a várost, ösztönözni a befektetéseket.

Tárgyalunk egy német és egy koreai céggel, amelyek az ipari parkban letelepednének. Úgy néz ki, hogy sikerült a TEVA helyére is egy másik gyógyszergyártó céget találni, ők – ha minden jól megy – jövőre kezdik meg a működésüket. Fontos a Gödöllő-Veresegyház térségi gazdaságfejlesztési tengely kialakítása, mert mindkét város dinamikusan fejlődik. Itt van évente 250 ezer látogatónk a Királyi Kastélyban, Veresegyháznak pedig 2024-re lesz egy modern gyógyfürdője. Az együttműködés arról szól, hogy a turizmust összekössük a fürdőkultúrával, a gödöllőiek pedig buszjárattal odautazhatnak, és kedvezményes jeggyel látogathatják a fürdőt. Emellett Gödöllőt szolgáltató okosvárossá alakítanánk, már kialakítás alatt áll egy informatikai rendszer, amely révén minden ügyet el lehet majd intézni, a helyiek pedig kedvezményeket tudnának igénybe venni. Van egy sportfejlesztési programunk is: még a héten lerakjuk egy pingpong-csarnok és egy vívóterem alapkövét, és van egy focipálya- és öltözőfejlesztési program is. És fontos még a közlekedésfejlesztés: az elkerülőút mellett a zebrák kiépítése, a járdahálózat fejlesztése, a kerékpárutak építése. De egy a lényeg: egy város akkor tud igazán fejlődni, ha önálló, ha megteremti a saját gazdasági bevételeit, és tud fejlesztésekben gondolkodni. Nem politikai alapon kell egy várost vezetni, hanem szakmai alapon. Amíg én kapok bizalmat, addig ez így lesz.

 

Fotók: Ficsor Márton

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Apik
2020. július 11. 21:21
Méghogy nem haragtartó! Tudnék mesélni.....egyszerűen vérig van sértve ezért gyűlölködik,fujjol a fideszre. Mindenesetre sajnálom,mert ezzel csakis magának árt...a gyűlölet mindig felemészt. Le kéne higgadnia es nem olyan borzalmas liberális tanácsadóval kéne magát körbe vennie mint a P.Cs. Az édesapjával jobb ha nem hozakodik elő,mert nagyon szomorú lenne ha látna mit csinál! Ő valóban egy igaz magyar ember volt!!!! Remélem egyszer békét talál a szívében Gémesi!
Apik
2019. október 17. 20:44
Szentkent allitja be magat,szegeny o a csunya fidesz mindig bantja....kozben egy hangyanyit sem hajlando kompromisszumra,hogy a varosnak jo legyen pedig allitolag ez az elete. Bologato emberekkel veszi magat korbe,ellentmondas nincs. Tulsagosan ragaszkodik a szekehez..... Sajnos a Godolloiek tobbsege azert szavaz ra mert jobb nincsen. Talan Pecze Danit kene felkerni 5 ev mulva, 100% megnyerne! Fiatal ,lenduletes,sokan ismerik , mar volt egyszer Godollon alpolgarmester...
Paskai
2019. október 12. 21:19
Szép példaképekkel hozakodik elő és bújik mögéjük. Pontosan azok a jómadarak indították el az országot a lejtőn külföldi parancsra. Áhoj, Gémesi, pattanj vissz a proszektúrára!
Venn
2019. október 12. 17:35
"Nem politikai alapon kell egy várost vezetni" - mondja az Új Kezdet párt elnöke!! Noooormális???
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!