A Parlament előtt a pedagógustörvény  – ennyit kereshetnek a jövőben a tanárok

2023. június 07. 17:47

Az első megemelt fizetések decemberben érkezhetnek a tanároknak.

2023. június 07. 17:47
null

Kedd este – hosszas társadalmi és szakmai egyeztetések után – benyújtotta a Parlamentnek a pedagógusok új életpályájáról szóló törvényjavaslatot Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, adja hírül a Magyar Nemzet.

A javaslatot eredetileg jegyző Pintér Sándor belügyminiszter szerint  azt a célt szolgálja, hogy a gyermekeket nevelő, oktató pedagógusok szakmai és anyagi megbecsülése javuljon – aki eredményesebben tanít, többet foglalkozik a gyerekekkel, jobban keressen.

A további béremelésekkel, – amelyeknek fontos elemei lennének a jövőben érkező EU-s pénzek – ha megvalósulnak, fokozatosan a diplomásátlagbér 80 százalékát elérő fizetésük lehet a tanároknak. 

A beterjesztett tervezet szerint a jogállásváltásra 2024. január 1-jén kerül sor, de az erről szóló tájékoztatás 2023. szeptember 15-ig kapják meg az érintettek. A jogviszony, illetve munkaviszony 2023. november 30-ával szűnik meg úgy, hogy előtte egy hónap a felmentési idő. Egyházi és magánintézményekben felmondási idő van, amely alatt munkavégzési kötelezettség nincs.

Az illetményemelést nem január 1., hanem július 1-jéig visszamenőleg kell megállapítani, az új bért szeptember 15-éig kell közölni, és az novembertől járna a tanároknak, így az első emelt bér csak decemberben érkezne. Terv szerint ehhez csapnák hozzá a július 1. és. november 1. közötti illetménykülönbözetet is.

Az első megemelt fizetések tehát így decemberben érkezhetnek a tanároknak, méghozzá az alábbiak szerint.
  • Gyakornok esetén: a kormány által rendeletben megállapított összeg (erről a PDSZ tájékoztatása szerint szintén nem esett szó az egyeztetéseken)
  • Pedagógus I. esetén 410.000 Ft-tól 1.065.000 Ft-ig terjedhet,
  • Pedagógus II. esetén 430.000 Ft-tól 1.135.000 Ft-ig terjedhet,
  • Mesterpedagógus esetén 520.000 Ft-tól 1.365.000 Ft-ig terjedhet,
  • Kutatótanár esetén 640.000 Ft-tól 1.470.000 Ft-ig terjedhet.

Változik a végkielégítési rendszer is. Húsz év jogviszonyban töltött idő után nyolchavi távolléti díjnak megfelelő összeg lehet, de már három év után egyhavi illetménynek megfelelő végkielégítés kapható. 

A jogalkotók gondoltak a nyugdíj előtt állókra is, a végkielégítés mértéke négyhavi távolléti díj összegével emelkedik, ha a foglalkoztatotti jogviszony az öregségi nyugdíjra való jogosultság megszerzését megelőző öt éven belül szűnik meg. 

Közben megnövelték az alapszabadság mértékét is, évi negyvenötről ötven napra, amelyből tizenöttel rendelkezhet az iskolaigazgató.

Amíg egy pedagógusnak alsó osztályos gyermeke van, addig nem lehetne átvezényelhető, de ha nem áll fent a feltétel, a járáson belül másik iskolába is küldhetik a javaslat értelmében.

A belügyi tárca vég visszalépett attól a javaslattól is, hogy ellenőrizhető legyen a tanárok saját számítógépe. Továbbra is a munka törvénykönyve rendelkezik majd a munkavállalók, így a pedagógusok ellenőrzésére vonatkozó szabályokról. A tanárok magánélete sérthetetlen, a munkáltatótól kapott laptopok, táblagépek tanítással, neveléssel összefüggő tartalmába azonban a munkáltató betekinthet. A most benyújtott törvényjavaslat szerint a pedagógusoknak és tantestületeknek jellemzően véleményezési joguk is lesz az intézményüket/iskolájukat érintő kérdésekben, a végső döntéseket pedig az igazgató és a fenntartó hozza meg. 

Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Összesen 287 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
masikhozzaszolo
2023. június 13. 15:54
/ennyit kereshetnek a jövőben a tanárok/ Kereshetnek ötször ennyit is. De nem biztos, hogy találnak.
NERbot
2023. június 08. 13:16
Ha a dollárbaloldali tanárok és Soros-ágens tanítványaik nem tüncizgetnének, már rég milliókat kereshetnének!
Szürke Testvérek
2023. június 08. 08:45
Ideje lenne a pedagógus képzésben rendet tenni! Rossz tanárok képzik a rossz gyerekekből a rosszabb tanárokat, akik még rosszabbul tanítják a gyerekeket, akikből a rosszabbakat felveszik a tanárképző főiskolára/egyetemre, és ezek még rosszabb tanárok lesznek ... . . Ezen CSAK pénzzel nem lehet segíteni, Szűrés, morális, kultúrális képzés, értékelés számonkérés stb. kell!
BossN
2023. június 08. 07:08
Dolgozni mikor fognak? Egyre butábbak az iskolából kikerülő gyerekek..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!