Migráció: humanitárius katasztrófától tart Szerbia szociális államtitkára

2015. június 09. 19:54

Csikós László szerint ha a jelenleg Szerbiában tartózkodó 15 ezer migránshoz csatlakozna az a körülbelül 15 ezer, akit Ausztria és Németország Magyarországra küld vissza, akkor humanitárius katasztrófa fenyegetné az országot. Szerbiába naponta 900-1100 illegális migráns érkezik délről.

2015. június 09. 19:54

Ha Magyarország ebben a pillanatban „hermetikusan, szögesdróttal, betonfallal” zárná le határait, akkor pillanatnyilag 15 ezer migráns rekedne Szerbiában – fogalmazott Csikós László szerbiai szociálisügyi államtitkár a magyar sajtónak kedden Belgrádban. Hozzátette: Szerbia déli határán napi 900-1100 fő lépi át illegálisan a határt, ők észak felé, a szerb-magyar határ felé indulnak, a menekültek száma tehát csak tovább fog nőni, ezért Magyarország arra fog törekedni, hogy lezárja a határait, hogy innen ne legyenek újabb illegális határátlépők. 

Ausztria és Németország bejelentette, hogy napokon belül megkezdheti 15 ezer, korábban Magyarország irányából nyugatra érkező migráns visszatoloncolását. Csikós László szerint, ha bizonyítható, hogy a migránsok korábban Szerbiából érkeztek Magyarországra, akkor a toloncegyezmény értelmében ők visszaküldhetők Szerbiába. Amennyiben a most Szerbiában tartózkodó 15 ezer migránshoz csatlakozna az a körülbelül 15 ezer, akit Ausztria és Németország Magyarországra küld vissza, akkor humanitárius katasztrófa fenyegetné Szerbiát – fogalmazott az államtitkár. A menekültek számának drámai növekedése pedig azt is maga után vonhatná, hogy Szerbia is lezárná a déli határait, vagy a Macedóniával megkötött toloncegyezmény értelmében Belgrád oda küldené vissza a migránsokat. 

Csikós László egyetért Orbán Viktor miniszterelnök minapi kijelentésével, miszerint mire a menekültek Magyarországra érnek, már nem politikai menekültek, hanem megélhetési bevándorlók, mert nem olyan országból érkeznek, ahonnan el kellene menekülni. A szerbiai államtitkár szerint azok, akik illegálisan jutottak Magyarországra, már voltak az EU-tag Görögországban, illetve Szerbiában, és egyik ország sem számít a menekültek számára veszélyesnek. 

Emlékeztetett arra, hogy az Európai Unión belül a menekültek csak egyszer kérhetnek menedékjogot, onnan kilépve azonban - például Szerbiában - ismét élhetnek ezzel a joggal. Szerbiában azonban a menedékkérelmek elbírálása nagyon lassan folyik - magyarázta Csikós László. A balkáni ország 2008-ban írta alá a menedékkérőkről szóló egyezményt, azóta azonban csak 23 kérelmező kapott menedékjogot Szerbiában.

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vigyor
2015. június 10. 08:17
...majd az ENSZ nevű formáció, amelyik egy valag pénzből gazdálkodik odaszalad, és végre teszi a dolgát. Gondolom én.
pitypang1125
2015. június 10. 07:04
Felpakolni őket hajóra, és irány Amerika! Nekik már úgy is mindegy, de ha már megkeverték a világban a szart, akkor viseljék is következményeit!
Spiler
2015. június 09. 21:12
Magyarország az USA és Izrael szövetségese és ugyanazt a menekültpolitikát folytatjuk. Nem fogadunk be menekülteket, akinek ez nem tetszik az antiszemita és náci. Vmu vajotok van Izrael menekültpolitikájával, antuszemita köcsögök?
Spiler
2015. június 09. 21:00
Hagyni kell őket letelepedni azoknál akik elzavarják őket, Izrael, USA, egyéb gyarmattartók
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!