Hondurasi államcsíny: nincs vissza

2009. július 04. 07:18

Honduras kilépett az Amerikai Államok Szervezetéből, miután elutasította az AÁSZ ultimátumát. Marad az államcsínnyel hatalomra került Micheletti az elnök, Insulza az AÁSZ elnöke hiába próbált tárgyalni az ország vezetőivel.

2009. július 04. 07:18

Falakba ütközött az Amerikai Államok Szervezetének (AÁSZ) küldöttsége Hondurasban, ahol hasztalan próbálta meggyőzni a hatóságokat arról, hogy helyezze vissza hivatalába Manuel Zelaya előző elnököt, különben szankciókkal sújtják.

José Miguel Insulza, az AÁSZ főtitkára pénteken két órán át tárgyalt Jorge Riverával, Honduras legfelsőbb bíróságának elnökével, aki kategorikusan elutasította Zelaya visszatérésének lehetőségét. Insulza megbeszélést folytatott Óscar Andrés Rodríguez bíborossal, civil szervezetek és szakszervezetek vezetőivel, elnökjelöltekkel és diplomatákkal. Rivera közölte, hogy Zelaya felmentéséről visszavonhatatlan döntés született, és az egyebek között hivatali hatalommal való visszaéléssel és hazaárulással vádolt volt államfőt letartóztatják, ha visszatér az országba. Insulza nem tervez találkozót az államfői tisztségre ideiglenesen megválasztott Roberto Michelettivel, akit teljes nemzetközi elszigetelés sújt, ám országának igazságügyi és törvényhozói szervei, a hadsereg és a lakosság jelentős része is támogatja.

Nem sokkal később Honduras külügyminiszter-helyettese, oldalán Roberto Micheletti kinevezett elnökkel a televíziós kamerák kereszttüzében bejelentette, hogy Honduras felmondja az Amerikai Államok Szervezetének Alapokmányát és azonnali hatállyal kilép a szervezetből.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Cavinton
2009. július 06. 13:11
Valaki el tudná magyarázni, hogy mi ez az egész Hondurasban? Mert ebből semmi nem derül ki. :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!