Verhofstadt: Katonai beavatkozásra van szükség Szíriában

2013. augusztus 28. 11:21

Egyre világosabb, hogy katonai válaszlépés fogja követni azt, hogy a szíriai rezsim vegyi fegyvert használt a saját népe ellen. Az Európai Unió tagállamainak egységes álláspontot kell képviselniük a katonai beavatkozással kapcsolatban ‒ hangsúlyozta Guy Verhofstadt, az európai liberálisok európai parlamenti (EP-) frakcióvezetője szerda délelőtt kiadott közleményében.

2013. augusztus 28. 11:21

Ez a reakció szükséges, mert Bassár el-Aszad (szíriai elnök) láthatóan úgy véli, bármit megtehet, emberiesség elleni bűnei pedig határtalanok” ‒ véli a volt belga miniszterelnök, aki szerint az akciónak a „lehető legegységesebbnek” kell lennie, az EU-nak pedig egységes álláspontra kell jutnia a katonai beavatkozással kapcsolatban, és stratégiát kell kidolgoznia, hogy véget vessen a „bűnöző Aszad-rezsimnek”.

Európának meg kell mutatni Aszadnak, hogy nem fogadja el az emberiesség ellen elkövetett bűneit. Ebben egységesnek kell lennünk. A beavatkozást nem a hajlandók laza koalíciójának kell végrehajtania, hanem az EU-nak, az Egyesült Államoknak, Törökországnak és az arab országok többségének szoros együttműködésében” ‒ véli Verhofstadt, aki szerint Aszadnak azért is távoznia kell, mert ő a béke legfőbb akadálya.

Verhofstadt egyúttal annak megvitatását sürgette, hogyan lehetne felfegyverezni a Szabad Szíriai Hadsereget, repüléstilalmi övezetet létrehozni a szíriai nép védelmében, és kezelni a dzsihádisták egyre növekvő létszámát. Ez csak akkor lehetséges, ha egy hangon tudunk megszólalni ‒ állítja a liberális politikus, aki felkéri az EU külügyi főképviselőjét, hogy Szíria miatt is sürgősen hívja össze a külügyminiszterek tanácsát.

Martin Schulz, az Európai Parlament szociáldemokrata elnöke kedden arra szólította fel a nemzetközi közösséget, hogy tartózkodjon az „elkapkodott és egyoldalú” beavatkozástól Szíriában. „A nemzetközi közösségnek közösen kell lépnie, az ENSZ-vizsgálat eredményének alapján” ‒ figyelmeztetett Martin Schulz, aki pár nappal korábban azt írta a Twitteren, hogy ha igazak a szíriai vegyi támadásról szóló hírek, az újabb „tűrhetetlen mélypontot” jelent ebben a válságban.

Összesen 114 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
historiker
2013. augusztus 28. 20:40
A zsidóknak nem volt elég két világháború kirobbantása, a harmadikat is nagyon szeretnék.
packó_
2013. augusztus 28. 20:00
Eddig azt hittem, hogy a harmadik világháború Európában kezdődik megint. Úgy tűnik, hogy a Közel-Kelet.
sr. bobo
2013. augusztus 28. 19:43
A szír főgengszter már el is menekült az országból.
brabant89
2013. augusztus 28. 15:31
Mondjuk sikerült egy igen előnytelen fényképet kiválasztani róla. Nyilván nincs mögötte semmi hátsó gondolat, egyszerűen nincs róla jobb kép, ugye? :)))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!