Románia katonai támadást fontolgat

2015. június 04. 21:28

Az orosz védelmi minisztérium televíziós csatornája szerint Románia katonai támadást fontolgat Moldova szakadár területe, Transznisztria ellen. Egy moldovai elemző azt állítja: Románia már alig várja, hogy ürügyet találjon a támadásra.

2015. június 04. 21:28

A Krónika.ro információi szerint a Zvezda TV az orosz védelmi minisztérium televíziós csatornája műsorában az állította, hogy Románia katonai támadást fontolgat Moldova szakadár területe, Transznisztria ellen. A szerdai műsorban egy elemző Erneszt Vardanjan arról beszélt, hogy Romániában komoly elemzés tárgyát képezi a Dnyeszter menti szakadár köztársaság megtámadása, amelyet a világ egyetlen országa sem ismer el.

„A román vezetés köreiben két álláspont is megfogalmazódott a moldovai és a transznisztriai beavatkozás kapcsán. Ponta miniszterelnök alig várja, hogy ürügyet találjon a román csapatok Moldovába küldésére. Klaus Johannis államfő mérsékeltebb, mivel személyesen Angela Merkel győzte meg, hogy még ne tegyen semmit. A kulcsszó a még” – állította az örmény származású moldovai elemző.

Az elemző azt állította, hogy Románia és a Nyugat nem zárja ki, hogy katonai erővel lépjen fel Transznisztriában. A felek úgy gondolják, hogy Oroszország nem vállalná fel a fegyveres konfliktust az országban, amely függetlenségét erős orosz segítséggel 1990. szeptember 2-án nyilvánította ki, az erről szóló sikeres népszavazás után. Az ország a függetlenség kivívása érdekében Moldovával rövid háborút folytatott, és az 1992. július 21-én aláírt békekötés értelmében a moldáv hatóságoknak nincs semmilyen beleszólása a a nagyjából Csongrád-megyényi nagyságú terület politikájába. Az új alkotmányt 2000. június 22-én fogadták el.

A szakadár terület fővárosában, Tiraszpolban is felfigyeltek az elemző mondataira. Viktor Kravcov, katonai szakértő a Tiras.ru portál szerint arra hívta fel a figyelmet, hogy a Jevgenyij Sevcsuk vezette szakadár rezsim néhány napon belül csupán 50 ezer tartalékost lenne képes mozgósítani egy Ukrajnával vagy Moldovával kirobbanó fegyveres konfliktus esetén. Emellett, ha egy olyan országgal kerülne fegyveres konfliktusba Transznisztria, aki a NATO tagja (mint Románia), akkor a szakértő szerint a szakadár állam számíthatna Moszkva katonai támogatására.

Az orosz védelmi minisztérium televíziós csatornájának információt semmilyen más forrás nem erősítette meg. Egyébként Klaus Johannis, román államfő a helsinki záróokmány aláírásának 40. évfordulója alkalmából kiadott közleményében leszögezte: Románia számára prioritás a moldovai konfliktus tárgyalásos megoldása.

Összesen 82 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
forsteandretredjemann
2015. június 05. 13:06
Kacsa. Románia soha nem az öngyilkos politizálásról volt híre. '16-ban pedig megtanulták, hogy támadni felesleges és nagyon veszélyes. Egy ilyen támadás után annyira gyorsan lennének az Udvarias Emberek Bukarestben, hogy még egy gyergyói bicskás sem tudná a bicskáját kicsattintani olyan sebességgel. Persze lehet, hogy csíki bicskás tudná - de még ebben is kételkedem.
na még ez is
2015. június 05. 10:00
és ezt az orosz védelmi minisztérium terjeszti, amely maga is meg szeretné szerezni Moldova Dnyeszter-menti területeit? hihető...
röviden
2015. június 05. 09:02
Románia közismerten becsületes, hűséges, szavatartó szövetséges. Ezt talán még az amerikaiak is tudják, és keményen tartják a pórázt, ilyen hülye kalandot nem engednek. (Azért az illuzórikus Nagy- Romániának szerves része ez a terület.)
Viz Elek
2015. június 05. 08:30
Valahol olvastam,hogy a románok egy kivétellel valamennyi velük határos régióval ellenséges viszonyban állnak. Az az egy kivétel pedig a fekete-tenger.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!