Zágráb megnyitotta Szerbiával közös határát, Belgrád nem emel falakat

2015. október 20. 15:45

Miután a horvát rendőrség sikertelenül próbálta megakadályozni a migránsok Horvátországba való belépését, a horvátok megnyitották kedden Szerbiával közös határukat a menekültek előtt. Négy–ötezren léptek egyszerre horvát földre. A szerb miniszterelnök ezzel párhuzamosan kiemelte: Belgrád semmiképp nem épít kerítést a határain.

2015. október 20. 15:45

Horvátország megnyitotta Szerbiával közös határát a migránsok előtt kedden néhány perccel déli 12 óra előtt, így az a 2–3 ezer ember, aki a Berkasovo–Bapska átkelőnél várt arra hétfő este óta, hogy átkelhessen, beléphetett Horvátországba – jelentette a helyszínről a szerbiai közszolgálati televízió (RTS) tudósítója. A beszámoló szerint az átkelőhelyet éjszakára lezárták, és a reggeli nyitás után is csak kisebb, nagyjából ötvenfős csoportokban engedték be Horvátországba a migránsokat, akik a szerb–macedón határ felől folyamatosan érkeztek, így a délelőtt folyamán néhány ezerre nőtt a számuk.

Az RTS riportere még úgy értesült, hogy a horvát hatóságok valószínűleg azért nyitották meg az átkelőt, és engedtek be mindenkit, mert kiürült az opatovaci befogadóközpont, az M1 aktuális csatorna helyszínen tartózkodó tudósítója viszont az MTI–nek azt mondta: kisebb dulakodás alakult ki, majd a türelmetlen migránsok elkezdték eltolni a határon állított akadályokat, és mivel a horvát rendőrök nem tudták megakadályozni, hogy átjussanak, inkább beengedték az embereket az országba. A hírt a szerb belügyminiszter is megerősítette a sajtónak. Nebojsa Stefanovic elmondta: migránsok egy nagyobb csoportja kedd dél körül áttörte a horvát rendőrkordont a Berkasovo–Bapska átkelőnél, így mintegy 4–5 ezer migráns jutott be Horvátországba.

A migránsok már délelőtt is elvesztették türelmüket, és szántóföldeken, gyümölcsösökön keresztül próbáltak meg bejutni Horvátországba. Az M1 tudósítója azt is elmondta, hogy azokat, akik átmentek, a szerb oldalról már nem lehet látni, tehát vélhetően az ország belseje felé vették az irányt. Miután a migránsok átléptek Horvátországba, a hatóságok visszahelyezték a kerítéseket, és már nem engedték be azt a néhány száz embert, aki délben ért a helyszínre Presevóból. Őket várhatóan ismét kisebb csoportokban engedik majd be. Jelenleg helyi beszámolók szerint több százan várakoznak a Berkasovo–Bapska átkelőnél.

Vucic: Szerbia semmilyen körülmények között nem emel falakat

Szerbia semmilyen körülmények között nem emel falakat vagy kerítéseket a határain – elentette ki Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök kedden arra a hírre reagálva, hogy Zágráb kerítést építhet a horvát–szerb zöldhatáron. A szerbiai közszolgálati televízió (RTS) beszámolója szerint a kormányfő úgy fogalmazott: „Mások nyugodtan építsenek falakat. Mindenki más azt csinál, amit akar, mi nem fogunk falakat emelni. Bármilyen helyzetbe is kerülünk, a kezünkben tartjuk az irányítást”. Néhány ország a belső politikai válság miatt emel falakat – állapította meg Aleksandar Vucic, majd hozzátette: országában ilyen válság nincs, ezért kerítésépítésre sincs szükség. „Egyesek azt mondták, hogy ellenzik a falakat, amikor pedig nehéz helyzetbe kerülnek, mégis építeni kezdik azokat” – jelentette ki.  

A szerb miniszterelnök azt is közölte, hogy kedd reggel valamivel több mint 12 ezer migráns tartózkodott az országban, és emlékeztetett arra, hogy Szerbián több mint kétszázezren haladtak át idén, mégsem kellett könnygázt bevetni, ami az ország „komolyságát, emberségét, toleranciáját és szolidaritását” bizonyítja. A szociálisügyi minisztérium államtitkára pedig kedden Szabadkán kijelentette, az ország készen áll arra, hogy nagyobb számú migránsról, akár 2–3 ezer emberről is hosszabb távon gondoskodjon. A szabadkai Pannon RTV tudósítása szerint a politikus hozzáfűzte, hogy Szerbiában legalább tíz befogadóállomás áll készen a migránsok fogadására a román, a horvát, a magyar és a bolgár határ mentén.

„A fizikai akadályok nem állítják meg a migránsokat”

Nebojsa Stefanovic szerb belügyminiszter kedden kijelentette, hogy Szerbia európai választ vár a migránsválság kezelésére, a kerítések azonban nem jelentek megoldást. Felhívta a figyelmet arra, hogy migránsok egy nagyobb csoportja kedd dél körül áttörte a horvát rendőrkordont a Berkasovo–Bapska átkelőnél, így mintegy 4–5 ezer migráns jutott be Horvátországba. Ez is azt bizonyítja szerinte, hogy az történik, amit Szerbia már régóta mond, vagyis hogy „a falak, a kerítések, a drótok és a rendőrségi kordonok nem a legjobb módjai a válsággal való szembenézésnek”. Megoldást kell találni, nem pedig fizikai akadályt állítani – tette hozzá. „Arra számítunk, hogy az Európai Unió talán már ezen a héten reagál, és meglátjuk, hogy hogyan tovább, hiszen úgy tűnik, hogy a szomszédaink nem találják fel magukat a migránsválság okozta helyzetben” – fogalmazott a belügyi tárca vezetője.

Összesen 90 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bookmark
2015. október 20. 19:51
Vagy 52- szer elmondja, hogy európai megoldás kell, de hogy konkrétan mi kenne az, arról egy szót nem bír mondani. Viszont a kerítés az nem jó.
Onurisz
2015. október 20. 19:42
Állampolgárságot nem fognak kapni, az azért nem olyan egyszerű. Sokak arroganciája visszatetsző, de ennek jó része kulturális beállítottság, az iszlám következménye, észre sem veszik, mert nincs érzékük arra, hogy ránk milyen hatással van a magatartásuk és a gondolkozásuk. Ez fordítva is így van. Számukra ízetlen és undorító a finn menzaétel és el sem tudják képzelni, hogy a WC-t ivóvízzel öblítjük. Amikor csinos, lenge ruhába öltözött feleségeddel beülsz egy étterembe, kérsz egy sertéssültet, előtte megiszol egy vilmoskörtét, s leöblíted egy nagy korsó sörrel, ez számodra az élet élvezete, őket pedig felzaklatja. S ezek még "ártatlan" dolgok. Az már kevésbé, hogy ha kapnak is munkát, a többségük mindig a társadalom alacsony szintjén marad, tanulmányaikban, ambícióikban a másod-harmadgeneráció döntő többsége is elmarad az őshonos népességtől, mert az iszlám nem hordozza azokat a viselkedési mintákat, motivációkat, ami az itteni versenyképességhez kell. Ugyanakkor az iszlám a magasabbrendűség tudatát alakítja ki bennük. Ez olyan feszültség, ami egy kisebbség kivételével lehetetlenné teszi az integrációjukat. A probléma nem érzelmi alapú. Ha nem hagyjuk magunknak, hogy együtt érezzünk a szenvedéseikkel, magunkat frusztráljuk, saját személyiségünket csonkítjuk. Hisz ugyanolyan esendő emberek, mint mi. A széplelkűink épp ezt szeretnék bizonyítani, hogy mi nem vagyunk normális, érző emberek, ha nem akarjuk őket befogadni. Más kérdés, hogy ők sem foglalkoznak azok szenvedéseivel, akik nincsenek a látókörükben. A dolog lényege az, hogy az iszlám kultúra és társadalom kataklizmáinak következményeit nem tudjuk magunkra vállalni és miért is kellene és miért is akarnánk magunkra vállalni. S a többi emberi kultúra konfliktusait sem nekünk kell megoldanunk. Nem is lennénk erre képesek. Amióta létezik az emberi társadalom, az összetartozó szűkebb és tágabb közösségek összefogtak és védték a saját létüket és érdekeiket, az azt fenyegetőkkel, vagy az arra vélt fenyegetést jelentőkkel szemben. S mindig voltak olyanok, akik el akarták venni mások életét és életterét, akár önként, akár kényszerből. Széplelkűink azt hiszik, hogy az emberi történelemnek ilyen értelemben vége. Nem így van és nagyon súlyos árat fizethetünk ezért a tévedésért, ha hagyjuk, hogy ránk kényszerítsék az akaratunkat. Ez a jelenlegi helyzet tétje, még messze nem az, hogy mi verjük-e őket agyon vagy ők minket. Ha az önfeladók álláspontja győz, a gyerekeink és az unokáink már az életükért fognak küzdeni.
SwordFish
2015. október 20. 17:57
A balkáni túra után jön a Románia és Ukrajna felőli túristaszezon. >:-) A magyar kormány következő feladata: a román határon felépíteni a határzárat ás megerősíteni Ukrajna felé is a határvédelmet. (ott kisebb a szakasz, hamar fel lehet húzni a kerítést oda is, miután a román határ le lett zárva). Ne hogy azt higgyük, hogy Porosenkó és Ponta nem engedik át az összes túristát ide. Márpedig de. >:-)
SwordFish
2015. október 20. 17:50
Friss!!!!! http://www.karpatinfo.net/cikk/kekfeny/migransokat-fogtak-el-beregszasznal AFGÁN MIGRÁNSOK AKARTAK MAGYARORSZÁG TERÜLETÉRE JUTNI KÁRPÁTALJA FELŐL! Természetesen mind fiatal férfiak , 16 és 37 év közöttiek és nincs semmilyen okmányuk! Fel kell készűlni!!!! Jönnek az afgán túristák. Magyarországra akarnak bejutni. >:-)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!