Az új lengyel kormány befogadja az előző kabinet által vállalt menekülteket

2016. január 05. 11:58

A Jog és Igazságosság által alakított kormány befogadja Polgári Platfom által kvótarendszerben vállalt menekülteke. A lengyelek főleg a Lengyelországban valóban letelepedni szándékozó, kényszerhelyzetben lévő, kulturálisan közel álló országokból érkező menekülteket vállalják át, első körben például libanoni keresztényeket.

2016. január 05. 11:58

A novemberben hivatalba lépett új lengyel kormány eleget tesz az előző kabinet által vállalt kötelezettségnek, és megkezdi a közel-keleti menekültek befogadását - jelentette az RMF FM lengyel kereskedelmi rádió. Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter az RMF FM hétfő esti értesülését a lengyel közszolgálati televízió esti híradójában megerősítette, anélkül, hogy részletekbe bocsátkozott volna.

Az előző lengyel kormány képviselője az uniós belügyminiszterek szeptember végi ülésén megszavazta a kötelező kvótarendszert, amely 120 ezer menekült szétosztását irányozta elő az uniós tagországok között. A hivatalos lengyel beszámolók akkor mintegy 4 és fél ezer menekült átvállalásáról szóltak, a korábban önkéntes alapon vállalt mintegy 2 ezer emberen túl. A szeptemberi vállalás újabb értesülések szerint 5082 menekült befogadására vonatkozik.

Az RMF FM az Európai Bizottsághoz közel álló, meg nem nevezett forrásra hivatkozva azt közölte, hogy a kormány megindította a görögországi és olaszországi menekülttáborokban tartózkodó menekültek befogadására irányuló eljárást.

Főleg kulturálisan közel álló országokból érkezőket fogadnak be

A rádióadó szerint az uniós szervek jóváhagyták a jelenlegi kormány által az utólagos egyeztetés folyamán szabott feltételeket. Így a lengyel hatóságok előre megismerik és ellenőrzik a befogadandó menekültek személyazonosságát, és csak a Lengyelországban valóban letelepedni szándékozó, kényszerhelyzetben lévő menekülteket – például kisgyermekes özvegyeket – vállalják át. Az érkezők lehetőleg „kulturálisan közel álló” országokból fognak érkezni, az elsők között Lengyelország libanoni keresztényeket fogad be. A szeptemberi kvóta keretében befogadandó menekültek a következő két év folyamán, legfeljebb 150-es csoportokban érkeznek Lengyelországba.

A kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt vezető politikusai az utóbbi hetekben azt az álláspontot képviselték, hogy az új kormány be fogja tartani a Polgári Platform (PO) vezette korábbi kormány által vállalt kötelezettséget, de a menedékkérők kérvényeinek elbírálásakor a biztonsági tényező lesz az elsődleges szempont. Beata Szydło kormányfő azonban november végén – a párizsi merényleteket követően – kijelentette: „Lengyelország nem áll készen arra, hogy hétezer menekültet befogadjon”.

Mariusz Błaszczak belügyminiszter november közepén közvetve utalt a szeptemberi kvótadöntés esetleges jogi megtámadásának lehetőségére is, amikor kijelentette: Varsó figyelemmel kíséri a szlovák kormánynak az európai bírósághoz benyújtott panaszát. Megjegyezte ugyanakkor, hogy az előző kormány döntése ez ügyben alapvetően más jogi helyzetbe hozta Lengyelországot, mint Szlovákiát.

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
memocrat
2016. január 25. 13:09
Információim szerint a lengyelek csak keresztényeket, gyerekes anyákat fogadnának be. Így kiszűrhetők a fiatal problémás férfiak. A tények ismeretében ez racionális és elfogadható, ha nem akarják a kvótarendszert megtámadni nemzetközi bíróságon. Megörökölték a helyzetet az előző kormánytól, nincs jobb megoldás egyelőre.
memocrat
2016. január 25. 13:09
Látod, h nem hajlandók megenni. Valami miatt osztja Merkel a feladatot, bár Európa nem annyira kér belőle. Jó lenne tudni, milyen alapon teszi. Az az igazi kérdés.
Antigoné
2016. január 13. 19:40
Már így is minden tettüket nagyító alá helyezték, szerintem jó lépés, hogy vállalják az előző kormány döntését, megfelelő feltételekkel. (Azoknak viszont megbocsáthatatlan, hogy kiháétráltak a négyek megállapodásából)
Türelem
2016. január 11. 01:03
A lényeg, hogy a V4 szétesett. Tessék elolvasni az ezzel kapcsolatos legutóbbi, friss hazai és nemzetközi elemzéseket. Varsó miként eddig is tette, ezt követően is kifarol saját nemzeti érdekei mentén a V4 együttműködésből. teljesen mindegy, hogy jobb, vagy baloldali kormány van hatalmon. A lengyelekre sem lehet számítani, aki ezt teszi, az becsapja önmagát. Az USA-val a hátuk mögött az oroszokkal történő kemény konfrontációban érdekeltek, Lengyelország a NATO katonai felvonulási terepévé formálja át magát, s messze nagy íveb tojik a magyar érdekekre. Már régen megszűnt a magyar-lengyel barátság. Ha a lengyelek befogadnak migránsokat, akkor Budapest sem állhat sokáig ennek ellent. Úgy látom, hogy az itt kommentelők egy része ezt nagyon szeretné. Minden baloldali álma a befogadás...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!