Migráns nyomortelep nőtt Dunkerque mellé

2016. február 05. 13:37

Szégyentábornak becézik azt a Dunkerque egyik külvárosában létesült sátortábort, ahol sárban és szemétben él 2500-3000 menekült. A táborban Franciaországban rég nem látott betegségek jelentek meg. A hatóságok nem segítenek semmit, a menekülteket civilek látják el.

2016. február 05. 13:37

A Euronews riportot forgatott Dunkerque egyik külvárosában, Grande-Synthe-ben, ahol egy menekült sátortábor épült. 2015 januárjában hatvan és száz fő között voltak a táborban, ez fokozatosan 2500-3000-re nőtt. A sáros, mocsaras területen a körülmények egyre embertelenebbek, a szemét mindent elborít, a hely nem bír el ennyi menekültet. A hely a szégyentábor nevet kapta. A tábor menekültjeit önkéntesek látják el, ők ruhát és tisztálkodószereket osztanak a menekülteknek.

A hatóságok nem segítenek a tábor körülményeinek rendezésében pedig a civil szervezetek már megkongatták a vészharangot. A hatóságok szerint, ez egy ideiglenes tábor, és félő, hogy a jobb körülmények még több embert vonzanának. A tábor körül egyre erősebb a rendőr jelenlét, mert állítólag az emberkereskedők is megjelentek a táborban, akik közt már lövöldözések is voltak.

A tábor területén 60 WC van és 48 zuhanyzó a 2500-3000 menekültre. A táborban megjelent az Orvosok Határok Nélkül szervezet is. Az orvosok és a nővérek szerint a helyzet aggasztó: olyan betegségekkel találkoznak, amelyekre régóta nem volt példa Franciaországban.

A tábor közelében egy új tábort építenek. Ötszáz fűtött sátor, villany, zuhanyzók, egészségügyi létesítmények, konyhával és nappali résszel ellátott lakóhelyek fogadják majd a menekülteket, és ott nem lesz sár. A költségekből kétmillió eurót az Orvosok Határok Nélkül áll, ötszázezret a város. Európa és a francia központi költségvetés szinte semmit.

„Elég frusztráló, hogy nemzetközi civil szervezetként, amely rendszerint külföldön teljesít humanitárius missziókat háborúk, járványok, katasztrófák idején, nekünk kell felépíteni egy menekülttábort kétezerötszáz embernek Franciaországban, ami az egyik leggazdagabb ország a világon. Belegondolni is szürreális” – mondja Samuel Hanryon az Orvosok Határok Nélkül orvosa.

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
TAVIROZSA
2016. február 20. 14:47
Unicef már nyilatkozott ? Röszkénél bezzeg még ők is ugattak !
chack
2016. február 20. 14:47
Embertelen körülmények, szeméthegyek, kilátástalanság... Hogy is mondta valaki 2006-ban? "Nem kellett volna odamenni!"
Csigorin
2016. február 20. 14:47
Itt nincs holmi naci szendvicsdobalas kerem, tiszta szoci demokracia...
alex.leopardi
2016. február 20. 14:47
nálunk is van,Hidegvölgy,cigányok lakják,no go zóna,Kecskeméten is van no go zóna,egy magyar rendőr megrémült amikor azt mondtam ott j9ttem át
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!