Török kormány: PKK-s terroristanő robbantott Ankarában

2016. március 16. 10:48

A török belügyminisztérium szerint egy huszonnégy éves nő, Seher Cagla Demir követte el a vasárnapi ankarai öngyilkos merényletet, amely 37 halálos áldozatot követelt. A nő szüleivel együtt eddig 12 embert vettek őrizetbe a robbantás miatt.

2016. március 16. 10:48

A Kurdisztáni Munkáspárt egyik 24 éves női tagja volt a 37 halálos áldozatot követelő vasárnapi ankarai öngyilkos merénylet elkövetője – jelentette be a török belügyminisztérium kedden. A tárca internetes oldalán olvasható nyilatkozat szerint Seher Cagla Demir 1992-ben született, török állampolgár volt, személyigazolványa az északkelet-törökországi Kars tartomány lakosaként tüntette fel. A nő 2013-ban csatlakozott a Kurdisztáni Munkáspárthoz, majd Szíriába ment, ahol a PKK-hoz köthető Népvédelmi Egységek (YPG) kurd milícia soraiban kapott kiképzést – olvasható a közleményben.

A Dogan török hírügynökség korábban kiszivárgott információk alapján további részleteket is közölt a lány életéről. Seher Cagla Demir az egyetem elkezdéséig szüleivel az északnyugat-törökországi Tekirdag (Rodostó) tartományban élt. Családja mintegy 30 évvel ezelőtt költözött oda a részben kurdok által is lakott Karsból. A lány 2012 őszétől turizmus szakon tanult a nyugat-törökországi Balikesirben. Az egyetemista fél évvel később, 2013 tavaszán adott utoljára hírt magáról, az édesapa jelezte is a hatóságoknak, hogy eltűnt. A szülőket a az öngyilkos merénylettel kapcsolatos nyomozás folyamán őrizetbe vették, a lányuk azonosíthatósága érdekében vérmintát vettek tőlük – számolt be róla a hírügynökség.

Az elkövető szüleivel együtt eddig 12 embert vettek őrizetbe a március 13-i robbantással kapcsolatban. Vasárnap a kora esti órákban egy robbanószerrel megrakott gépkocsi robbant fel a török főváros központjában lévő Kizilay tér mellett, az egyik legforgalmasabb ankarai bevásárlóközpont közvetlen közelében. A merénylet 37 halálos áldozatot követelt. Az ankarai amerikai nagykövetség egyébként honlapján már pénteken figyelmeztetett egy támadás lehetőségére.

A török légierő 9 órával az eset után, hétfő hajnalban a PKK észak-iraki Kandil-hegységben lévő állásait bombázta. A hadsereg közleménye szerint 11 vadászbombázóval 18 célpontra mértek megsemmisítő csapásokat. A légitámadások során a PKK 45 harcosa vesztette életét. A kurd autonómiáért 1984 óta fegyveres harcot folytató PKK-t Törökország, az Egyesült Államok és az Európai Unió is terrorszervezetnek tekinti.

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Karvaly
2016. március 16. 13:22
Ha összeesküvéselméleteket akarnék gyártani, akkor azt mondanám, hogy belsős munka volt, amihez egy három éve halott lány személyazonosságát használták. Az amerikaiakat pedig előre figyelmeztették, nehogy diplomáciai gond keletkezzen.
Vezetéknév Utónév
2016. március 16. 12:32
Miért engedi a NATO, hogy Törökország a kurdok legyilkolására használja az ilyen kamuakciókat?
paraklétosz
2016. március 16. 11:09
"TerroristaNŐ" - na, itt kezdődik a demokrácia: női kóta már megvan.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!