Spiegel: Élezte volna az ukrán-orosz konfliktust az európai NATO-főnök köre

2016. július 30. 16:33

Feltörték Philip Breedlove, az európai NATO-erők 2013 és 2016 március között szolgáló főparancsnokának email-fiókját. Az előkerült e-mailek alapján pedig azt állítja a Spiegel, hogy a Breedlove tábornok körüli hálózat kifejezetten fokozni kívánta a nyugat és Oroszország konfliktusát, ezért például eltúloztak a jelentéseket, hogy ennek nyomán Washington felfegyverezze az ukránokat.

2016. július 30. 16:33

Jelentéseket hamisítottak meg a kelet-ukrajnai helyzetről Philip Breedlove tábornoknak, az európai NATO-erők nemrég leköszönt főparancsnokának tanácsadói, hogy élezzék a konfliktust Oroszország és a nyugat között – állítja Breedlove feltört email-fiókjának tartalma alapján a Spiegel. Breedlove köre eltúlozta a jelentésekben az Ukrajnában érzékelhető orosz csapatmozgások mértékét, hogy végül a döntéshozók Ukrajna felfegyverzése mellett döntsenek.

Az emailek szerint mindebben csak akadálynak látták Barack Obama amerikai elnök és Angela Merkel német kancellár tevékenységét, akik a konfliktus békés feloldását szorgalmazták. A két politikust a tábornok egyik tanácsadója „politikailag naívnak és kontraproduktívnak” nevezte, amiért hűteni akarják a kedélyeket. Breedlove több korábbi, illetve aktuálisan magas rangú vezetőt keresett meg, választ remélve arra a kérdésre, hogy hogyan győzze meg Obamát arra, hogy fegyvert kell szállítani Ukrajnának.

A megkeresettek között volt Colin Powell volt védelmi miniszter; Wesley Clark, Breedlove elődje; a külügy térséggel foglalkozó vezetője, Victoria Nuland, vagy éppen az USA kijevi nagykövete. Az ügy főszereplője mégis inkább az imént említett tanácsadó, Phillip Karber, a Georgetown University segédprofesszora, aki egyben a BDM katonai beszállító által alapított Potomac Alapítvány nevű konzervatív think-tank elnöke is. Az alapítvány korábban több kelet-európai állam NATO-felvételében is segédkezett, és az ukrán kormány a válságban is az ő segítségüket kérte.

Pakisztánból szeretettel

Karber 2015 februárjában azt írta Varsóból többek között Breedlove-nak; a NATO leendő főtitkár-helyettesének, Rose Gottemoellernek és a kijevi nagykövetnek, Geoffrey Pyatt hogy az USA kihagyásával is tudnak fegyvereket juttatni Kijevbe. Pakisztán ugyanis titokban felajánlott ötszáz hordozható TOW-II rakétakilövőt és nyolcezer ebbe való rakétát két hetes szállítási határidővel. Ezen felül a lengyelek is hajlandóak lettek volna tankokat és fegyvereket küldeni Ukrajnának. Karber azt írta, hogy ez utóbbi üzlet feltűnésmentes lenne, mert a régi lengyel fegyverek nem tűnnek ki az ukrán felszerelések közül.

Problémát okozott ugyanakkor, hogy mindkét ország csak akkor volt hajlandó szállítani, ha erre informálisan rábólint az USA, Lengyelország pedig az átpasszolt fegyverekért cserébe csúcsminőségű NATO-fegyvereket kért volna. „Kifutottunk az időből. Segítség nélkül az ukrán hadsereg egy hónapon belül összeomlik” – írta Karber, aki márciusban is Varsóba látogatott, hogy az akkori kormánypárt, a Polgári Platform vezetőivel az Ukrajnának nyújtandó segítségről tárgyaljon, de semmi sem történt.

Breedlove elődje, Wesley Clark már 2014-ben a nyomásgyakorlás érdekében azt írta utódjának emailben, hogy ha magára hagyják Ukrajnát, akkor Kína is felbátorodik majd, hogy a Csendes-óceánon terjeszkedjen, a NATO pedig össze fog omlani. Karber eközben folyamatosan úgy írt Breedlove-nak, mintha közel lenne az apokalipszis, írja a Spiegel. „A front már mindenhol ott van!” – írta például 2015 elején. Karbert Clark ajánlotta be Breedlove-nak, aki azét is értékes forrásnak tartotta a férfit, mert állítása szerint a frontra is egy tucat alkalommal kilátogatott Ukrajnában. Ráadásul a kijevi amerikai nagykövetség is Karber jelentéseire támaszkodott.

Pedig Karber nem egy igazán megbízható figura

A Spiegel szerint viszont Karber nem kifejezetten megbízható: hidegháborús héja, aki 1985-ben szovjet invázióra figyelmezetett, miután félrefordított pár dokumentumot. Az ukrán válság alatt pedig 2008-ban Grúzia lerohanásakor készült fotókat küldött egy amerikai szenátornak, azt állítva, hogy Ukrajnában készültek ezek.

A Spiegel szerint Breedlove-nak legkésőbb 2014-ben gyanússá kellett volna, hogy váljon Karber, aki arról számolt be: a lázadóknak nukleáris fegyvere van. Karber a lapnak megerősítette, hogy az emailek valódiak, de szerinte azért nem voltak pontosak a jelentései, mert a helyszíni jelentések sosem pontosak. Szerinte többször volt igaza, mint amennyiszer nem.

Összesen 108 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Területvédő
2016. július 31. 20:44
A fórum értelmesebb része 3 éve ezt ismételgeti: Amerikának érdeke, hogy éket verjenek Nyugat- és Közép-Európa, valamint Oroszország közé. Az Amerika célja, hogy létrejöjjön egy cordon sanitaire Oroszország és Nyugat-Európa között, ennek a koncepciónak a gyakorlati megvalósításának részeként puccsolták meg a kijevi vezetést, és ültettek egy oroszellenes bábkormányt Ukrajna élére.
magnamater
2016. július 31. 13:14
Persze, hogy a NATO nem akarja, kimenjen a háború a divatból. Tűzoltók valaha tüzet raktak hogy olthassanak, gyógyszergyárak bacikat, vírust szaporítanak, hogy eladhassák az oltóanyagot. Jámbor, vallásos muszlimokat harcra buzdítanak. NATO és muszlim tehát egyet akarnak ! Ostoba európaiak, nehogy gondolják, hogy élve megússzák, ha áttérnek az iszlámra:vagy síiták lehetnek, vagy szunniták lehetnek, kivégzi akkor őket a másik felekezet.
kálmi
2016. július 31. 07:57
Érezhető volt abban az időben, hogy mesterségesen tartják fenn a " frontos" állapotokat. Rasmussen még akkor is acsarkodott, amikor megnyugodtak a kedélyek a lengyelek félelmére is erősen rájátszottak. Az ukránokat mesterségesen készítették ki, csalinak használták, hogy az oroszokat bekerítsék. Elég nyilvánvaló volt.És ez a tanácsadó még szabadlábon van? Azért valaha jobban működött az igazságszolgáltatás, ez sok " félre tájékoztatás" több ezer ember életébe került.
matekandi
2016. július 30. 22:49
Gondolom ezt a nívótlan ( ürgebőrbe varrva szintű ) propagandát nem ingyen műveli. Nem gratulálok. Ha meg annyira ostoba valóban, amilyennek mutatkozik, akkor részvétem és jobbulást.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!