Házkutatást tartottak a berlini terroristának otthon adó menekülttáborban

2016. december 20. 10:45

Öt órán át tartottak házkutatást Berlinben az egykori Tempelhof nemzetközi repülőtér egyik hangárjában kialakított menekültszálláson, ahol a hétfő esti berlini gázolásos terrortámadás elkövetője lakott. A Bild szerint kikérdeztek négy fiatalembert, de végül nem vettek őrizetbe senkit. Az ARD országos köztelevízió szerint viszont arról számolt be, hogyegy embert előállítottak és elszállítottak a rendőrök.

2016. december 20. 10:45

Különleges rendőri egységek mozgósításával házkutatást tartottak kedden Berlinben az egykori Tempelhof nemzetközi repülőtér egyik hangárjában kialakított menekültszálláson, a német fővárosban előző este egy karácsonyi vásáron egy teherautóval elkövetett gázolásos támadás gyanúsítottjának szállásán, akit a Bild című lap értesülése szerint időközben sikerült azonosítani.

A berlini tartományi kormány menekültekért felelős hivatalának tájékoztatása szerint a bevetés hajnali három órakor kezdődött és öt órán át tartott. Csaknem 250 rendőrt és kommandóst vezényeltek a helyszínre. A Bild című lap szerint kikérdeztek négy fiatalembert, de végül nem vettek őrizetbe senkit. Az ARD országos köztelevízió szerint viszont egy embert előállítottak és elszállítottak a rendőrök.

A Bild szerint a feltételezett támadót sikerült egyértelműen azonosítani: egy 23 éves, Naved B. névre hallgató pakisztáni férfiról van szó. A német szabályok alapján vezetéknevét nem hozzák nyilvánosságra, mert nem közszereplő.

Kaminonrabló

A hatóságok feltételezése szerint a Németországba menedékkérőként érkezett Naved B. elrabolt egy lengyel kamiont, meggyilkolta a sofőrt, majd szándékosan belehajtott a tömegbe az egyik leglátogatottabb berlini karácsonyi vásáron, amelyet a Breitscheidplatz téren, az egykori Nyugat-Berlin jelképeként számon tartott Vilmos császár-emléktemplomnál (Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche) tartanak minden évben. A kamion 50-70 métert haladt a tömegben. A támadásban 12 ember meghalt, 48 (más források szerint 49) ember megsebesült, többen súlyos állapotban vannak.

Sajtóhírek szerint a feltételezett támadót egy szemtanú segítségével fogták el. A szemtanú látta, amint a támadó kiszáll a teherautóból és elmenekül. A nyomába eredt és telefonon folyamatosan tájékoztatta a rendőrséget. A gyanúsítottat a helyszíntől nagyjából másfél kilométerre, a Tiergarten nevű park közepén álló Győzelmi oszlopnál (Siegessäule) fogták el. 

Az ügyet magához vonta a súlyos, állam elleni bűncselekmények ügyében illetékes szövetségi legfőbb ügyészség, a nyomozás vezetésével a legszélesebb jogkörű rendőri szervet, a szövetségi bűnügyi hivatalt (BKA) bízta meg.

Angela Merkel kancellár kedd délelőtt sajtónyilatkozatot tesz a támadásról, a hatóságok a nyomozás első eredményeit kora délután ismertetik. (MTI)

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rajgy
2016. december 20. 13:24
"......A német szabályok alapján vezetéknevét nem hozzák nyilvánosságra, mert nem közszereplő......." Ez jó. Az ARD "Brisant" Willkommenskultur idején már az első este mutatta a László Petrát arccal és névvel! A ZDF-en (heute plus) már nem elérhető, ahogy a magyar származású Facsar Fanny fikázta nemcsak a Petrát, hanem az "Allah Akbar"-ra figyelmeztető szegedi püspököt is. A László Petrától bocsánatkérést követelt a ZDF-en, de amióta tudják, hogy nem volt gáncsolás, csak levették a ZDF videót BOCSÁNATKÉRÉS nélkül!! Itt a matamatikai bizonyíték: https://www.youtube.com/watch?v=9qh37wCpP3g
2016. december 20. 12:00
Érdemes lenne végre felébredni, és észrevenni, hogy mi történik valójában! Ezek a gátlástalan országfoglalók mindenre képesek. Most kellene kivágni az összeset Európából!
kizökkentidő
2016. december 20. 11:24
Érdeklödve nézem mikor térnek észhez a németek. Vajon hány halott kell még hozzá?
Kvasztics Fedor
2016. december 20. 11:16
Hímeznek, hámoznak, nem közlik a tettes nevét, most is a politikai korrektség a legfontosabb. A migránssimogató német meg áll, és bámul, mert most nem tudja, mit és kéne mondania. Hiszen neki azt mondták, hogy ezeket be kell fogadni, ezeket szeretni kell. Áll az agymosott német, és várja, hogy megmondják neki, mit kell most gondolnia.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!