Ausztria: Kurz a Szabadságpárttal kormányozna

2017. október 24. 11:32

Sebastian Kurz, a választáson győztes Osztrák Néppárt (ÖVP) elnöke, kancellárjelölt a radikális jobboldali Szabadságpárttal (FPÖ) kezd koalíciós tárgyalásokba.

2017. október 24. 11:32

Az októberi választáson győztes Osztrák Néppárt (ÖVP) elnöke, Sebastian Kurz az eddig ellenzéki, radikális jobboldali Szabadságpárttal (FPÖ) kezdi meg koalíciós tárgyalásait – írja az orf.at

Kurz elmondta, a hétvégén jó és konstruktív beszélgetést folytatott Christian Kern eddigi kancellárral, a szocdemek elnökével, amin megbeszélték a kampány alatti piszkos kampányt, és az volt a benyomása, hogy Kern nem akar a Néppárttal együtt kormányozni.

A Heinz-Christian Strache szabadságpárti elnökkel folytatott beszélgetés után viszont Kurz úgy látta, bennük megvan az akarat Ausztria megváltoztatására. Kurz eldöntötte: a Szabadságpárttal tervez kormányt alakítani. A kancellárjelölt azt reméli, hogy a Szabadságpárt nyitott lesz a tárgyalásokra.

Sebastian Kurz leszögezte: három feltételt szab a kormányzáshoz. Először is új, kölcsönös tiszteleten alapuló hangnemre van szükség. Másodszor a kormányzatnak legyen elég akarata és ereje a szükséges változtatásokhoz. Harmadszor pedig magától értetődően, világosan pro-európai irányvonalat kell képviselni. 

Kurz azt reméli, karácsonyig meg tud alakulni az új kormány. 

Christian Kern eközben arról beszélt: a szocdemek ellenzékbe vonulnak, és ha a párt is úgy akarja, az ő vezetésével készülnek majd az öt év múlva esedékes új választásokra, ahol újra a szocdem győzelem a cél.

Összesen 130 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zokni
2017. október 25. 15:15
Ajjaj. Lehet, hogy vissza kéne állítani a vasfüggönyt, mert onnan is jönnek majd a menekültek. Na hiszen. Csöbörből vödörbe.
zakar zoltán béla
2017. október 24. 15:22
Helyes!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
antioxi
2017. október 24. 14:39
Várható volt a koalíciós tárgyalás! Most már nem lehet Ausztriát "kiátkozni" Európából, mint az Jörg Haider idejében történt ps: Változnak az idők. Merkel nem fogja kitölteni a mandátuma idejét és akkor a polkorrekt libsiknek az Isten kegyelmezzen, mert a németek is végleg fellázadnak.
Mich
2017. október 24. 14:15
Ez logikus (a jelen helyzetben).
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!