Alabamán a világ szeme, Trump programjának végrehajtása a tét

2017. december 12. 09:11

Kedden időközi szenátorválasztást tartanak Alabamában, melyen a republikánus Roy Moore és a demokrata Doug Jones méretteti meg magát. Az ultrakonzervatív Moore-t az elmúlt hónapokban több nő szexuális zaklatással vádolta meg, a jelölt azonban tagadja a vádakat, és Donald Trump is kiállt mellette, mondván, Jones megválasztása veszélybe sodorná programja végrehajtását.

2017. december 12. 09:11

Alabamára figyel a világ: kedden tartják az időközi szenátorválasztást, melyet Jeff Sessions igazságügyi miniszterré való kinevezése miatt kellett kiírni. A választásra, melyen republikánus oldalról Roy Moore volt alabamai főbíró, míg a Demokrata Párt színeiben Doug Jones volt szövetségi kerületi ügyész méretteti magát.

Mint azt a Mandiner is megírta, a republikánus előválasztáson Donald Trump és a republikánus elit Luther Strange volt főállamügyész mellett állt ki, míg Steven Bannon és a populista-nacionalista tábor Roy Moore-t támogatta, aki végül 57%-kal kerekedett felül vetélytársán. A BBC összefoglalója szerint Moore még a konzervatív, evangéliumi keresztény déli politikusok között is ultrakonzervatív nézeteket képvisel: 2005-ben kijelentette, hogy a homoszexuális életmódnak illegálisnak kellene lennie, a következő évben pedig a Mein Kampfhoz hasonlította a Koránt, és amellett érvelt, hogy a muszlimoknak nem volna szabad a Kongresszusba kerülniük. Arról is beszélt, hogy az evolúció tanítása és az autós lövöldözések között összefüggés áll fenn.

Az elmúlt hónapokban több nő azzal állt elő, hogy a szenátorjelölt még a hetvenes-nyolcvanas években szexuálisan zaklatta őket, egyikük állítása szerint csupán tizennégy éves volt a zaklatás idején. A vádakat Moore kategorikusan visszautasította, és kétségek merültek fel az egyik nő ügyében bizonyítékként tálalt középiskolai évkönyv hitelességével kapcsolatban is, több republikánus vezető – így például Mitch McConnell, a szenátusi republikánus frakció vezetője – azonban elhatárolódott tőle, és felmerült az is, hogy mást indítanak helyette a választáson. Donald Trump ugyanakkor kiállt Moore mellett, mondván, a liberális demokrata Doug Jones „mindig az ellen fog szavazni, amit meg kell tennünk az országunkért”, és telefonüzenetekben buzdítja a választókat, hogy a volt főbíróra szavazzanak, különben – egy bizonytalan szenátusi többség mellett – nem tudná végrehajtani programját.

Hétfőn este Moore kampányzáróján felszólalt a Breitbart főszerkesztője, az elnök volt főtanácsadója, Steve Bannon is, aki a republikánus pártvezetést ostorozta, Moore pedig arról beszélt, hogy Trump elnök oldalán ismét naggyá akarja tenni Amerikát, és hogy Amerika „csupán akkor lesz jó, ha visszatérünk Istenhez”. A közvélemény-kutatások szerint szoros küzdelem várható, de Moore az esélyesebb jelölt.

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rockpapa
2017. december 12. 11:14
Van olyan Amerikai politikus aki még nem akarta megbaszni a titkárnőjét?Szerintem a metoo mozgalom szerint,csak szegény Jézus urunk menne át a szűrőn.
crydog
2017. december 12. 10:11
Mindig találni jó pár ribancot aki “beválallja” a szexuális zaklatás ártatlan bociszemü áldozat szerepét...
Aurora Borealis
2017. december 12. 09:19
A náci kártya már nem túl hatékony, itt az új, univerzális szexuális zaklatás kártya. Egyet fizet kettőt kap.
madarasi.abel
2017. december 12. 09:17
Pikáns adalék az ügyhöz, hogy a breibart szerint Soros-bérencek azok a nők, akik előálltak a zaklatási vádakkal. Kicsi a világ :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!