Szakértő: A Brexit kapcsán szinte mindenben az EU álláspontja érvényesül

2018. november 24. 11:03

A Brexit feltételeiről kidolgozott tervezet alapján szinte minden fontos kérdésben az Európai Unió álláspontja érvényesül – nyilatkozta szakértő az M1-nek.

2018. november 24. 11:03

A brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételeiről és a majdani kétoldalú kapcsolatrendszer kereteiről kidolgozott tervezet alapján szinte minden fontos kérdésben az Európai Unió álláspontja érvényesül – mondta Gálik Zoltán egyetemi docens szombat reggel az M1 aktuális csatornán.

A docens felidézte, a Brexit-feltételeket tartalmazó 585 oldalas dokumentumról és a majdani kapcsolatok keretrendszerét felvázoló 26 oldalas politikai deklarációról december második hetében szavaz a brit parlament. A dokumentumok alapján elmondható, hogy a megállapodásban főként az unió szempontjai érvényesülnek. 

Például az átmeneti időszakban az Európai Unió polgárainak státusza nem fog megváltozni a szigetországban, az Egyesült Királyság hozzájárul körülbelül 40-45 milliárd euróval az európai költségvetéshez 2020-ig, de lehet, hogy még azután is, illetve az észak-ír határkérdést sikerült úgy megoldani, hogy a határ átjárható marad.

Ráadásul az átmeneti időszak végéig az új európai szabályokat is érvényesíti Nagy-Britannia – tette hozzá.

(MTI)

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
brabant89
2018. november 25. 14:58
Miért lenne nonszensz? skorpio azt írta, hogy az angolok (ez nyilván az egész Egyesült Királyságot jelenti) jobban járnak majd azzal, hogy kint lesznek az EU-ból. Erre válaszoltam, hogy már nincs Brit Birodalom, nem lehet oda visszatérni, ahonnan beléptek a Közös Piacba. Ezzel kapcsolatban említettem, hogy nem véletlenül léptek be a Közös Piacba, még ha végig a "kint is vagyok, bent is vagyok" játékot játszották. Azonkívül az Egyesült Királyságot is több etnikum alkotja (még ha mindegyiknek az angol is ma már az anyanyelve), és látható, hogy a Brexit magának az Egyesült Királyságnak a létét veszélyezteti. (Skót függetlenség, esetleges vámhatár a Brit szigetek között).
brabant89
2018. november 24. 20:55
???
aleb19
2018. november 24. 17:50
szinte minden fontos kérdésben az Európai Unió álláspontja érvényesül" kiveve a legfontosabb, a szabad munkaero mozgast...guylibsibelgapocs es bandaja siman leszarta a 27 eu allamfo megallapodasat...ebbol is latszik, hogy erdemes kilepni az eu birodalombol
Világpanoráma
2018. november 24. 16:18
Szaúd-Arábia tárgyalásai az Egyesült Államokkal: https://vilagpanorama.hu/2018/11/24/szaud-arabia-targyalasai-az-egyesult-allamokkal/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!